Ажурни плетки на една кука, ажурни плетки на една кука схеми и видео уроци, схеми за ажурни плетки, ръчно плетиво dennys beauties, модели и схеми за плетене на една кука, безплатни схеми за плетене на една кука

Ажурни плетки на една кука – инструкции за плетене, схеми и видео уроци

 

Ажурните плетки са мой фаворит когато става дума за ръчно плетиво на една кука и най-вече ръчно плетено облекло.

Те могат да бъдат най-различни видове и да изглеждат като дантела, да имат мрежести, флорални или геометрични мотиви. Винаги са актуални и придават елегантен вид на ръчно плетени блузи, рокли и жилетки.

Разбира се може да ги използвате за всякакъв вид облекло (съвсем наскоро изплетох комплект от дълъг панталон и топ с ажурна плетка и се получи страхотен, ще го споделя с членовете на канала ми в YouTube Denny’s Beauties, а съвсем скоро писмените инструкции и видео урок за него ще бъде наличен и в магазина ми в Etsy – DennysBeauties).

Друго приложение, което намират този вид плетки, е при плетенето на декорация за дома – карета, покривки, завеси, подложки за чаши или студено сервиране. Няма как да пропусна да спомена и аксесоарите, за които може да използвате ажурни плетки – шапки, шалове, ръкавици. Изборът е безкраен…

Но какво всъщност представляват ажурните плетки?

ръчно плетиво модел за плетена жилетка без ръкави на една кука dennys beauties, жилетка с памучна преждаплетиво схеми на български, плетиво на една кука, схеми за плетене на една кука, ръчно плетиво на една кука модели и схеми, безплатни схеми на една кука, плетене на една кука, жилетка без ръкави с ажурна плетка

Какво представляват ажурните плетки?

 

Ажурните плетки на една кука са вид плетки, при които се създават отвори и пролуки между бримките. Те се характеризират с лека и ефирна текстура, която им придава елегантен и изискан вид.

Те се създават чрез комбиниране на основни бримки (като например висок пълнеж с една наметка и синджир (въздушна бримка)) по специфичен начин, който оставя празни пространства между бримките. Обикновено се редуват групи от бримки и/или редове, които образуват повтарящи се елементи или участъци в плетивото.

Много въпроси, свързани с ажурните плетки, вълнуват хората, които тепърва се учат да плетат на една кука. Подходящи ли са за начинаещи плетачи, каква кука и каква прежда да използват, за какви плетива са подходящи, как да изберат правилната плетка според нивото си на умения или плетивото, което искат да изработят?…

А ето и техните отговори.

лесна блуза на една кука, модел за плетене на блуза на една кукаплетиво схеми на български, плетиво на една кука, схеми за плетене на една кука, ръчно плетиво на една кука модели и схеми, безплатни схеми на една кука, плетене на една кука, плетена блуза на една кука с ажурна плетка

Лесни ли са ажурните плетки на една кука?

Ажурните плетки могат да бъдат както лесни, така и трудни. Лесните ажурни плетки са комбинации от лесни бримки, които се редуват в малки групи (повтарящи се елементи).

Колкото по-малко видове и последователности от бримки плетете, толкова е по-лесна плетката. Е, за да е качествено изработена си трябва доста практика, дори да редувате само висок пълнеж и синджир бримка, ще трябва да си поплетете докато свикнете да правите бримките еднакви и да регулирате напрежението на преждата докато плетете.

Ажурните плетки могат да бъдат и по-трудни, да се редуват множество от комбинации на бримки, а също и редове. Но след като изучите лесните плетки и се поупражнявате, дори и най-трудните няма да могат да ви се опънат.

Особено, ако работите по схема или видео. Така е много по-лесно, отколкото да работите по писмени инструкции.
С правилните инструкции и практика всеки може да се научи да плете ажурни плетки, но е по-добре да изберете плетка, която е подходяща за вашето ниво и умения по плетене на една кука.

