плетена жилетка от шестоъгълници

Жилетка с шестоъгълници – модел за плетене на една кука

 

За много хора плетенето изглежда сложно и отнемащо много време. И това ги спира да се опитат да се научат, за да разберат, че плетенето може да бъде лесно, бързо и приятно!

И дори да ти остане нещо за спомен, за разлика от други занимания. Нещо, което можеш да подариш на себе си или на любим човек ?

Жилетка с шестоъгълници на една кука – един от най-популярните и лесни модели за начинаещи плетачи

Днес ще ви покажа още един модел от серията  лесни жилетки за начинаещи, а именно жилетка с шестоъгълници и бабини бодове. Напоследък са толкова популярни и може да ги видите във всякакви разновидности – едноцветни или шарени, с вталена кройка или супер широки, по-къси или по-дълги…

Жилетка с шестоъгълници – универсален модел за плетене на една кука

И неслучайно са толкова харесвани и плетени. Това е един от възможно най-лесните и адаптиращи се модели за всякакви размери – от бебешка до жилетка с ширина от 200 см.

Ако все още се чувстваш неуверена в способностите си на плетач – опитай с този модел и ще изумиш както себе си, така и околните, колко всъщност е лесно да плетеш и създаваш красиви и бързи, да, бързи, правилно чу, плетива.

Жилетка с шестоъгълници и бабини бодове на една кука – описание

Жилетката представлява два свързани шестоъгълника, които се зашиват или заплитат в рамената и гърба. По-долу ще намериш галерия със снимки стъпка по стъпка, за да видиш как точно се свързват тези шестоъгълници.

След като си ги свързала е хубаво да добавиш няколко допълнителни реда, които няма да позволят на жилетката да се обезформи, а и ще изглежда по-завършена с тях.

Във видеоурока по-долу ще обясня по-подробно защо съм ги добавила и как да ги изплетеш.

 

плетена жилетка с шестоъгълници и бабини бодове в синьо, модел за плетене на една кука, плетена жилетка с хексагони

Жилетка с шестоъгълници – необходими материали

Относно преждата, аз използвах Color Fluid на Performance Yarn, която е 50% памук и 50% акрил, защото исках моята жилетка да е подходяща за носене през цялата година и всички сезони.

Куката, която използвах, за да изплета жилетката е 7 мм. Ще ви трябват още маркери, ножица и игла. 

Съвети за плетене на жилетка от шестоъгълници на една кука

Ти можеш да си я изплетеш с каквато прежда прецениш. За този тип жилетки с бабини бодове най-често използвам смес от памук и акрил или вълна и акрил. При този модел може да експериментираш с всякакъв вид прежда и ще се получи чудесно.

От преждата ти зависи и колко бързо ще изплетеш своята жилетка. Съответно с дебела прежда и голям номер кука ще стане по-бързо. Може да опиташ и варианта, който  показвам във видеото – тънка прежда с голям номер кука, също се изплита сравнително бързо.

Ако избереш тънка прежда с малък номер кука, ще ти отнеме повече време, но плетката  ще изглежда по-плътна… Въпрос на предпочитания.

За цветовете отново има избор. Аз използвах три цвята в синята гама, които редувах в определена последователност, но ти можеш да си я изплетеш и в един цвят, да сменяш цвета на всеки ред или определен брой редове.

Имай предвид, че ако сменяш често цветовете ще има доста крайчета за криене, което на повечето от нас не ни е любимо… И за да се скрият добре е желателно да не се работи с  много  голям номер кука, т.е. преждата и куката  да си съответстват, за да не личи къде са скрити краищата или да се вадят при пране или носене.

Ако предпочиташ жилетката ти да е шарена мога да ти препоръчам няколко варианта, които ще те улеснят.

плетена жилетка на една кука

 

 

  • Първият е да използваш меланжирана или преливаща се прежда. Така хем ще ти е шарено, хем ще криеш по-малко конци.
  • Друг вариант е да използваш както вече казах кука и прежда, които да си съответстват т.е. това, което пише на етикета – с кой номер кука се плете тази прежда да се спази.

Ако пък ще използваш прежда, на която няма етикет, защото ти е останала от други проекти, ето лесен начин как да разбереш с кой номер кука трябва да се плете тази прежда.

Вземаш нишка от преждата и я налагаш до „вратленцето“ на главичката на куката или най-тънката част, точно под главата на куката. Избираш кука, чиято ширина на тази част е същата като ширината на нишката от преждата.

  • Третият начин, който всъщност и аз използвах е да плета с едното кълбо, докато свърши и след това да минавам на следващия цвят.

Така се получават различни по големина шарки и по-малко конци за криене. А и изглежда добре, тъй като площта на парчето е голяма и не се забелязва, че цветовете се сменят по средата на реда. И не на последно място – оползотворяваш цялата прежда и няма да имаш малки остатъци, които да се чудиш после какво да правиш.

