Плетена жилетка с колан и релефна плетка от меланжирана прежда на една кука , модели за плетене на една кукаплетиво схеми на български, плетиво на една кука, схеми за плетене на една кука, ръчно плетиво на една кука модели и схеми, безплатни схеми на една кука, плетене на една кука

 

Плетена жилетка с колан и релефна плетка от меланжирана прежда на една кука – писмени инструкции и видео

Да плетеш с меланжирана прежда понякога си е предизвикателство, но винаги резултатът е уникален.

Казват, че една плетачка  не може да изплете две напълно еднакви плетива, дори и като начин на изплитане и материали да са напълно идентични. Това им е хубавото на ръчно плетените изделия. Винаги са уникати!

Знаете, в моя блог за плетене предпочитам да ви споделям схеми за плетене на една кука, които са подходящи за начинаещи. Вярвам, че моделите за плетене на една кука могат да бъдат едновременно лесни и красиви.

Моделът за плетене, който ще ви споделя в тази статия е точно такъв. Плетена жилетка с колан и релефна плетка от меланжирана прежда. Избрах точно тази комбинация, за да мога да ви покажа различни варианти за персонализация на един класически модел плетена жилетка на една кука.  

 

Плетена жилетка с меланжирана прежда – да, защо не?

Много хора избягват да плетат с  меланжирани прежди, особено когато моделът е съставен от няколко части, защото е трудно да се прецени кой цвят къде ще се разположи в процеса на плетене. Особено когато плетат с прежда, която не познават и нямат идея колко големи ще са отделните сегменти на цветовете.

Ето един модел с видеоурок за жилетка от меланжирана прежда, която вече съм споделяла с вас:

 Лесна плетена жилетка с бабини квадрати 

Схемата и писмените инструкции в удобен вариант за принтиране и без реклами на английски език с американски термини за плетене на една кука, може да закупите от магазина ми в ETSY – DennysBeauties:

Crochet Cardigan with Belt and Embossed Pattern in PDF, S,M,L,XL,2XL, 3XL Size – photos, detailed instructions and video

Плетена жилетка с колан и релефна плетка от меланжирана прежда на една кука , модели за плетене на една кукаплетиво схеми на български, плетиво на една кука, схеми за плетене на една кука, ръчно плетиво на една кука модели и схеми, безплатни схеми на една кука, плетене на една кука

Но понякога това е и предимство, резултатът в повечето случаи е по-добър от идеята когато все още е била само във фантазиите ви. Или поне при мен е така… И затова този вид прежди, които са с преливащи се цветове са ми едни от любимите.

И ако трябва да бъда още по-точна – преждите, чиито цветове се преливат на големи участъци. Като тази, която съм използвала за жилетката, която ще ви покажа сега.

Моделът е лесен и подходящ за начинаещи. Ще работим само с основните бримки и всеки ще може да си я изплете и да зарадва себе си или близък човек с красива ръчно плетена жилетка.

Използвала съм прежда с вълна и мохер, която е подходяща за по-студено време, но вие може да си я изплетете с каквато прежда пожелаете и сметнете за подходяща, съобразно сезона, в който искате да я носите.

Ако използвате памучна прежда или смес от памук и акрил ще получите чудесна жилетка, подходяща за всеки сезон.

За целта ще трябва да си направите проба на плетката, за да разберете с колко бримки да плетете, защото тези, които съм посочила в писмените инструкции няма да отговарят за вашия размер.

 

 

Ако не знаете как се прави проба на плетката, изгледайте това видео:

Плетки за плетене на жилетки с колан на една кука

Към същия модел може да приложите и друга плетка, така вашата жилетка ще добие нова визия, но със същата кройка, която е доста лесна за изработка.

Ето няколко плетки, които са подходящи и може да заместите тази в схемата, за да получите прекрасна жилетка, подходяща за прохладните летни вечери.

 

Плетка на една кука #1

Плетка на една кука #3

Плетка на една кука #4

Плетена жилетка с колан и релефна плетка от меланжирана прежда на една кука – необходими материали

Ето и какво ще ви е нужно, за да си изплетете тази красива и топла жилетка, а видеоурока за нея ще намерите под писмените инструкции.

Материали:

Прежда – Стенли Пудинг; 30% Вълна, 10% Мохер, 30% Акрил, 30% ПА; 640гр./750м.

Кука – №6, №7

Необходимо количество прежда:

С, М, Л размер – 1 голям и 1 малък Пудинг

ХЛ, 2ХЛ, 3ХЛ размер – 2 големи Пудинга

Размери:

Дължина на жилетката -80 см.

Дължина на ръкавите – 56 см.

Ширина :

С размер – 90 см.

М размер – 100 см.

Л размел – 110 см.

ХЛ размер – 120 см.

2ХЛ размер – 130 см.

3ХЛ размер – 140 см.

Наплитане:

10 бр. – 10 см.

1 ред – 1.7 см.

