плетена тиква модел за плетене на една кука

Плетени тикви на една кука за декорация

Всяка година по това време можете да видите рафтовете на магазините, пълни с различни есенни декорации предимно от тикви.

Тиквата е един от най-популярните предмети, които ни навяват мисълта за есен, богата реколта и наслада от добре свършена работа.

А и с нейният топло оранжево – бежово – зелен цвят ни носи топлина и уют.

И какво по-уютно от това да украсите дома си с плетени тикви?

Реших да ви покажа как да си изплетете на една кука лесен модел плетени тикви в три размера, за да може всеки да украси дома си с тази тиквена наслада. 

Моделът е много е лесен и всеки начинаещ плетач на една кука ще се справи.

По-долу в статията ще намерите подробните писмени инструкции и видео урок как да си изплетете тази тиква в три размера.

плетена тиква на една кука dennysbeauties

Съвети за плетене на тикви

  • Ако сте начинаещ изберете прежда, която не е мъхеста, за да виждате добре бримките. Памук или смес от памук и акрил ще ви свърши чудесна работа.
  • Експериментирайте с цветовете на вашите тикви! Аз избрах класическо оранжево за моите тикви, но вие може да си ги направите в какъвто пожелаете цвят.
  • Може да ги изработите в по-голям или малък размер от този, които съм посочила като промените броя на бримките и редовете.
  • Напълнете добре с пълнеж за играчки вашата тиква, за да не се обезформи с времето.
  • Ако използвате пълнеж за играчки, за да напълните вашата тиква, може спокойто да я перете в пералня, ако инструкциите на етикета на преждата позволяват.
амигуруми тиква декорация за хелуин модел за плетене на тиква

Необходими материали, бележки, размери за плетени тикви

Материали:

Прежда – Yarn Art Jeans в два цвята

Кука №5

Пълнеж за играчки

Игла

Ножица

 

Съкращения

Б – бримка

НП – бримка нисък пълнеж

ППЗП – бримка полупълнеж в задна примка

ЗБ – залепена бримка

МК – магически кръг

 

Наплитане и размери:

Наплитане : 1 Р = 1.1 см.; 1 Б= 0.5 см.

 

Голяма тиква: 14 см. широка и 11 см. висока.

Средна тиква : 12 см. широка и 9 см. инча висока.

Малка тиква : 10 см. широка и 6 см. висока.

плетена декорация от тикви модел за плетене на една кука плетени тикви

Бележки за плетени тикви:

Плетените тикви са изработени от правоъгълно парче, което се зашива, за да образува желаната форма.

Броят на бримките означава височината на парчето, а броя редове ширината.

Може да изработите вашата тиква в размер различен от посочените като промените броя на бримките и редовете.

Изплетеното правоъгълно парче прегъвате на две и зашивате по дължината.

За да получите формата на тиквите, които съм показала (кръгла) височината на парчето трябва да се налага два пъти на ширината или образуваната форма след прегъване да представлява квадрат.

Може да получите друг размер на тиквите и, ако  използвате прежда и кука различни от посочените в писмените инструкции.

С по-дебела прежда и по-голям номер кука ще получите по-голям размер тиква и обратното – по-тънкият конец и по-малък номер кука ще направят по-малка тиква.

След като изплетете парчето нужно за вашия размер изплитате и опашката, която се състои от редове нисък пълнеж бримки, изплетени по спирала.

След като имате и двете парчета (за тиквата и опашката), зашивате тиквата по дължина и нанизвате отворите в дъното и горната част.

Стягате конеца за дъното, изваждате го в горната част, добавяте пълнежа за играчки и позиционирате опашката, така че да влезе 1 см. във вътрешността на тиквата.

Пристягате и горната част и зашивате отвора като преминавате и през опашката. Може да оставите тиквите така, но за да имат по-реалистичен вид, с конеца, който стегнахме дъното и извадихме през горния отвор, с помощта на иглата ще го промушим, за да излезе от дъното (двата конеца влизата в различна бримка в центъра на горната част и излизат също през две различни, близки по разстояние бримки в центъра на долната част на тиквата).

Стягате двата конеца, докато получите желаната форма и завързвате. Скривате конците и вашата тиква е готова!

1 СБ за начало на нов ред не се брои за бримка.

Оставете по-дълъг конец при започване и завършване на парчето за тиквата, за да го използвате за зашиване и събиране на тиквата

безплатен модел за плетене на една кука плетени тикви в три размера

Инструкции за плетени тикви в три размера на една кука:

Малка плетена тиква

20 Б

Р1: 2 СБ, ПП във 2-та Б, ПП до края на реда, обр.

Р2 -23: 1 СБ, ППЗП до края на реда, обр.

Оставете конец с дължина 4 пъти височината на тиквата, който ще използвате за зашиване и събиране на тиквата.

