текстилна прежда<br />

   Текстилната прежда стана много популярна и у нас последните няколко години. И за това има много причини. Плетивата с нея се изработват бързо, красиви и нестандартни са и с нея може да изработите издръжливи и разнообразни проекти.

  Признавам си, че това е една от любимите ми прежди и мога да говоря с часове за нея, но днес ще споделя с вас основните неща, които трябва да знаете когато работите с този вид прежда.

  Известна още като „t-shirt“ yarn, прежда от плат или макарон, текстилната прежда се прави чрез нарязване на трикотажна тъкан на дълги ленти. Това създава по-дебела и по-издръжлива прежда, която е идеална за проекти за плетене на една кука!

   Може да я намерите в няколко разновидности като външен вид и състав. В по-голямата си част съставът е памук с различни примеси. Може да я срещнете и във вид на кабел или лента. Сега са много популярни по-луксозните варианти, при които тежестта на преждата е сведена до минимум, тъй като проектите, изплетени с текстилна прежда, да си кажем честно, са по-тежки от тези изплетени с обикновена прежда, но пък и визията им е съвсем друга.

  За по-лесно обяснение и класифициране ще разделя текстилната прежда на два вида – лентовидна и кръгла. Това не са официални термини, разделям я по-този начин, за да ме разберете по-добре.

текстилна прежда

  Единият вид прежда има формата на лента, като пример ще дам Yarn Art Ribbon. Тя е доста по-лека и наплита повече от кръглата текстилна прежда, но пък плетивата, изработени с нея не запазват формата си. Много е подходяща за големи проекти като килими и одеяла или кувертюри. Може да я срещнете като продукт на различни производители, но това са основните й качества, независимо от коя марка или магазин ще я закупите.

прежда макарон

  Вторият вид текстилна прежда, ще я нарека кръгла, защото разрезът на нишката има по-скоро формата на кръг може да бъде разделена на два подвида. Като разликата между тях е в теглото. Единият вид е малка по-скъп, но затова пък изделията, изплетени с него са по-леки. Това не е никак маловажно, ако трябва да плетете дори среден размер чанта със стандартния макарон може да ви излезе дори повече от килограм….. Това не е никак малко за една дамска чанта! За това производителите са измислили вариант как да олекотят преждата и да имаме същата визия, но по-лека като тегло. Предимството на кръглата текстилна прежда пред лентовидната е, че проектите, изплетени с нея запазват формата си и не се разтягат. За чантите дори не е нужно да използвате подплата, тъй като тя няма да се обезформи дори след дълга употреба.

  Друга важна разлика между тези два вида прежда е, че при повечето марки от лентовидната ще може да ги перете в пералня, което при кръглата не е препоръчително. Изделията от този вид прежда почиствате с ръчно пране като може да използвате четка с мек косъм, ако има по-големи зацапвания.

  За този вид прежда е препоръчително да съобразите и цвета, защото при употребата на много светли цветове ще е нужно по-често пране, а тъй като преждата е доста дебела съхне много бавно. Сушене в сушилна машина не е желателно за нито един от двата вида текстилна прежда. Трябва да се сушат на непряка слънчева светлина или далеч от отоплителен уред и в хоризонтално положение.

  Ето и някои съвети, които ще са ви полезни в плетенето с прежда макарон.

прежди от текстил

  Изберете правилната кука

  Преждата за тениски не винаги е толкова предсказуема по отношение на теглото, колкото обикновената прежда. На опаковката трябва да има указание за размера на куката, но това не винаги е така.