Съкращения:

Б- бримка

СБ – синджир (въздушна) бримка

НП – бримка нисък пълнеж

ПП – бримка полупълнеж

ВП – бримка висок пълнеж

ВППС – бримка висок пълнеж в предно стълбче

ЗБ – залепена бричка

С – свивка (две бримки се изплитат заедно)

*- знак за повторение

(….) – повтаряйте действието в скобите

Плетена жилетка с колан и релефна плетка от меланжирана прежда на една кука , модели за плетене на една кукаплетиво схеми на български, плетиво на една кука, схеми за плетене на една кука, ръчно плетиво на една кука модели и схеми, безплатни схеми на една кука, плетене на една кука

Плетена жилетка с колан и релефна плетка от меланжирана прежда на една кука – описание:

Жилетката се плете като едно цяло и се започва отдолу нагоре. Плете се право докато достигнете необходимата височина, на която ще отделите двете предници и гърба.

За различните размери плетете различен брой редове. Поставете маркери, за да отбележите къде ще отделите предниците от гърба и плетете трите части отделно.

Всеки ред на всяко парче трябва да започва и завършва с бримка висок пълнеж. За всеки размер плетете различен брой редове до завършване на основната част на жилетката. Когато приключите с всяко парче оставете по-дълъг конец, който ще използвате за зашиване.

За свързването на предниците и гърба поставете маркери в 4-тия висок пълнеж в предно стълбче (ВППС) на предниците в посока от деколтето към ръкавите.

Изброявате колко бримки има до края на парчето и поставяте същия маркер в бримката, която отговаря на същия номер бримка от страната на гърба. За различните размери броят на бримките ще е различен.

Зашивате предниците и гърба до поставения маркер. Шиете от опаковата страна на плетивото в двете рамена на бримката. След като зашиете рамената, продължавате да плетете ръкавите директно към основната част на жилетката. Бримките ви трябва да са четен брой.

 

 

Плетена жилетка с колан и релефна плетка от меланжирана прежда на една кука , модели за плетене на една кукаплетиво схеми на български, плетиво на една кука, схеми за плетене на една кука, ръчно плетиво на една кука модели и схеми, безплатни схеми на една кука, плетене на една кука

Плетена жилетка с колан и релефна плетка от меланжирана прежда на една кука – инструкции:

Бримките трябва да са нечетен брой.

С кука №7

С размер – 91 Б

М размер – 101 Б

Л размел – 111 Б

ХЛ размер – 121 Б

2ХЛ  размер -131 Б

3ХЛ  размер – 141 Б

Р1: 3 СБ, ВП до края на реда, обр.

Р2: 3 СБ, ВППС, *(ВП, ВППС), ВП в посл. Б, обр.

Р3: 3 СБ, ВП, ВППС, *(ВП, ВППС), ВП в посл. 2 Б, обр.

Р4 – *ред : Повт. Р2, Р3

С размер – 37 реда

М  размер – 35 реда

Л размел – 33 реда

ХЛ  размер – 31 реда

2ХЛ  размер -29 реда

3ХЛ размер – 27 реда

След като изплетете необходимият брой редове за всеки размер, поставяте маркери, за да разделите предниците от гърба. За различните размери поставете маркерите в различни бримки:

С размер – 25-та Б

М  размер – 27-ма Б

Л размер – 29-та Б

ХЛ  размер – 31-ва Б

2ХЛ  размер -33-та Б

3ХЛ размер – 35-та Б

Продължавате да плетете по основната схема трите части отделно, като всеки ред на всяко парче трябва да започва и свършва с бримка висок пълнеж. Изплитате различен брой редове за всеки размер.

С размер – 10 реда

М  размер – 12 реда

Л размер – 14 реда

ХЛ  размер – 16 реда

2ХЛ  размер -18 реда

3ХЛ размер – 20 реда

След като изплетете всички редове зашивате предниците за гърба в рамената и започвате да плетете ръкавите директно върху основната част.

 

Ръкави:

С кука №7

Бримките трябва да са четен брой. Плете се в кръг.

Р1: 3 СБ, ВП до края на реда, ЗБ.

Р2 – 27: 3 СБ, ВППС, *(ВП, ВППС), ЗБ.

Р28: 3 СБ, * (С, ВП), ЗБ.

За размер С, М, Л:

Р29 – 31: 3 СБ, ВП до края на реда, ЗБ.

Р32: 2 СБ, ПП до края на реда, ЗБ.

За размер ХЛ,2ХЛ ,3ХЛ:

Р29: Повт Р28.

Р30 -31: 3 СБ, ВП до края на реда, ЗБ.

Р32: 2 СБ, ПП до края на реда, ЗБ.

 

Бие:

С кука №7

Плетем само в предниците и вратната извивка.

Р1: 3 СБ, ВП до ъгъла на вратната извивка, 3 ВП в ъгъла, поставете маркер в средния ВП, ВП до следващия ъгъл, 3 ВП в ъгъла, поставете маркер в средния ВП, ВП до края на реда, обр.