 

Средна плетена тиква

25 Б

Р1: 2 СБ, ПП във 2-та Б, ПП до края на реда, обр.

Р2 -28: 1 СБ, ППЗП до края на реда, обр.

Оставете конец с дължина 4 пъти височината на тиквата, който ще използвате за зашиване и събиране на тиквата.

 

Голяма плетена тиква

30 Б

Р1: 2 СБ, ПП във 2-та Б, ПП до края на реда, обр.

Р2 -30: 1 СБ, ППЗП до края на реда, обр.

Оставете конец с дължина 4 пъти височината на тиквата, който ще използвате за зашиване и събиране на тиквата.

 

Опашка

Плете се  в кръг по спирала.

Р1: МК с 6 НП

Р2 – 9: 6 НП (6)

Р10 : 6 НП, ЗБ.

Как да си изплетете тиква на една кука – видео урок

Ето и още един вариант за плетена тиква за декорация изплетена с пръсти с прежда Alize Puffy.

Плетените тикви са чудесен начин да добавите нотка на топлина и уют към вашия дом. Те могат да бъдат поставени на маса, рафтове или други места, за да създадат уютна атмосфера.

Тиквата е символ на есента, така че изплетената тиква е чудесен начин да отбележите този сезон. Тя може да бъде поставена заедно с други есенни декорации, като например листа, клонки или плодове.

Да не забравяме и, че плетенето на тиква е забавно и творческо начинание. То е чудесен начин да прекарате време с приятели и семейство или просто да се отпуснете и да се насладите на процеса.

Плетените тикви са направени от прежда, която е устойчива на износване. Това означава, че те ще продължат да изглеждат добре през годините. Изплетени веднъж, ще може да ги използвате много дълго време. Освен, че са устойчиви във времето, те нямат остри ръбове или остри части, което ги прави безопасна за деца и домашни любимци.

Друго предимство, което я прави подходяща декорация за всеки дом е, че можете да изплетете тиквата в различни цветове и размери, за да съответства на вашия вкус. Можете също така да я украсите с различни аксесоари, като например листа, клонки или помпони.

Ако търсите нов и забавен начин да украсите дома си, изплетената тиква е чудесен вариант!

 

  Ще ти бъда благодарна да споделиш тази статия, за да достигне до повече хора, на които да бъде полезна!

Деница Парижкова - майстор Художествено плетиво

Деница Парижкова - майстор Художествено плетиво

Всички модели и схеми, представени в този блог dennysbeauties.com, са мои авторски и са защитени от Закона за авторското право и сродните му права.

Нямате право да копирате, разпространявате, превеждате, продавате или използвате съдържанието на този блог с търговски цели.

Разрешавам използването на схемите и моделите ми за плетене за продажба на готови плетени изделия, при условие че изрично посочите моето авторство при публикуване на снимки на изделия, изработени по мои модели.

Благодаря за разбирането!

ОТ СЪЩАТА КАТЕГОРИЯ:

Зимни пуловери на една кука – схеми и видео уроци

Зимни пуловери на една кука: Топло и стилно плетиво за студените дни Зимните пуловери на една кука са чудесен начин да се стоплите и да изразите своята креативност. Те могат да бъдат едноцветни, шарени или с различни орнаменти. Можете да ги плетете с дебела или тънка...

Плетени зимни жилетки на една кука – схеми и видео уроци

Плетени зимни жилетки на една кука: Топло и стилно решение за студените дни Плетени зимни жилетки -  стил и комфорт в студените дни Зимата е чудесно време да се насладите на топлината на плетена жилетка. Плетените жилетки са не само практични, но и красиви и стилни....

Плетени зимни шалове на една кука – модели с видео уроци

Плетени зимни шалове на една кука - модели и видео уроци   Зимата е чудесно време да се насладите на топлината на плетен шал. Плетените шалове са не само практични, но и красиви и стилни. Те могат да бъдат изработени в различни модели и цветове, за да отговарят...

Плетени шапки на една кука – схеми и видео уроци

Модели за плетени зимни шапки на една кука   Плетените зимни шапки са не само задължителен аксесоар за студеното време, но и чудесен начин да изразите своята индивидуалност и стил. Плетените шапки на една кука са особено популярни, тъй като са топли, меки и...

Пуловер с плетка бобчета на една кука – схема и видео урок

  Как да си изплетем пуловер с плетка на бобчета във всички размери на една кука   Пуловер с плетка на бобчета е лесен модел за плетене на една кука с приятна текстура и красив релеф. Плетката бобчета е много подходяща, когато искате да придадете оригинален и...

Плетена жилетка с качулка и плетка на вълни на една кука – схема и видео урок

  Плетена жилетка с качулка и плетка на вълни - как да си я изплетете на една кука Плетената жилетка с качулка и плетка на вълни на една кука е идеална за по-студените дни. Тя е топла и удобна, а плетката ѝ на вълни придава стилен и модерен вид. Тази жилетка е лесна...

