вълнени прежди за плетене на една кука, как да замените преждата в проект за плетене на една кука, замяна на прежда

Съвети за замяна на прежда в моделите за плетене на една кука

 

С каква прежда мога да заменя тази, която е посочена в схемата, защото не я откривам в магазините за прежди?” Това е въпрос, който често получавам и реших да напиша статия по въпроса, тъй като вярвам, че ще е полезна за много хора, които тепърва навлизат в света на плетенето на една кука.  А и за тези, които не са начинаещи, но не познават толкова добре видовете прежди и за какви проекти за плетене са подходящи.

Да замениш прежда в проект за плетене на една кука не е толкова лесна работа и трябва да имаш знания за различните прежди, какво представляват, каква е текстурата им, как ще стоят изплетени, ще запазят ли формата си след употреба…

И тъй като повечето хора нямат време и възможност да плетат с всички видове прежди, които съществуват, а те са безброй, ето и това кратко ръководство, което ще ви помогне да замените успешно преждата в моделите за плетене на една кука, когато по една или друга причина тази, която е посочена в схемата не е налична.

грижа и поддръжка на плетива от вълна, как да замените преждата в модел за плетене на една кука

Замяна на прежда в проект за плетене на една кука – фактори, на които да обърнете внимание

3 фактора, които трябва да имате предвид при заместване на прежда:

Тегло на преждата:

Дебелината на преждата е ключова за постигане на правилния размер и драперия. В тези статии съм разгледала подробно видовете прежди и за какви плетива са подходящи.

Видове прежди според теглото – пълно ръководство на начинаещи плетачи

Видове прежди по състав и предназначение

 

Съдържание на влакна

Влакната (памук, вълна, акрил) придават на преждата различни свойства, които ще повлияят на вашия проект.

Ето и повече информация за различните видове прежди според съдържанието на влакната:

Прежди от алпака и други камилови влакна: характеристики, свойства и грижа за тях

Вълнена прежда – защо е толкова популярна

Рафия и хартиена прежда: Какво трябва да знаете

Памучна прежда и за какви плетива е подходящ памукът?

Габарит

Да направите проба на плетката е най-важният фактор, който оказва влияние върху крайния резултат от плетенето. Дори за модели, за които ще използвате преждата, посочена в инструкциите, винаги правете проба на плетката, тъй като всеки човек плете различно. След като сравните с габарита от схемата, вашият преценете дали има нужда от корекции – в броя на бримките или напрежението, с което плетете.

видове прежди според теглото, как да замените преждата в модел за плетене на една кука

Как да замените преждата в моделите за плетене на една кука в три стъпки

Съпоставете теглото на преждата

Дебелината на преждата ще повлияе на размера, текстурата и топлината на вашия проект.

Потърсете прежда със същата дебелина като оригиналната. Как може да разберете каква е дебелината на определена прежда? Дебелината и теглото на всяка прежда са посочени на етикета й или когато работите по шаблон за плетене на една кука, трябва да е посочен в инструкциите, например 50 грама са 120 м.  Понякога в схемите за плетене на една кука, особено тези, които са англоезични, ще срещнете само вида на преждата според теглото й – Medium, Chunky или Light.

За да заместите успешно прежда в проект за плетене трябва да изберете прежда със същото тегло и метраж. Ако е посочено, че преждата е с тегло 50 грама и дължина 120 м. Трябва да потърсите прежда със същите характеристики. В днешно време е много лесно, защото може да прегледаме онлайн характеристиките на различни видове прежди в онлайн магазините за прежди.

Но за да изберете подходящата прежда, тя не трябва да бъде само с еднакви тегло и дължина, а и съдържание на влакна.

видове прежди според теглото, как да замените преждата в модел за плетене на една кука

Съдържание на влакната на преждата

Всяко влакно има различни свойства, като абсорбиране, еластичност, драпировка, топлина и грижа.

Изберете влакна с подобни свойства, подходящи за вашия проект. Да кажем, че в схемата за плетене е посочено, че използваната прежда е памук, не може да я замените с вълнена прежда, защото най-малкото ще промените сезонността на плетивото. Памукът е всесезонна прежда, но вълната не е. Тя е по-подходяща за студените сезони, особено някои специални видове вълна като алпака и мохер. Те са и със съвсем различна текстура от тази на памука. И дори преждата да ви пасне по тегло и метраж, готовия проект ще е напълно различен.