  Уверете се, че използвате кука за плетене на една кука, която е достатъчно голяма. Ако куката ви е твърде малка, наистина ще ви е трудно да направите всеки шев. Направете няколко проби с различни по размер куки, за да установите с коя ви е най-лесно да плетете и изглежда най-добре. Аз почти никога не спазвам указанията на етикетите на преждата, а винаги си правя по няколко проби, докато намеря това, което ми допада най-много. Всеки човек плете различно – някои по-стегнато, други по-хлабаво… Важното е да намерите баланса за вас, тъй като плетенето с текстилна прежда изисква малко повече усилия от обикновената прежда и за да не се откажете още в началото, защото сте избрали неподходящ размер кука, не се страхувайте да опитвате различни варианти.

  За най-добри резултати при плетенето с тази прежда е препоръчително да използвате игли или кука с размер 5 мм. -12 мм., в зависимост от дебелината на преждата.

  Когато използвате прежда за тениски за проекти за плетене на една кука, едно важно нещо, което трябва да имате предвид е, че тъй като преждата за тениски е направена от плат, е важно да отделите време.

  Да, преждата може и да е дебела и да наплита бързо, но изморява ръцете. Макаронът е много по-твърд от обикновената прежда. Правете си редовно почивки и в момента, в който усетите умора и напрежение, просто оставете плетивото, за да си починете.

  Аз никога не плета само по едно изделие и когато правя нещо с макарон винаги го редувам с плетка с обикновена прежда, за да си почиват ръцете ми. Да кажем днес ще поплета общо два часа с текстилна прежда като ще си ги разделя примерно единия час сутринта, а втория следобед, а през останалото време ще се занимавам с обикновена прежда.

  Тук не искам да ви плаша, просто споделям какви са тайните да плетете с тази прежда и да не се оплаквате, че ви болят ръцете. Просто трябва почивка, като при всяко занимание.

Плетенето на една кука и плетиво с прежда макарон е невероятно бърз процес, поради обемистия си характер. Обикновено отнема само няколко часа, за да завършите целия проект.

Текстилната прежда може да се използва за всякакви неща, от висящи кошници до килими и чанти. Когато започнах да плета с нея ми беше много интересно дали става за плетене на дрехи и си изплетох рокля, бюстиета и комплект с пола, които се получиха доста добре, дори си ги нося и днес.

 Имайте предвид, че трябва да се запасите с количество от преждата, ако работите по по-големи проекти, защото някои видове като кръглата не наплитат много. А ако не ви достигне има голяма вероятност да не намерите от същата партида и да има разлика в цвета. Това е често срещано не само при текстилната прежда, а и при всеки друг вид, затова винаги трябва да разполагаме с цялото количество прежда, което ще ни трябва за даден проект, за да няма неприятни изненади.

  Старайте се още по време на плетенето да изработвате бримките с еднаква височина , а не една по-хлабава и една по-стегната. Ако при нормалната прежда, това не би било чак такъв огромен проблем, защото малко или много ще се наместят, при текстилната прежда това няма да стане. Хлабавите ще си останат хлабави, ще се различават от останалите и това ще се вижда и ще ви боде очите, както се казва. В момента, в който изплетете хлабава или пък по-стегната бримка, върнете се и я оправете. За да ви е хубаво и доволно после когато погледнете готовия панер или чанта.

  Друго, което е важно да отбележим е, че дори и да има лека еластичност на преждата ви, плетивото по-скоро ще се свие, отколкото да се разтегне. Особено когато работите в кръг за панер, независимо с готови или не дъно. Ако стягате вашите бримки панерът ви ще заприлича на конус – широк отдолу и стесняващ се нагоре. Ако по принцип плетете стегнато има трикове как да избегнете това, но като цяло не е препоръчително да плетете по този начин.

  Тъй като това е текстилна прежда може да срещнете възли в нея – колкото е по-качествена вашата прежда, толкова по-малко вероятно е това, но хубавата прежда струва и повече пари, а не всеки има възможност да ги отдели. Затова когато срещнете възел или разкъсване на преждата може да зашиете двете крайчета, за да ги съедините и да няма такъв възел, който първо, че трудно се скрива, а дори и скрит не изглежда никак добре на плетивото ви.