Плетена жилетка с шестоъгълници – размери

Както казах това е един от най-лесните модели жилетки, които може да се адаптират за всеки размер. Просто плетеш по схемата до желания размер…

Броят редове определя съответно ширината на жилетката, ръкава и дължината й. Има варианти как да я направиш по-дълга и по-тясна или по-къса, но по-широка.

Изплиташ определен брой редове  за ширината, която смяташ, че ще ти е достатъчна за ръкава или това е дължината на едната страна на шестоъгълника и добавяш редове само там, където е нужно.

За по-голям размер, но без да се променя дължината се плетат допълнителен брой редове еднакъв и за двете парчета или двата шестоъгълника от двете му страни, които ще се падат предница и гръб.

След като сме готови с необходимата ширина на жилетката, съединяваме двете парчета и плетем в долната част на жилетката, за да добавим дължина, ако е нужно.

Ето и размерите на жилетката, която  показвам във видеоурока:

Дължина на жилетката – 60 см.

Дължина на ръкава – 30 см.

Ширина – 120 см.

За този размер изплетох 21 реда по схемата за шестоъгълниците, но ако ти използваш друга прежда и размер кука , броят на редовете за този размер няма да е същият.

А ето и видеото как аз изплетох моята жилетка и галерия със снимки стъпка по стъпка:

 

Плетена жилетка с шестоъгълвици на една кука – видео

ГАЛЕРИЯ СТЪПКА ПО СТЪПКА

Плетива на една кука са не само забавно и релаксиращо занимание, но и чудесен начин да създадете красиви и практични дрехи.

Плетената жилетка с шестоъгълници и бабини бодове е чудесен пример за това.

Ето някои от предимствата на тази жилетка:

  • Стилен дизайн: Шестоъгълните мотиви и бабините бодове придават на жилетката елегантен и модерен вид.
  • Практичност: Жилетката може да бъде изработена с всякаква прежда и да се използва през всички сезони.
  • Лесна за изработка: Инструкциите са ясни и лесни за следване, дори за начинаещи плетачи на една кука.
  • Персонализация: Можете да изберете цветовете на преждата, които най-много ви харесват, за да създадете жилетка, която е уникална и съчетава се с вашия стил.

Ако търсите проект за плетене на една кука, който е едновременно стилен и практичен, плетената жилетка с шестоъгълници и бабини бодове е чудесен избор.

Не забравяйте да споделите вашите творения с мен в социалните мрежи!

За целта трябва само да ме отбележите като поставите @Красотичките на Дени – Denny’s Beauties.

По този начин, освен, че ще видя вашата Красотичка и ще ме подкрепите и стимулирате да създавам още красиви и модерни авторски схеми, които да споделям с вас!

  Ще ти бъда благодарна да споделиш тази статия, за да достигне до повече хора, на които да бъде полезна!

ОТ СЪЩАТА КАТЕГОРИЯ:

Зимни пуловери на една кука – схеми и видео уроци

Зимни пуловери на една кука: Топло и стилно плетиво за студените дни Зимните пуловери на една кука са чудесен начин да се стоплите и да изразите своята креативност. Те могат да бъдат едноцветни, шарени или с различни орнаменти. Можете да ги плетете с дебела или тънка...

Плетени зимни жилетки на една кука – схеми и видео уроци

Плетени зимни жилетки на една кука: Топло и стилно решение за студените дни Плетени зимни жилетки -  стил и комфорт в студените дни Зимата е чудесно време да се насладите на топлината на плетена жилетка. Плетените жилетки са не само практични, но и красиви и стилни....

Плетени зимни шалове на една кука – модели с видео уроци

Плетени зимни шалове на една кука - модели и видео уроци   Зимата е чудесно време да се насладите на топлината на плетен шал. Плетените шалове са не само практични, но и красиви и стилни. Те могат да бъдат изработени в различни модели и цветове, за да отговарят...

Плетени шапки на една кука – схеми и видео уроци

Модели за плетени зимни шапки на една кука   Плетените зимни шапки са не само задължителен аксесоар за студеното време, но и чудесен начин да изразите своята индивидуалност и стил. Плетените шапки на една кука са особено популярни, тъй като са топли, меки и...

Пуловер с плетка бобчета на една кука – схема и видео урок

  Как да си изплетем пуловер с плетка на бобчета във всички размери на една кука   Пуловер с плетка на бобчета е лесен модел за плетене на една кука с приятна текстура и красив релеф. Плетката бобчета е много подходяща, когато искате да придадете оригинален и...

Плетена жилетка с качулка и плетка на вълни на една кука – схема и видео урок

  Плетена жилетка с качулка и плетка на вълни - как да си я изплетете на една кука Плетената жилетка с качулка и плетка на вълни на една кука е идеална за по-студените дни. Тя е топла и удобна, а плетката ѝ на вълни придава стилен и модерен вид. Тази жилетка е лесна...

