видове прежди според теглото

Видове прежди според теглото – пълно ръководство на начинаещи плетачи

 

Напоследък все по-често получавам въпроси как да заменим преждата, когато работим по дадена схема за плетене на една кука.

Трудно е да се отговори в едно изречение, затова реших да напиша тази статия, която да е в помощ на всички хора, които сега навлизат в света на плетенето на една кука и преждите.

Защото преждите са основният материал, с който изработваме нашите Красотички и, за да получим вида, размера и текстурата на плетивото, което желаем трябва да научим малко повече за тях.

А ако все още не сте избрали с каква прежда ще работите, ето няколко насоки на какво трябва да обърнете внимание когато избирате прежда за вашия нов проект за плетене на една кука, ако сте начинаещи:

Видове прежди по състав и предназначение

видове прежди според теглото

И все пак, за да направим най-добрия избор е нужно и да познаваме различните видове прежди и за какво е подходящо да ги използваме.

Знанието за видовете прежди според теглото им е важно, защото то ни помага да направим информиран избор на прежда за нашия проект. По-тежката прежда ще даде по-плътно и по-топло плетиво, докато по-леката прежда ще даде по-леко и по-ефирно плетиво.

Видове прежди според теглото – как да разберем каква е преждата

Много фирми, които произвеждат прежда, улесняват живота ни като на етикетите си поставят диаграми, изброяващи теглото на преждата и размера на иглите (за плетене или плетене на една кука), необходими за даден проект.

Ако сте се чудили какво означават думи като: LACE, FINE, SUPER BULKY, това са наименованията на различни видове прежди според теглото и метража им.

Има 8 основни вида прежди според теглото им и в тази статия ще научите, всичко, което ви е нужно да знаете за тях.

Видове прежда според теглото

Видовете прежди за плетене на една кука се класифицират според теглото им. Теглото на преждата се измерва в ярда или метри на 100 грама прежда. По-тежката прежда ще даде по-плътно и по-топло плетиво, докато по-леката прежда ще даде по-леко и по-ефирно плетиво.

Ето и 8-те основни вида прежди според теглото:

видове прежди според теглото

Видове прежди според теглото  – LACE / 0

Най-фината и най-тънка прежда и обикновено се използва за леки проекти и дантелени изделия като шалове, опаковки и салфетки.

Дължина – 600-1100 м./100 г.

Кука – 1,5-2,25 мм.

видове прежди според теглото

Видове прежди според теглото – SUPER FINE / 1

Ултра фина прежда, която е малко по-сложна за използване.

Обикновено се използва в по-декоративни елементи и аксесоари, с по-сложни шевове.

Често се използва за направата на чорапи, ръкавици и други деликатни облекла.

Дължина – 420-580 м./100 г.

Кука – 2,25 – 3,5 мм.

видове прежди според теглото

Видове прежди според теглото – FINE / 2

Фината прежда е известна още като бебешка прежда. Тази прежда се използва предимно за бебешки артикули, чорапи, шапки, ръкавици.

Наричана е още Sport-Weight или Baby прежда, тя се препоръчва за плетене на една кука на леки дрехи и аксесоари като жилетки, шалове и шапки.

Дължина – 260-400 м./100 г.

Кука – 3,5-4,5 мм.

 

Видове прежди според теглото – LIGHT / 3

Тази категория включва леки камгарни прежди и прежди за двойно плетене (DK), които са малко по-дебели от фините прежди, но по-тънки от средните.  

Обикновено се използва в модели за плетене и плетене на една кука за леки пуловери, шалове и аксесоари, някои бебешки артикули,  одеяла.

Дължина – 210-250 м./100 г.

Кука – 4,5-5,5 мм.

видове прежди според теглото

Видове прежди според теглото – MEDIUM / 4

Тази  прежда е известна най-вече като камгарна прежда. Това е една от най-използваните прежди, с които хората създават проекти за плетене и плетене на една кука.

Камгарни, афганистански и арански видове прежда попадат в тази категория. Препоръчва се за начинаещи, тъй като е универсална и лесна за работа.

Използва се за одеяла, шалове, шапки, ръкавици, пуловери, жилетки… Предимството на тази прежда е че, можете да създадете голямо изделие за сравнително кратко време. А и дебелината й я прави идеална за зимни плетива, които са сред най-популярните според сезона.

Дължина – 130 -200 м./100 г.

Кука – 5,5-6,5 мм.

 

Видове прежди според теглото – BULKY / 6

Обемната прежда е около два пъти по-дебела от камгарната прежда.

Тези прежди са много удобни, ако искате да направите нещо обемно и топлещо.

Огромно предимство е, че проектите с тази прежда се изплитат бързо и имат оригинална текстура, особено ако се използва по-нестандартна релефна плетка. Използва се за изплитането на одеяла, обемни жилетки, пончота, аксесоари.

Дължина – 90 -120 м./100 г.

Кука – 6,5-9 мм.

