Видове прежди по състав и предназначение

Видове прежди според състава и предназначението – всичко, което трябва да знаете   

 

За да сме сигурни, че сме избрали идеалната прежда за нашия проект, трябва да имаме поне бегла представа какви са основните видове прежди по състав и предназначение.

   Най-важното условие, за да се получи добре едно плетиво е да сме избрали точната прежда, с която ще постигнем ефекта и формата на плетивото, което искаме.

  В днешно време на пазара има огромно разнообразие от най-различни видове прежди, различни по цвят, състав и метраж. Истински рай за хората, които обичат да плетат.

Видове прежди по състав и предназначение

Как да изберете подходяща прежда за вашия проект за плетене на една кука

  За да определите коя прежда е подходяща за изделието, което искате да изплетете, трябва да си отговорите на няколко въпроса. 

Прежда, подходяща за плетене от начинаещи плетачи на една една кука  

Първият и най-важен е дали имате опит в плетенето или тепърва ще се учите.

Ако сте начинаещи плетачи моят съвет е да се насочите към акрилна прежда със средна ширина на нишката, която по етикет се плете на кука №4 или №5. Така ще ви е по-лесно да свикнете, защото преждата не е мъхеста, бримките ще са големи и ще се виждат добре.

Да не забравяме и фактът, че е сравнително евтина и може да се упражнявате на воля – да плетете и разплитате, без преждата да се деформира или къса.

Сезонна прежда – видове   

Вторият въпрос е за кой сезон е предназначено плетивото. Естествено има си типично летни прежди като рафия, вискоза, коприна, лен и типично зимни като различните по произход вълни – ангора, мохер и обикновената вълна, която се добива от агнешка или овча козина. А има и прежди, които са подходящи за всеки сезон като памук и акрил. 

От тези статии ще разберете повече за двете най-популярни прежди – памучната и вълнената:

Памучна прежда и за какви плетива е подходящ памукът?

Вълнена прежда – защо е толкова популярна

Прежда за по-плътни или ажурни плетки  

В зависимост от това как искате да изглежда вашето плетиво – дали плетката да е по-плътна или по-мрежеста, да пада свободно или да запазва формата си  трябва да изберете различна по дебелина прежда и номер кука. Също така някои прежди поддържат първоначалната си форма като текстилната прежда макарон, а други – не, като друг вид текстилна прежда, която се казва рибон. Но тя пък е по-лека, наплита повече и може да я перете в пералня….

 

Прежди за плетива при чувствителна кожа и алергии  

Имате ли алергии към определени материи или чувствителна кожа?

Днес на пазара може да избирате между  прежда от натурални влакна като памук, лен, коприна, а някои фирми дори предлагат прежди, оцветени с естествени багрила, с които вашата кожа ще се чувства идеално.

Ако изпитвате раздразнение и допира на обикновената вълна ви е неприятен, имам решение за вас! Използвайте прежда с алпака – малко по-скъпа е, но много топли и е мека и нежна на допир.

Ето и повече информация за преждата от алпака:

Прежди от алпака и други камилови влакна: характеристики, свойства и грижа за тях

  А за хората, които имат алергия към овчата вълна и им боцка, но все пак предпочитат нея, ще споделя изпитано средство как да се отървете от това неприятно усещане.

Накисвате плетивото в студена вода. След това изцеждате водата и още мокро го оставяте във фризера да замръзне. След това гарантирано няма да ви боцка.

Прежди, изискващи специални грижи 

 Друг въпрос, който също може да повлияе на избора ви е дали сте склонни да полагате специфични грижи за плетивото.

Някои прежди могат да се перат в пералня и сушат в сушилня, други не. За някои плетива ще трябва да се грижите като за скъпа порцеланова кукла, ще искат да ги перете ръчно, да ги сушите по специален начин, а други просто ще хвърлите в пералнята като всички останали дрехи.

От тази статия може да научите кои са основните правила, които трябва да спазвате при грижата за ръчно плетени изделия:

Грижа и поддръжка на ръчно плетени изделия

Видове прежди по състав и предназначение

Бюджетни и скъпи прежди

 И последно по ред, но не и по важност – колко средства сте решили да отделите за прежда. Както с всички други неща и тук можете да намерите каквото ви трябва в ценовия диапазон, който може да се позволите. Има прежди от 40 лв. за килограм до такива за 500!  