плетена рокля с ажурна плетка на една кука в екрю и синьо, плетена рокля на една кука с меланжирана прежда, модел за плетене на една кука рокля

Каква прежда е подходяща за ажурни плетки на една кука?

За ажурни плетки може да използвате всякакъв вид прежда, но най-добре ще изглежда с прежда от памук, особено мерсеризиран. Той не се разтяга, което означава, че плетивото ще запази формата си, което е особено важно за ажурните плетки. Ако преждата има еластичност, плетивото ще се деформира и няма да изглежда добре. Повече за памука може да прочетете в тази статия:

Памучна прежда и за какви плетива е подходящ памукът?

Но трябва да изберете преждата и според това какво ще е плетивото – памукът не е подходящ за зимни шапки или ръкавици. За тях може да използвате прежда с вълна, алпака, мохер.

Имайте предвид, че всяка прежда си има свои специфични особености, които трябва да бъдат съобразени с вида, размера и плетката на плетивото. Повече за тези прежди може да прочетете в тези статии:

Вълнена прежда – защо е толкова популярна

Прежди от алпака и други камилови влакна: характеристики, свойства и грижа за тях

За летни плетива най-подходящи са естествените прежди и смесите с тях – памук, лен, бамбук, коприна.

Когато избирате прежда за вашето плетиво с ажурна плетка трябва да съобразите и теглото на преждата. Теглото на преждата представлява колко тънка или дебела ще бъде тя. Има няколко вида прежда според теглото и може да научите кои са те от тук:

Видове прежди според теглото – пълно ръководство на начинаещи плетачи

Не всяка прежда е подходяща за ажурна плетка. Колкото е по-дебела и тежка преждата, толкова ще изглежда по-грубо плетивото. Най-подходящата прежда за плетене на ажурни плетки е с тегло до 4 Medium, но всеки може да си избере според вкуса и предпочитанията.

Колкото по-тънка е преждата (с по-малко тегло), толкова по-фино и елегантно изглежда плетката.

ръчно плетен шал на една кука с прежди от алпака, триъгълен шал на една кука, модел за плетене на шал на една кука, ръчно плетиво, ръчно плетиво на една кука, dennys beauties, шал с ажурна плетка на една кукаплетиво схеми на български, плетиво на една кука, схеми за плетене на една кука, ръчно плетиво на една кука модели и схеми, безплатни схеми на една кука, плетене на една кука, плетен шал с ажурна плетка на една кука

Кой номер кука е подходящ за ажурни плетки на една кука?

Имате няколко варианта относно избора на кука. Може да ползвате тази, която е указана на етикета, а може и да импровизирате. Лично аз винаги си правя проба поне с три размера куки преди да започна да плета, когато правя нов модел. Изпирам парчетата и след като изсъхнат преценявам кое ми изглежда най-добре или съобразявам с размера, който искам да получа.

Примерно, ако вашата плетка е съставена от последователност от 25 бримки и трябва да изплетете рокля или блуза по тялото, ще ви се наложи да експериментирате, докато намерите подходящата кука, която да пасне на дадената прежда, за да получите определения размер.

В зависимост от теглото на преждата това могат да бъдат и 10 е повече см. разлика за различните размери куки. Не е лесно да се плете по въображение и затова повечето хора, които плетат предпочитат да се възползват от готовите схеми и инструкции, в които са посочени преждата, размера на куката и всички други неща, които е нужно да знаете, за да изплетете същия модел.

Но има  закономерност при избора на кука за ажурна прежда, която може лесно да запомните. Когато използвате по-малък номер кука от посочения на етикета, вашето плетиво ще изглежда по-плътно, стегнато и прибрано. Колкото е по-голям номерът на куката толкова по-мрежеста ще се получава плетката и бримките ще стават по-големи.

Ще ви споделя един метод, който много обичам да използвам, защото ефектът, който се получава е страхотен.