  Какво може да си изплетете с текстилна прежда?

  Абсолютно всичко! Плела съм си дрехи с нея, подложки за маса, килими, одеяло, панери, чанти…. Дори кашпи и вази. С тази прежда може да си изплетете абсолютно всичко, за което се сетите, само трябва да съобразите кой вид точно е подходящ за вашия проект. Ако искате прежда, която е здрава и ще ви помогне да изработите бързо и красиво вашето плетива – това е преждата за вас.

  Сигурна съм, че ако поплетете малко с нея и спазвате съветите, които ви дадох, тя ще стане любима и на вас и съвсем скоро ще споделяте с приятелите си какви фантастични неща сте си изплели с нея!

Как да се грижим за плетивата от акрилна прежда

  Пране и сушене на плетива от акрилна прежда   Плетивата от акрилна прежда са по-лесни за поддръжка от плетива, които са от естествени суровини като памук, вълна, лен… Затова често този вид прежда е предпочитана от хора, които нямат време или желание да отделят...

Акрилна прежда за плетене на една кука – всичко, което трябва да знаете

  Акрилна прежда – за и против   Акрилната прежда не ми е от най-любимите, но има своите предимства, за които ще ви разкажа днес. Разбира се, има най-различни видове и не може да слагаме всички под общ знаменател, затова ще се постарая в тази статия подробно да...

Как да замените преждата в моделите за плетене на една кука

Съвети за замяна на прежда в моделите за плетене на една кука   “С каква прежда мога да заменя тази, която е посочена в схемата, защото не я откривам в магазините за прежди?” Това е въпрос, който често получавам и реших да напиша статия по въпроса, тъй като...

Прежда от алпака – всичко, което трябва да знаете

  Прежди от алпака и други камилови влакна: характеристики, свойства и грижа за тях   Последните години приждите от алпака станах голям хит сред ценителите на качественото ръчно плетиво и най- вече сред хората, които го изработват. И затова си има не една, а...

Вълнена прежда – всичко, което трябва да знаете

  Вълнена прежда - защо е толкова популярна   Знаете ли, че ние хората използваме вълна за облеклото си от 6000 г.? Не случайно тя присъства в живота на хората от толкова дълго време. В тази статия ще ви запозная с нейните предимства и защо вълнената прежда е...

Грижа и поддръжка на плетива от вълна

   Плетива от вълна - как да се грижим за тях   Вълнените плетива са красиви, топли и удобни, но изискват специална грижа. Ако искате да запазите ръчно изработените си вълнени изделия в добро състояние за дълго време, е важно да следвате правилните инструкции за...

Видове прежда според теглото – всичко, което трябва да знаете

Видове прежди според теглото – пълно ръководство на начинаещи плетачи   Напоследък все по-често получавам въпроси как да заменим преждата, когато работим по дадена схема за плетене на една кука. Трудно е да се отговори в едно изречение, затова реших да напиша...

Рафия и хартиена прежда: всичко, което трябва да знаете

Рафия и хартиена прежда: Какво трябва да знаетеРафия и хартиена прежда: Що е то?Като една плетачкаджийка експериментатор обичам винаги да съм в крак с последните тенденции в модата при преждите и винаги когато нашуми някоя нова прежда нямам търпение да я изпробвам. За...

Металическа прежда за плетени чанти и аксесоари

Металическа прежда Metallic Club или как да станеш принцеса почти за без пари  Металическа, метализирана или прежда с метален ефект Metallic Club Можете да я намерите под всички тези имена в търсачките и е най-новата и модерна прежда, която най-сетне дойде и на...