За да замените успешно прежда в модел за плетене на една кука, трябва да изберете заместител със същите или подобни влакна на преждата. Освен, разбира се, ако не искате да постигнете различен краен резултат от този на модела.

грижа и поддръжка на плетива от вълна, как да замените преждата в модел за плетене на една кука

Съвпадение на габарита

Най-важния фактор, който е следствия от предните два, е преждата заместител  да съответствате на габарита (броя на бримките и редовете на 10 см), на тази, която е посочена в шаблона за плетене, за да постигнете правилния размер.

Пробата на плетката е едно от задължителните неща, които никога не пропускам да направя, дори и когато плета моите авторски модели. Независимо, че си водя записки и правя схеми за всички модели, които съм изработила, пробата на плетката ми гарантира, че крайния размер на плетивото, ще е този, който ми трябва. Всеки плете различно, дори един и същ човек не плете еднакво в началото, средата и края на реда.

Винаги може да замените прежда с такава, която е с различно тегло или вид, без това да се отрази негативно на модела, просто ще получите различен външен вид на плетивото. Но ако не сте си изчислили правилно бримките, със сигурност ще получите, размер, който е различен от посочения в модела за плетене.

декорация за дома с плетени цветя, как да замените преждата в модел за плетене на една кука

Замяната на преждата в моделите за плетене на една кука е постижима задача, стига да се съобразите с трите ключови фактора:

Тегло на преждата: Изберете прежда със същата дебелина (метраж) като оригиналната, за да постигнете сходен размер и драперия.

Съдържание на влакна: Потърсете прежда с подобни свойства, подходящи за вашия проект.

Габарит: Направете проба на плетката, за да сте сигурни, че новата прежда съответства на габарита (броя на бримките и редовете на 10 см) на оригиналната.

Не се страхувайте да експериментирате! Замяната на преждата може да ви отведе до нови и вълнуващи творчески решения.

Как да замените преждата в моделите за плетене на една кука – съвети:

 

  • Потърсете информация за еквивалентни прежди в интернет.
  • Посетете магазин за прежди и поискайте помощ от служител.
  • Присъединете се към онлайн общности за плетене на една кука, където можете да получите ценни съвети от други любители на плетенето.

  Ще ти бъда благодарна да споделиш тази статия, за да достигне до повече хора, на които да бъде полезна!

ОТ СЪЩАТА КАТЕГОРИЯ:

Основни бримки на една кука – инструкции и видео уроци

Как се плетат основните бримки при плетене на една кука   В плетенето на една кука има няколко основни бримки, с които могат да се изплетат различни и красиви плетки. Има и голям набор от вариации на тези основни бримки, които правят техниката на плетене много...

Плетене на илици за копчета на една кука – видове, техники и съвети

Как се плетат илици за копчета на една кука Плетените илиците за копчета са тема, която плаши всеки начинаещ плетач на една кука, но след като прочетете тази статия вярвам, че всичко за плетенето на илици за копчета на жилетки или блузи на една кука ще ви се изясни....

Как да увеличаваме или намаляваме размера на плетивото при плетене

Как да увеличаваме и намаляваме размера на плетивото на една кука - съвети и триковеНа всяка от нас се е случвало да си хареса схема на дадено плетиво, но да няма инструкции как да я направим в по-голям или по-малък размер. Това е въпрос с повишена трудност за всички...

Плетене на една кука – ръководство за начинаещи. Полезни съвети и необходими материали

    Плетене на една кука - ръководство за начинаещи. Полезни съвети и необходими материалиПлетенето на една кука е забавно, релаксиращо и полезно хоби, което всеки може да прави! Да, знам, че за някои изглежда сложно като ядрена физика – и за мен в началото е било...

ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Основни бримки на една кука – инструкции и видео уроци

Основни бримки на една кука – инструкции и видео уроци

Как се плетат основните бримки при плетене на една кука   В плетенето на една кука има няколко основни бримки, с които могат да се изплетат различни и красиви плетки. Има и голям набор от вариации на тези основни бримки, които правят техниката на плетене много...