Много често, когато плета рокли, особено летни или шалове, използвам тънка прежда и голям номер кука, примерно 6 мм., а може и повече.  Получава се много ефирно и нежно плетиво с ефект на паяжина.

плетене на една кука за начинаещи основни бримки при плетенето на една кука

 За какви плетива се използват ажурни плетки на една кука?

Ажурните плетива са подходящи за всякакви плетива и сезони – от летни рокли до зимни ръкавици без пръсти. Разнообразието е огромно.

Ето и някои от моделите, които съм правила с ажурни плетки на една кука.

 

Плетена пола на една кука с ажурна плетка

пуловер на една кука с плетка бобчета , модел за плетене на една кука на dennysbeautiesплетиво схеми на български, плетиво на една кука, схеми за плетене на една кука, ръчно плетиво на една кука модели и схеми, безплатни схеми на една кука, плетене на една кука, плетена пола на една кука с ажурна плетка

Ръчно плетиво рокля с ажурна плетка на една кука

дълга плетена рокля на една кука dennys beauties ,ръчно плетиво на една кука dennysbeauties Деница Парижкова майстор художествено плетиво, майстор художествено плетиво Деница Парижковаплетиво схеми на български, плетиво на една кука, схеми за плетене на една кука, ръчно плетиво на една кука модели и схеми, безплатни схеми на една кука, плетене на една кука, плетена рокля с ажурна плетка

Подложки за чаши с ажурна плетка

плетиво на една кука декорация за дома dennys beauties, майстор художествено плетиво Деница Парижковаплетиво схеми на български, плетиво на една кука, схеми за плетене на една кука, ръчно плетиво на една кука модели и схеми, безплатни схеми на една кука, плетене на една кука, подложки за чаши с ажурна плетка

Ръчно плетиво – болеро с ажурна плетка на една кука

pletene na damsko bolero na edna kukaплетиво схеми на български, плетиво на една кука, схеми за плетене на една кука, ръчно плетиво на една кука модели и схеми, безплатни схеми на една кука, плетене на една кука, болеро на една кука с ажурна плетка

Ръчно плетиво дамски комплекти  на една кука с ажурна плетка

ръчно плетиво на една кука, модели за плетене на една кука, плетива от акрилна прежда, деница парижкова майстор художествено плетиво , ръчно плетене комплект на една кука сако и пола с рози и плетен комплект в бяло от пола и потник, ръчно плетиво комплект пола и жилетка на една кука с ажурна плетка

Ръчно плетиво рокля и чанта на една кука с ажурна плетка

червена дълга плетена рокля на една кука dennys beauties, онлайн курс по плетене на една кука, летни плетива на една кука 2плетиво схеми на български, плетиво на една кука, схеми за плетене на една кука, ръчно плетиво на една кука модели и схеми, безплатни схеми на една кука, плетене на една кука, рокля и чанта с ажурна плетка на една кука

Ажурни плетки на една кука – видео уроци

 

Ажурни плетки на една кука – схеми

ажурни плетки на една кука схеми
ажурни плетки на една кука схеми
ажурни плетки на една кука схеми
ажурни плетки на една кука схеми
ажурни плетки на една кука схеми

Ажурните плетки на една кука са истински шедьовър в света на ръчното плетиво. Те са ефирни, деликатни и красиви, придават елегантност и изисканост на всяко изделие.

Независимо дали сте начинаещ или опитен плетач на една кука, ажурните плетки крият безброй възможности за творчество. С правилните инструкции, подходяща прежда и кука, всеки може да се потопи в магията на ажурните плетки.

  Ще ти бъда благодарна да споделиш тази статия, за да достигне до повече хора, на които да бъде полезна!

ОТ СЪЩАТА КАТЕГОРИЯ:

Зимни пуловери на една кука – схеми и видео уроци

Зимни пуловери на една кука: Топло и стилно плетиво за студените дни Зимните пуловери на една кука са чудесен начин да се стоплите и да изразите своята креативност. Те могат да бъдат едноцветни, шарени или с различни орнаменти. Можете да ги плетете с дебела или тънка...