Прежда за бебешко плетиво II част

  Прежда за бебешко плетиво II частПрежда за бебешко плетиво - изисквания Преждата за плетивата за бебета трябва да отговаря на някои специални изисквания, за да е безопасна за малките човечета и те да се чувстват комфортно с плетена шапчица, гащеризонче или с...
Основни бримки на една кука – инструкции и видео уроци

Основни бримки на една кука – инструкции и видео уроци

Как се плетат основните бримки при плетене на една кука   В плетенето на една кука има няколко основни бримки, с които могат да се изплетат различни и красиви плетки. Има и голям набор от вариации на тези основни бримки, които правят техниката на плетене много...

повече информация
Модел за плетене на зайче и жилетка с мохер на една кука – Онлайн курс по плетене Април

Модел за плетене на зайче и жилетка с мохер на една кука – Онлайн курс по плетене Април

Как се плете заек амигуруми и жилетка с мохер на една кука   Плетените зайчета са едни от най-популярните модели за плетене на амигуруми и нямаше как да пропусна да ви покажа лесен модел за плетено зайче, което всеки да може да си направи, да е различно от...

повече информация
Как да се грижим за плетивата от акрилна прежда

Как да се грижим за плетивата от акрилна прежда

  Пране и сушене на плетива от акрилна прежда   Плетивата от акрилна прежда са по-лесни за поддръжка от плетива, които са от естествени суровини като памук, вълна, лен… Затова често този вид прежда е предпочитана от хора, които нямат време или желание да отделят...

повече информация
Шал с ажурна плетка и плетено пончо на една кука – Курс по плетене на една кука Март 2024 г.

Шал с ажурна плетка и плетено пончо на една кука – Курс по плетене на една кука Март 2024 г.

Как да си изплетете на една кука триъгълен шал с ажурна плетка и плетено пончо с поло яка и ръкави   Шал с ажурна плетка и лесно пончо с поло яка и ръкави са новите видео уроци в курса по плетене на една кука за месец Март. Добавих и едно бонус видео, в което ще...

повече информация
Акрилна прежда за плетене на една кука – всичко, което трябва да знаете

Акрилна прежда за плетене на една кука – всичко, което трябва да знаете

  Акрилна прежда – за и против   Акрилната прежда не ми е от най-любимите, но има своите предимства, за които ще ви разкажа днес. Разбира се, има най-различни видове и не може да слагаме всички под общ знаменател, затова ще се постарая в тази статия подробно да...

повече информация
Плетена шапка на една кука и пуловер с Пуфи – Онлайн курс по плетене Февруари 2024 г.

Плетена шапка на една кука и пуловер с Пуфи – Онлайн курс по плетене Февруари 2024 г.

  Как да си изплетете двуцветна шапка на една кука и пуловер с Пуфи - видео уроци  Февруари 2024 г.   Плетена шапка или шал? Много се чудех кои да са първите видео уроци, които да включа в онлайн курса по плетене на една кука и плетене с пръсти в YouTube канала...

повече информация
Как да замените преждата в моделите за плетене на една кука

Как да замените преждата в моделите за плетене на една кука

Съвети за замяна на прежда в моделите за плетене на една кука   “С каква прежда мога да заменя тази, която е посочена в схемата, защото не я откривам в магазините за прежди?” Това е въпрос, който често получавам и реших да напиша статия по въпроса, тъй като...

повече информация
Как се става майстор Художествено плетиво

Как се става майстор Художествено плетиво

  Майстор Художествено плетиво – нужно ли ми е и каква е процедурата за вписване в Националната занаятчийска камара   Доста често получавам запитвания каква е процедурата за кандидатстване и получаване на майсторско свидетелство. А напоследък забелязвам и как...

повече информация
Прежда от алпака – всичко, което трябва да знаете

Прежда от алпака – всичко, което трябва да знаете

  Прежди от алпака и други камилови влакна: характеристики, свойства и грижа за тях   Последните години приждите от алпака станах голям хит сред ценителите на качественото ръчно плетиво и най- вече сред хората, които го изработват. И затова си има не една, а...

повече информация
Е- БЮЛЕТИН
Контакти

Pin It on Pinterest

Share This