Плетено пончо на една кука – схема и видео урок

  Лесен модел за плетене на пончо на една кука   Плетеното пончо отново се завръща на модните подиуми, а това означава, че всеки който вече си има може да го извади от нафталина и да си го носи с най-голямо удоволствие… А за тези, които все още нямат създадох...

Плетена жилетка с реглан ръкав на една кука – схема и видео

Плетена жилетка с реглан ръкав - лесен модел на една кука Плетенето на жилетка с реглан ръкав е чудесен начин да се създаде уютно и стилно облекло. Тази жилетка е плетена на една кука с еластична плетка, която я прави мека и удобна. Ръкавите са плетени с реглан...

Как се плете цвете на една кука – схеми и видео инструкции

Плетени цветя на една кука - схеми и видео инструкции Плетените цветя на една кука са красив и изискан начин да добавите цвят и чар към дома или облеклото си. Те могат да се използват за създаване на букети, венци, декорации за дома, дрехи и аксесоари или подаръци. В...

Пуловер без ръкави с бабини квадрати на една кука – писмени инструкции и видеоурок

Лесен модел за плетене на една кука пуловер без ръкави с бабини квадратиНезависимо от възрастта, човек няма как да не се влюби в тези красиви и практични пуловери без ръкави! Особено през последните години когато плетенето на една кука е във вихъра си и все повече...

ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Основни бримки на една кука – инструкции и видео уроци

Основни бримки на една кука – инструкции и видео уроци

Как се плетат основните бримки при плетене на една кука   В плетенето на една кука има няколко основни бримки, с които могат да се изплетат различни и красиви плетки. Има и голям набор от вариации на тези основни бримки, които правят техниката на плетене много...

повече информация
Модел за плетене на зайче и жилетка с мохер на една кука – Онлайн курс по плетене Април

Модел за плетене на зайче и жилетка с мохер на една кука – Онлайн курс по плетене Април

Как се плете заек амигуруми и жилетка с мохер на една кука   Плетените зайчета са едни от най-популярните модели за плетене на амигуруми и нямаше как да пропусна да ви покажа лесен модел за плетено зайче, което всеки да може да си направи, да е различно от...

повече информация
Как да се грижим за плетивата от акрилна прежда

Как да се грижим за плетивата от акрилна прежда

  Пране и сушене на плетива от акрилна прежда   Плетивата от акрилна прежда са по-лесни за поддръжка от плетива, които са от естествени суровини като памук, вълна, лен… Затова често този вид прежда е предпочитана от хора, които нямат време или желание да отделят...

повече информация
Шал с ажурна плетка и плетено пончо на една кука – Курс по плетене на една кука Март 2024 г.

Шал с ажурна плетка и плетено пончо на една кука – Курс по плетене на една кука Март 2024 г.

Как да си изплетете на една кука триъгълен шал с ажурна плетка и плетено пончо с поло яка и ръкави   Шал с ажурна плетка и лесно пончо с поло яка и ръкави са новите видео уроци в курса по плетене на една кука за месец Март. Добавих и едно бонус видео, в което ще...

повече информация
Акрилна прежда за плетене на една кука – всичко, което трябва да знаете

Акрилна прежда за плетене на една кука – всичко, което трябва да знаете

  Акрилна прежда – за и против   Акрилната прежда не ми е от най-любимите, но има своите предимства, за които ще ви разкажа днес. Разбира се, има най-различни видове и не може да слагаме всички под общ знаменател, затова ще се постарая в тази статия подробно да...

повече информация
Плетена шапка на една кука и пуловер с Пуфи – Онлайн курс по плетене Февруари 2024 г.

Плетена шапка на една кука и пуловер с Пуфи – Онлайн курс по плетене Февруари 2024 г.

  Как да си изплетете двуцветна шапка на една кука и пуловер с Пуфи - видео уроци  Февруари 2024 г.   Плетена шапка или шал? Много се чудех кои да са първите видео уроци, които да включа в онлайн курса по плетене на една кука и плетене с пръсти в YouTube канала...

повече информация
Деница Парижкова - майстор Художествено плетиво

Деница Парижкова - майстор Художествено плетиво

Всички модели и схеми, представени в този блог dennysbeauties.com, са мои авторски и са защитени от Закона за авторското право и сродните му права.

Нямате право да копирате, разпространявате, превеждате, продавате или използвате съдържанието на този блог с търговски цели.

Разрешавам използването на схемите и моделите ми за плетене за продажба на готови плетени изделия, при условие че изрично посочите моето авторство при публикуване на снимки на изделия, изработени по мои модели.

Благодаря за разбирането!

Е- БЮЛЕТИН
Контакти

Pin It on Pinterest

Share This