Плетено пончо на една кука – схема и видео урок

  Лесен модел за плетене на пончо на една кука   Плетеното пончо отново се завръща на модните подиуми, а това означава, че всеки който вече си има може да го извади от нафталина и да си го носи с най-голямо удоволствие… А за тези, които все още нямат създадох...

Плетена жилетка с реглан ръкав на една кука – схема и видео

Плетена жилетка с реглан ръкав - лесен модел на една кука Плетенето на жилетка с реглан ръкав е чудесен начин да се създаде уютно и стилно облекло. Тази жилетка е плетена на една кука с еластична плетка, която я прави мека и удобна. Ръкавите са плетени с реглан...

Как се плете цвете на една кука – схеми и видео инструкции

Плетени цветя на една кука - схеми и видео инструкции Плетените цветя на една кука са красив и изискан начин да добавите цвят и чар към дома или облеклото си. Те могат да се използват за създаване на букети, венци, декорации за дома, дрехи и аксесоари или подаръци. В...

Плетени тикви на една кука в три размера – схема на плетене и видеоурок

Плетени тикви на една кука за декорацияВсяка година по това време можете да видите рафтовете на магазините, пълни с различни есенни декорации предимно от тикви. Тиквата е един от най-популярните предмети, които ни навяват мисълта за есен, богата реколта и наслада от...

ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Основни бримки на една кука – инструкции и видео уроци

Основни бримки на една кука – инструкции и видео уроци

Как се плетат основните бримки при плетене на една кука   В плетенето на една кука има няколко основни бримки, с които могат да се изплетат различни и красиви плетки. Има и голям набор от вариации на тези основни бримки, които правят техниката на плетене много...

повече информация
Модел за плетене на зайче и жилетка с мохер на една кука – Онлайн курс по плетене Април

Модел за плетене на зайче и жилетка с мохер на една кука – Онлайн курс по плетене Април

Как се плете заек амигуруми и жилетка с мохер на една кука   Плетените зайчета са едни от най-популярните модели за плетене на амигуруми и нямаше как да пропусна да ви покажа лесен модел за плетено зайче, което всеки да може да си направи, да е различно от...

повече информация
Как да се грижим за плетивата от акрилна прежда

Как да се грижим за плетивата от акрилна прежда

  Пране и сушене на плетива от акрилна прежда   Плетивата от акрилна прежда са по-лесни за поддръжка от плетива, които са от естествени суровини като памук, вълна, лен… Затова често този вид прежда е предпочитана от хора, които нямат време или желание да отделят...

повече информация
Шал с ажурна плетка и плетено пончо на една кука – Курс по плетене на една кука Март 2024 г.

Шал с ажурна плетка и плетено пончо на една кука – Курс по плетене на една кука Март 2024 г.

Как да си изплетете на една кука триъгълен шал с ажурна плетка и плетено пончо с поло яка и ръкави   Шал с ажурна плетка и лесно пончо с поло яка и ръкави са новите видео уроци в курса по плетене на една кука за месец Март. Добавих и едно бонус видео, в което ще...

повече информация
Акрилна прежда за плетене на една кука – всичко, което трябва да знаете

Акрилна прежда за плетене на една кука – всичко, което трябва да знаете

  Акрилна прежда – за и против   Акрилната прежда не ми е от най-любимите, но има своите предимства, за които ще ви разкажа днес. Разбира се, има най-различни видове и не може да слагаме всички под общ знаменател, затова ще се постарая в тази статия подробно да...

повече информация
Плетена шапка на една кука и пуловер с Пуфи – Онлайн курс по плетене Февруари 2024 г.

Плетена шапка на една кука и пуловер с Пуфи – Онлайн курс по плетене Февруари 2024 г.

  Как да си изплетете двуцветна шапка на една кука и пуловер с Пуфи - видео уроци  Февруари 2024 г.   Плетена шапка или шал? Много се чудех кои да са първите видео уроци, които да включа в онлайн курса по плетене на една кука и плетене с пръсти в YouTube канала...

повече информация
Деница Парижкова - майстор Художествено плетиво

Деница Парижкова - майстор Художествено плетиво

Всички модели и схеми, представени в този блог dennysbeauties.com, са мои авторски и са защитени от Закона за авторското право и сродните му права.

Нямате право да копирате, разпространявате, превеждате, продавате или използвате съдържанието на този блог с търговски цели.

Разрешавам използването на схемите и моделите ми за плетене за продажба на готови плетени изделия, при условие че изрично посочите моето авторство при публикуване на снимки на изделия, изработени по мои модели.

Благодаря за разбирането!

Е- БЮЛЕТИН
Контакти

Pin It on Pinterest

Share This