повече информация
Модел за плетене на зайче и жилетка с мохер на една кука – Онлайн курс по плетене Април

Модел за плетене на зайче и жилетка с мохер на една кука – Онлайн курс по плетене Април

Как се плете заек амигуруми и жилетка с мохер на една кука   Плетените зайчета са едни от най-популярните модели за плетене на амигуруми и нямаше как да пропусна да ви покажа лесен модел за плетено зайче, което всеки да може да си направи, да е различно от...

повече информация
Как да се грижим за плетивата от акрилна прежда

Как да се грижим за плетивата от акрилна прежда

  Пране и сушене на плетива от акрилна прежда   Плетивата от акрилна прежда са по-лесни за поддръжка от плетива, които са от естествени суровини като памук, вълна, лен… Затова често този вид прежда е предпочитана от хора, които нямат време или желание да отделят...

повече информация
Шал с ажурна плетка и плетено пончо на една кука – Курс по плетене на една кука Март 2024 г.

Шал с ажурна плетка и плетено пончо на една кука – Курс по плетене на една кука Март 2024 г.

Как да си изплетете на една кука триъгълен шал с ажурна плетка и плетено пончо с поло яка и ръкави   Шал с ажурна плетка и лесно пончо с поло яка и ръкави са новите видео уроци в курса по плетене на една кука за месец Март. Добавих и едно бонус видео, в което ще...

повече информация
Акрилна прежда за плетене на една кука – всичко, което трябва да знаете

Акрилна прежда за плетене на една кука – всичко, което трябва да знаете

  Акрилна прежда – за и против   Акрилната прежда не ми е от най-любимите, но има своите предимства, за които ще ви разкажа днес. Разбира се, има най-различни видове и не може да слагаме всички под общ знаменател, затова ще се постарая в тази статия подробно да...

повече информация
Плетена шапка на една кука и пуловер с Пуфи – Онлайн курс по плетене Февруари 2024 г.

Плетена шапка на една кука и пуловер с Пуфи – Онлайн курс по плетене Февруари 2024 г.

  Как да си изплетете двуцветна шапка на една кука и пуловер с Пуфи - видео уроци  Февруари 2024 г.   Плетена шапка или шал? Много се чудех кои да са първите видео уроци, които да включа в онлайн курса по плетене на една кука и плетене с пръсти в YouTube канала...

повече информация
Деница Парижкова - майстор Художествено плетиво

Деница Парижкова - майстор Художествено плетиво

Всички модели и схеми, представени в този блог dennysbeauties.com, са мои авторски и са защитени от Закона за авторското право и сродните му права.

Нямате право да копирате, разпространявате, превеждате, продавате или използвате съдържанието на този блог с търговски цели.

Разрешавам използването на схемите и моделите ми за плетене за продажба на готови плетени изделия, при условие че изрично посочите моето авторство при публикуване на снимки на изделия, изработени по мои модели.

Благодаря за разбирането!

Здравейте, мили хора!

Казвам се Дени и съм майстор Художествено плетиво.

Обожавам да плета и да уча всички, които имат желание да се научат да плетат на една кука или с пръсти.

Имам YouTube канал и сайт с уроци за плетене. Можете да разгледате работата ми и благотворителните кампании, в които често се включвам в социалните ми мрежи или на сайта ми.

Защо да ме подкрепите с вашето дарение?

С вашата помощ ще имам възможност да правя все по-добри и разнообразни уроци и ръководства, които ще помогнат на повече хора да се впуснат в този чудесен свят на творчеството с плетене на една кука.

С вашата подкрепа ще създавам все по-качествено и полезно съдържание за сайта и YouTube канала ми с уроци по плетене на една кука и плетене с пръсти.

Вашето дарение ще ми помогне да продължа да правя плетенето на една кука и ръчното плетиво модерни и популярни в България.

А освен това ще имам възможност да участвам в повече благотворителни кампании в помощ на бездомните животинки и популяризирането на занаята плетене сред децата, с дарения и безплатни уроци на училища и читалища.

С вашата подкрепа ще мога да организирам безплатни работилници за деца, които искат да се научат да плетат на една кука или с пръсти, на които да изработваме изделия, които да даряваме на благотворителни базари в помощ на бездомни животни и деца в неравностойно положение.

С най-добри пожелания,

Деница Парижкова Denny’s Beauties

Е- БЮЛЕТИН
Контакти

Pin It on Pinterest

Share This