Плетени зимни жилетки на една кука – схеми и видео уроци

Плетени зимни жилетки на една кука: Топло и стилно решение за студените дни Плетени зимни жилетки -  стил и комфорт в студените дни Зимата е чудесно време да се насладите на топлината на плетена жилетка. Плетените жилетки са не само практични, но и красиви и стилни....

Плетени зимни шалове на една кука – модели с видео уроци

Плетени зимни шалове на една кука - модели и видео уроци   Зимата е чудесно време да се насладите на топлината на плетен шал. Плетените шалове са не само практични, но и красиви и стилни. Те могат да бъдат изработени в различни модели и цветове, за да отговарят...

Плетени шапки на една кука – схеми и видео уроци

Модели за плетени зимни шапки на една кука   Плетените зимни шапки са не само задължителен аксесоар за студеното време, но и чудесен начин да изразите своята индивидуалност и стил. Плетените шапки на една кука са особено популярни, тъй като са топли, меки и...

Пуловер с плетка бобчета на една кука – схема и видео урок

  Как да си изплетем пуловер с плетка на бобчета във всички размери на една кука   Пуловер с плетка на бобчета е лесен модел за плетене на една кука с приятна текстура и красив релеф. Плетката бобчета е много подходяща, когато искате да придадете оригинален и...

Плетена жилетка с качулка и плетка на вълни на една кука – схема и видео урок

  Плетена жилетка с качулка и плетка на вълни - как да си я изплетете на една кука Плетената жилетка с качулка и плетка на вълни на една кука е идеална за по-студените дни. Тя е топла и удобна, а плетката ѝ на вълни придава стилен и модерен вид. Тази жилетка е лесна...

Плетено пончо на една кука – схема и видео урок

  Лесен модел за плетене на пончо на една кука   Плетеното пончо отново се завръща на модните подиуми, а това означава, че всеки който вече си има може да го извади от нафталина и да си го носи с най-голямо удоволствие… А за тези, които все още нямат създадох...

Плетена жилетка с реглан ръкав на една кука – схема и видео

Плетена жилетка с реглан ръкав - лесен модел на една кука Плетенето на жилетка с реглан ръкав е чудесен начин да се създаде уютно и стилно облекло. Тази жилетка е плетена на една кука с еластична плетка, която я прави мека и удобна. Ръкавите са плетени с реглан...

Как се плете цвете на една кука – схеми и видео инструкции

Плетени цветя на една кука - схеми и видео инструкции Плетените цветя на една кука са красив и изискан начин да добавите цвят и чар към дома или облеклото си. Те могат да се използват за създаване на букети, венци, декорации за дома, дрехи и аксесоари или подаръци. В...

Плетени тикви на една кука в три размера – схема на плетене и видеоурок

Плетени тикви на една кука за декорацияВсяка година по това време можете да видите рафтовете на магазините, пълни с различни есенни декорации предимно от тикви. Тиквата е един от най-популярните предмети, които ни навяват мисълта за есен, богата реколта и наслада от...

ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ:

14 модела плетени чанти на една кука – модели за плетене на една кука

14 модела плетени чанти на една кука – модели за плетене на една кука

Плетени чанти на една кука – схеми, видео и писмени инструкции   Плетените чанти на една кука печелят все по-голяма популярност поради множеството си предимства: може да ги изплетете в какъвто цвят, форма и размер пожелаете. Практични са – може да си направите...

повече информация
Плетена блуза и чанта на една кука с бабини квадрати – Курс по плетене на една кука Май

Плетена блуза и чанта на една кука с бабини квадрати – Курс по плетене на една кука Май

Как да си изплетете блуза и чанта с бабини квадрати на една кука   Плетените блузи и чанти ще бъдат хит и тази година, затова за месец Май в Курса по плетене на една кука и плетене с пръсти реших да ви покажа точно тези два лесни модела. А бабините квадрати не са...