 

Видове прежди според теглото – SUPER BULKY / 7

Супер обемна прежда,  обикновено се използва за одеяла, килими или масивни пуловери.

Известна е още като Super Chunky. Проектите, направени с такава прежда стават обемни и тежки, но за сметка на това се изплитат бързо.

Дължина – 40 -80 м./100 г.

Кука – 9-15 мм.

 

 

Видове прежди според теглото – JUMBO / 8

Поради въведените на пазара свръхедри прежди, които не могат да бъдат класифицирани като супер обемни, Jumbo (Roving/Ultra) е категория, която е наскоро добавена (2014 г.) и включва прежди, които са много обемни, тя е малко по-дебела от супер обемната. Обикновено се плете с пръсти или с максимален размер игла или шишове.

Перфектна е за одеяла, покривала, големи възглавници за под, калъфки за възглавници, килими, кошници и зимно облекло като масивни пуловери, пончота и шапки.

Дължина –  под 100 м./100 г.

Кука –15 мм. и повече

видове прежди според теглото

Видове прежда според теглото – защо е нужно да ги знаем

 

Когато познаваме различните видове прежда според теглото им и за какво са подходящи да ги използваме, ще можем да направим по-добър избор, когато сме начинаещи и ни е трудно да определим с каква прежда да плетем даден проект. Ако искаме да изплетем бебешка жилетка ще използваме прежда FINE или LIGHT, а не Jumbo.

Когато искаме да изплетем бързо определен модел, защото имаме краен срок или просто сме нетърпеливи, ще изберем прежда, която е по-обемна като BULKY или SUPER BULKY, А НЕ LACE…

Друга важна причина да знаем повече за различните видове прежди според теглото е, че така ще ни е много лесно да заместим определена прежда, с която трябва да изплетем даденото изделие, но не можем да си я набавим. Тук е малко по-сложно, защото трябва да се вземат предвид много фактори, за които ще ви разкажа в някоя от следващите статии.

Да познаваме видовете прежди според теглото ще ни помогне и да получим желания резултат от нашето плетиво. Ако искаме да изплетем пуловер, който е топъл и плътен, ще трябва да използваме по-тежка прежда. Ако искаме да изплетем шал, който е лек и ефирен, ще трябва да използваме по-лека прежда.

ръчно плетен пуловер с плетеници на една кука dennys beauties

И един друг фактор, който не е маловажен е средствата, които сме определили за даден проект.

По-тежката и обемна прежда обикновено е по-скъпа, за разлика от по-леката. Цената зависи и от състава, но тук имам предвид прежда, която е с еднакъв състав.

Миналата година си изплетох няколко пуловера с прежда Super Bulky и като тегло пуловерите ми излязоха по над килограм прежда, а бяха с дължина около 40- 45  см.

Ако бях използвала по-тънка прежда, количеството, което щеше да ми е нужно за същите размери пуловери щеше да е поне 2 пъти по-малко.

Но аз бях решила, че искам обемни и релефни пуловери, а това се постига с дебела и тежка прежда… Така че се примирих, че като стойност на материалите ще платя повече, но пък ще имам пуловери, точно каквито искам.

  Ще ти бъда благодарна да споделиш тази статия, за да достигне до повече хора, на които да бъде полезна!

ОТ СЪЩАТА КАТЕГОРИЯ:

Акрилна прежда за плетене на една кука – всичко, което трябва да знаете

  Акрилна прежда – за и против   Акрилната прежда не ми е от най-любимите, но има своите предимства, за които ще ви разкажа днес. Разбира се, има най-различни видове и не може да слагаме всички под общ знаменател, затова ще се постарая в тази статия подробно да...

Как да замените преждата в моделите за плетене на една кука

Съвети за замяна на прежда в моделите за плетене на една кука   “С каква прежда мога да заменя тази, която е посочена в схемата, защото не я откривам в магазините за прежди?” Това е въпрос, който често получавам и реших да напиша статия по въпроса, тъй като...

Прежда от алпака – всичко, което трябва да знаете

  Прежди от алпака и други камилови влакна: характеристики, свойства и грижа за тях   Последните години приждите от алпака станах голям хит сред ценителите на качественото ръчно плетиво и най- вече сред хората, които го изработват. И затова си има не една, а...

Вълнена прежда – всичко, което трябва да знаете

  Вълнена прежда - защо е толкова популярна   Знаете ли, че ние хората използваме вълна за облеклото си от 6000 г.? Не случайно тя присъства в живота на хората от толкова дълго време. В тази статия ще ви запозная с нейните предимства и защо вълнената прежда е...

Рафия и хартиена прежда: всичко, което трябва да знаете

Рафия и хартиена прежда: Какво трябва да знаетеРафия и хартиена прежда: Що е то?Като една плетачкаджийка експериментатор обичам винаги да съм в крак с последните тенденции в модата при преждите и винаги когато нашуми някоя нова прежда нямам търпение да я изпробвам. За...