  Естествено съставът е коренно различен, което се отнася и за качеството, и предназначението. 

  Едно е да изплетеш и притежаваш кашмирен пуловер (всички сме чували за тази прежда, която е предпочита за изплитането на топли и меки пуловери и чорапи и се добива от специална порода коза – кашмирена коза) и съвсем друго да си имаш пуловер от акрилна прежда. Не, че ще е по-малко красив, просто ще ти топли по-малко и може да боцка от време на време. Но и по- бюджетен.

  Има и още много въпроси, които ще ви изникват колкото повече плетете, ставате по-добри и искате да правите по-сложни и разнообразни модели.

  Понякога ще работите по схема с писмени инструкции, там обикновено е посочена преждата, с която е изработен проекта. Ако не разполагате със същата, изберете подобна или същата по състав и тегло.

Повече за различните видове прежди според теглото може да научите от тази статия:

Видове прежди според теглото – пълно ръководство на начинаещи плетачи

Днес не е трудно да се замести която и да било прежда – има огромно разнообразие. Имайте предвид, че е задължително да си направите проба на плетката в този случай, защото дори по параметри да е същата пак може да има разлика в указаните размери на готовото плетиво.

В тази статия ще намерите подробни инструкции как правилно да замените прежда в проект за плетене:

Съвети за замяна на прежда в моделите за плетене на една кука

  Това са някои от основните въпроси, на които трябва да си отговорите преди да изберете прежда. И техните отговори ще ви насочат коя е подходяща за вашето плетиво.

В следващата статия ще ви разкажа какви видове биват преждите по тегло и как да разчитате международните размери, които са посочени на етикетите и за какви плетива са подходящи.

Деница Парижкова Майстор Художествено плетиво

 Ще ви бъда благодарна да споделите тази статия, за да достигне до повече хора, на които да бъде полезна!

ОТ СЪЩАТА КАТЕГОРИЯ:

Акрилна прежда за плетене на една кука – всичко, което трябва да знаете

  Акрилна прежда – за и против   Акрилната прежда не ми е от най-любимите, но има своите предимства, за които ще ви разкажа днес. Разбира се, има най-различни видове и не може да слагаме всички под общ знаменател, затова ще се постарая в тази статия подробно да...

Как да замените преждата в моделите за плетене на една кука

Съвети за замяна на прежда в моделите за плетене на една кука   “С каква прежда мога да заменя тази, която е посочена в схемата, защото не я откривам в магазините за прежди?” Това е въпрос, който често получавам и реших да напиша статия по въпроса, тъй като...

Прежда от алпака – всичко, което трябва да знаете

  Прежди от алпака и други камилови влакна: характеристики, свойства и грижа за тях   Последните години приждите от алпака станах голям хит сред ценителите на качественото ръчно плетиво и най- вече сред хората, които го изработват. И затова си има не една, а...

Вълнена прежда – всичко, което трябва да знаете

  Вълнена прежда - защо е толкова популярна   Знаете ли, че ние хората използваме вълна за облеклото си от 6000 г.? Не случайно тя присъства в живота на хората от толкова дълго време. В тази статия ще ви запозная с нейните предимства и защо вълнената прежда е...

Видове прежда според теглото – всичко, което трябва да знаете

Видове прежди според теглото – пълно ръководство на начинаещи плетачи   Напоследък все по-често получавам въпроси как да заменим преждата, когато работим по дадена схема за плетене на една кука. Трудно е да се отговори в едно изречение, затова реших да напиша...

Рафия и хартиена прежда: всичко, което трябва да знаете

Рафия и хартиена прежда: Какво трябва да знаетеРафия и хартиена прежда: Що е то?Като една плетачкаджийка експериментатор обичам винаги да съм в крак с последните тенденции в модата при преждите и винаги когато нашуми някоя нова прежда нямам търпение да я изпробвам. За...

Металическа прежда за плетени чанти и аксесоари

Металическа прежда Metallic Club или как да станеш принцеса почти за без пари  Металическа, метализирана или прежда с метален ефект Metallic Club Можете да я намерите под всички тези имена в търсачките и е най-новата и модерна прежда, която най-сетне дойде и на...