повече информация
Основни бримки на една кука – инструкции и видео уроци

Основни бримки на една кука – инструкции и видео уроци

Как се плетат основните бримки при плетене на една кука   В плетенето на една кука има няколко основни бримки, с които могат да се изплетат различни и красиви плетки. Има и голям набор от вариации на тези основни бримки, които правят техниката на плетене много...

повече информация
Модел за плетено зайче и жилетка с мохер на една кука – Онлайн курс по плетене Април

Модел за плетено зайче и жилетка с мохер на една кука – Онлайн курс по плетене Април

Плетено зайче амигуруми и жилетка с мохер на една кука - Курс по плетене Април    Плетените зайчета са едни от най-популярните модели за плетене на амигуруми и нямаше как да пропусна да ви покажа лесен модел за плетено зайче, което всеки да може да си направи, да...

повече информация
Как да се грижим за плетивата от акрилна прежда

Как да се грижим за плетивата от акрилна прежда

  Пране и сушене на плетива от акрилна прежда   Плетивата от акрилна прежда са по-лесни за поддръжка от плетива, които са от естествени суровини като памук, вълна, лен… Затова често този вид прежда е предпочитана от хора, които нямат време или желание да отделят...

повече информация
Шал с ажурна плетка и плетено пончо на една кука – Курс по плетене на една кука Март 2024 г.

Шал с ажурна плетка и плетено пончо на една кука – Курс по плетене на една кука Март 2024 г.

Как да си изплетете на една кука триъгълен шал с ажурна плетка и плетено пончо с поло яка и ръкави   Шал с ажурна плетка и лесно пончо с поло яка и ръкави са новите видео уроци в курса по плетене на една кука за месец Март. Добавих и едно бонус видео, в което ще...

повече информация
Деница Парижкова - майстор Художествено плетиво

Деница Парижкова - майстор Художествено плетиво

Всички модели и схеми, представени в този блог dennysbeauties.com, са мои авторски и са защитени от Закона за авторското право и сродните му права.

Нямате право да копирате, разпространявате, превеждате, продавате или използвате съдържанието на този блог с търговски цели.

Разрешавам използването на схемите и моделите ми за плетене за продажба на готови плетени изделия, при условие че изрично посочите моето авторство при публикуване на снимки на изделия, изработени по мои модели.

Благодаря за разбирането!

Здравейте, мили хора!

Казвам се Дени и съм майстор Художествено плетиво.

Обожавам да плета и да уча всички, които имат желание да се научат да плетат на една кука или с пръсти.

Имам YouTube канал и сайт с уроци за плетене. Можете да разгледате работата ми и благотворителните кампании, в които често се включвам в социалните ми мрежи или на сайта ми.

Защо да ме подкрепите с вашето дарение?

С вашата помощ ще имам възможност да правя все по-добри и разнообразни уроци и ръководства, които ще помогнат на повече хора да се впуснат в този чудесен свят на творчеството с плетене на една кука.

С вашата подкрепа ще създавам все по-качествено и полезно съдържание за сайта и YouTube канала ми с уроци по плетене на една кука и плетене с пръсти.

Вашето дарение ще ми помогне да продължа да правя плетенето на една кука и ръчното плетиво модерни и популярни в България.

А освен това ще имам възможност да участвам в повече благотворителни кампании в помощ на бездомните животинки и популяризирането на занаята плетене сред децата, с дарения и безплатни уроци на училища и читалища.

С вашата подкрепа ще мога да организирам безплатни работилници за деца, които искат да се научат да плетат на една кука или с пръсти, на които да изработваме изделия, които да даряваме на благотворителни базари в помощ на бездомни животни и деца в неравностойно положение.

С най-добри пожелания,

Деница Парижкова Denny’s Beauties

Е- БЮЛЕТИН
Контакти

Pin It on Pinterest

Share This