Металическа прежда за плетени чанти и аксесоари

Металическа прежда Metallic Club или как да станеш принцеса почти за без пари  Металическа, метализирана или прежда с метален ефект Metallic Club Можете да я намерите под всички тези имена в търсачките и е най-новата и модерна прежда, която най-сетне дойде и на...

Прежда за бебешко плетиво II част

  Прежда за бебешко плетиво II частПрежда за бебешко плетиво - изисквания Преждата за плетивата за бебета трябва да отговаря на някои специални изисквания, за да е безопасна за малките човечета и те да се чувстват комфортно с плетена шапчица, гащеризонче или с...

Прежда за бебешко плетиво I

Плетива за бебета - подходяща прежда IПлетива за бебета  Плетивата за бебета са едни от най-популярните подаръци, които подаряваме когато ни поканят да отпразнуваме появата на нов живот. За Кръщене или сладка питка, за рожден ден или без повод , да подариш нещо ръчно...

Плетене с текстилна прежда – съвети, трикове и видеоуроци

   Текстилната прежда стана много популярна и у нас последните няколко години. И за това има много причини. Плетивата с нея се изработват бързо, красиви и нестандартни са и с нея може да изработите издръжливи и разнообразни проекти.   Признавам си, че това е една от...

Памучна прежда и за какви плетива е подходящ памукът?

Памучна прежда и за какви плетива е подходящ памукът?Памучна прежда - какво представлява Днес ще си поговорим за любимата ми прежда, а именно памучната. И ми е любима поради безброй причини, които ще ви споделя по-нататък. Но да започнем с малко факти. Памучната...

ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Основни бримки на една кука – инструкции и видео уроци

Основни бримки на една кука – инструкции и видео уроци

Как се плетат основните бримки при плетене на една кука   В плетенето на една кука има няколко основни бримки, с които могат да се изплетат различни и красиви плетки. Има и голям набор от вариации на тези основни бримки, които правят техниката на плетене много...

повече информация
Модел за плетене на зайче и жилетка с мохер на една кука – Онлайн курс по плетене Април

Модел за плетене на зайче и жилетка с мохер на една кука – Онлайн курс по плетене Април

Как се плете заек амигуруми и жилетка с мохер на една кука   Плетените зайчета са едни от най-популярните модели за плетене на амигуруми и нямаше как да пропусна да ви покажа лесен модел за плетено зайче, което всеки да може да си направи, да е различно от...

повече информация
Как да се грижим за плетивата от акрилна прежда

Как да се грижим за плетивата от акрилна прежда

  Пране и сушене на плетива от акрилна прежда   Плетивата от акрилна прежда са по-лесни за поддръжка от плетива, които са от естествени суровини като памук, вълна, лен… Затова често този вид прежда е предпочитана от хора, които нямат време или желание да отделят...

повече информация
Шал с ажурна плетка и плетено пончо на една кука – Курс по плетене на една кука Март 2024 г.

Шал с ажурна плетка и плетено пончо на една кука – Курс по плетене на една кука Март 2024 г.

Как да си изплетете на една кука триъгълен шал с ажурна плетка и плетено пончо с поло яка и ръкави   Шал с ажурна плетка и лесно пончо с поло яка и ръкави са новите видео уроци в курса по плетене на една кука за месец Март. Добавих и едно бонус видео, в което ще...

повече информация
Акрилна прежда за плетене на една кука – всичко, което трябва да знаете

Акрилна прежда за плетене на една кука – всичко, което трябва да знаете

  Акрилна прежда – за и против   Акрилната прежда не ми е от най-любимите, но има своите предимства, за които ще ви разкажа днес. Разбира се, има най-различни видове и не може да слагаме всички под общ знаменател, затова ще се постарая в тази статия подробно да...

повече информация
Плетена шапка на една кука и пуловер с Пуфи – Онлайн курс по плетене Февруари 2024 г.

Плетена шапка на една кука и пуловер с Пуфи – Онлайн курс по плетене Февруари 2024 г.

  Как да си изплетете двуцветна шапка на една кука и пуловер с Пуфи - видео уроци  Февруари 2024 г.   Плетена шапка или шал? Много се чудех кои да са първите видео уроци, които да включа в онлайн курса по плетене на една кука и плетене с пръсти в YouTube канала...

повече информация
Деница Парижкова - майстор Художествено плетиво

Деница Парижкова - майстор Художествено плетиво

Всички модели и схеми, представени в този блог dennysbeauties.com, са мои авторски и са защитени от Закона за авторското право и сродните му права.

Нямате право да копирате, разпространявате, превеждате, продавате или използвате съдържанието на този блог с търговски цели.

Разрешавам използването на схемите и моделите ми за плетене за продажба на готови плетени изделия, при условие че изрично посочите моето авторство при публикуване на снимки на изделия, изработени по мои модели.

Благодаря за разбирането!

Е- БЮЛЕТИН
Контакти

Pin It on Pinterest

Share This