Прежда за бебешко плетиво II част

  Прежда за бебешко плетиво II частПрежда за бебешко плетиво - изисквания Преждата за плетивата за бебета трябва да отговаря на някои специални изисквания, за да е безопасна за малките човечета и те да се чувстват комфортно с плетена шапчица, гащеризонче или с...

Прежда за бебешко плетиво I

Плетива за бебета - подходяща прежда IПлетива за бебета  Плетивата за бебета са едни от най-популярните подаръци, които подаряваме когато ни поканят да отпразнуваме появата на нов живот. За Кръщене или сладка питка, за рожден ден или без повод , да подариш нещо ръчно...

Плетене с текстилна прежда – съвети, трикове и видеоуроци

   Текстилната прежда стана много популярна и у нас последните няколко години. И за това има много причини. Плетивата с нея се изработват бързо, красиви и нестандартни са и с нея може да изработите издръжливи и разнообразни проекти.   Признавам си, че това е една от...

ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Основни бримки на една кука – инструкции и видео уроци

Основни бримки на една кука – инструкции и видео уроци

Как се плетат основните бримки при плетене на една кука   В плетенето на една кука има няколко основни бримки, с които могат да се изплетат различни и красиви плетки. Има и голям набор от вариации на тези основни бримки, които правят техниката на плетене много...

повече информация
Модел за плетене на зайче и жилетка с мохер на една кука – Онлайн курс по плетене Април

Модел за плетене на зайче и жилетка с мохер на една кука – Онлайн курс по плетене Април

Как се плете заек амигуруми и жилетка с мохер на една кука   Плетените зайчета са едни от най-популярните модели за плетене на амигуруми и нямаше как да пропусна да ви покажа лесен модел за плетено зайче, което всеки да може да си направи, да е различно от...

повече информация
Как да се грижим за плетивата от акрилна прежда

Как да се грижим за плетивата от акрилна прежда

  Пране и сушене на плетива от акрилна прежда   Плетивата от акрилна прежда са по-лесни за поддръжка от плетива, които са от естествени суровини като памук, вълна, лен… Затова често този вид прежда е предпочитана от хора, които нямат време или желание да отделят...

повече информация
Шал с ажурна плетка и плетено пончо на една кука – Курс по плетене на една кука Март 2024 г.

Шал с ажурна плетка и плетено пончо на една кука – Курс по плетене на една кука Март 2024 г.

Как да си изплетете на една кука триъгълен шал с ажурна плетка и плетено пончо с поло яка и ръкави   Шал с ажурна плетка и лесно пончо с поло яка и ръкави са новите видео уроци в курса по плетене на една кука за месец Март. Добавих и едно бонус видео, в което ще...

повече информация
Акрилна прежда за плетене на една кука – всичко, което трябва да знаете

Акрилна прежда за плетене на една кука – всичко, което трябва да знаете

  Акрилна прежда – за и против   Акрилната прежда не ми е от най-любимите, но има своите предимства, за които ще ви разкажа днес. Разбира се, има най-различни видове и не може да слагаме всички под общ знаменател, затова ще се постарая в тази статия подробно да...

повече информация
Плетена шапка на една кука и пуловер с Пуфи – Онлайн курс по плетене Февруари 2024 г.

Плетена шапка на една кука и пуловер с Пуфи – Онлайн курс по плетене Февруари 2024 г.

  Как да си изплетете двуцветна шапка на една кука и пуловер с Пуфи - видео уроци  Февруари 2024 г.   Плетена шапка или шал? Много се чудех кои да са първите видео уроци, които да включа в онлайн курса по плетене на една кука и плетене с пръсти в YouTube канала...

повече информация
Деница Парижкова - майстор Художествено плетиво

Деница Парижкова - майстор Художествено плетиво

Всички модели и схеми, представени в този блог dennysbeauties.com, са мои авторски и са защитени от Закона за авторското право и сродните му права.

Нямате право да копирате, разпространявате, превеждате, продавате или използвате съдържанието на този блог с търговски цели.

Разрешавам използването на схемите и моделите ми за плетене за продажба на готови плетени изделия, при условие че изрично посочите моето авторство при публикуване на снимки на изделия, изработени по мои модели.

Благодаря за разбирането!

Е- БЮЛЕТИН
Контакти

Pin It on Pinterest

Share This