Р2: 3 СБ, ВП до бримката с маркера, 3 ВП в Б с маркера , ВП до следващия маркер, 3 ВП в Б с маркера, ВП до края на реда, обр.

Р3: СБ, НП до края на реда.

 

Колан:

Изплитате синджир дълъг колкото обиколката на жилетката + ½ от нея. Плетете с кука №6.

Р1: ВП до края на реда.

Поставяте маркери в бримката, която се пада под мишниците (там, където разделихте предниците от гърба). Промушвате колана в бримката ВППС.

Вашата жилетка е готова!

 

Плетена жилетка с колан и релефна плетка от меланжирана прежда – видео

  Ще ти бъда благодарна да споделиш тази статия, за да достигне до повече хора, на които да бъде полезна!

ОТ СЪЩАТА КАТЕГОРИЯ:

Зимни пуловери на една кука – схеми и видео уроци

Зимни пуловери на една кука: Топло и стилно плетиво за студените дни Зимните пуловери на една кука са чудесен начин да се стоплите и да изразите своята креативност. Те могат да бъдат едноцветни, шарени или с различни орнаменти. Можете да ги плетете с дебела или тънка...

Плетени зимни жилетки на една кука – схеми и видео уроци

Плетени зимни жилетки на една кука: Топло и стилно решение за студените дни Плетени зимни жилетки -  стил и комфорт в студените дни Зимата е чудесно време да се насладите на топлината на плетена жилетка. Плетените жилетки са не само практични, но и красиви и стилни....

Плетени зимни шалове на една кука – модели с видео уроци

Плетени зимни шалове на една кука - модели и видео уроци   Зимата е чудесно време да се насладите на топлината на плетен шал. Плетените шалове са не само практични, но и красиви и стилни. Те могат да бъдат изработени в различни модели и цветове, за да отговарят...

Плетени шапки на една кука – схеми и видео уроци

Модели за плетени зимни шапки на една кука   Плетените зимни шапки са не само задължителен аксесоар за студеното време, но и чудесен начин да изразите своята индивидуалност и стил. Плетените шапки на една кука са особено популярни, тъй като са топли, меки и...

Пуловер с плетка бобчета на една кука – схема и видео урок

  Как да си изплетем пуловер с плетка на бобчета във всички размери на една кука   Пуловер с плетка на бобчета е лесен модел за плетене на една кука с приятна текстура и красив релеф. Плетката бобчета е много подходяща, когато искате да придадете оригинален и...

Плетена жилетка с качулка и плетка на вълни на една кука – схема и видео урок

  Плетена жилетка с качулка и плетка на вълни - как да си я изплетете на една кука Плетената жилетка с качулка и плетка на вълни на една кука е идеална за по-студените дни. Тя е топла и удобна, а плетката ѝ на вълни придава стилен и модерен вид. Тази жилетка е лесна...

Плетено пончо на една кука – схема и видео урок

  Лесен модел за плетене на пончо на една кука   Плетеното пончо отново се завръща на модните подиуми, а това означава, че всеки който вече си има може да го извади от нафталина и да си го носи с най-голямо удоволствие… А за тези, които все още нямат създадох...

Плетена жилетка с реглан ръкав на една кука – схема и видео

Плетена жилетка с реглан ръкав - лесен модел на една кука Плетенето на жилетка с реглан ръкав е чудесен начин да се създаде уютно и стилно облекло. Тази жилетка е плетена на една кука с еластична плетка, която я прави мека и удобна. Ръкавите са плетени с реглан...

Как се плете цвете на една кука – схеми и видео инструкции

Плетени цветя на една кука - схеми и видео инструкции Плетените цветя на една кука са красив и изискан начин да добавите цвят и чар към дома или облеклото си. Те могат да се използват за създаване на букети, венци, декорации за дома, дрехи и аксесоари или подаръци. В...

Плетени тикви на една кука в три размера – схема на плетене и видеоурок

Плетени тикви на една кука за декорацияВсяка година по това време можете да видите рафтовете на магазините, пълни с различни есенни декорации предимно от тикви. Тиквата е един от най-популярните предмети, които ни навяват мисълта за есен, богата реколта и наслада от...

ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Основни бримки на една кука – инструкции и видео уроци

Основни бримки на една кука – инструкции и видео уроци

Как се плетат основните бримки при плетене на една кука   В плетенето на една кука има няколко основни бримки, с които могат да се изплетат различни и красиви плетки. Има и голям набор от вариации на тези основни бримки, които правят техниката на плетене много...

повече информация
Модел за плетене на зайче и жилетка с мохер на една кука – Онлайн курс по плетене Април

Модел за плетене на зайче и жилетка с мохер на една кука – Онлайн курс по плетене Април

Как се плете заек амигуруми и жилетка с мохер на една кука   Плетените зайчета са едни от най-популярните модели за плетене на амигуруми и нямаше как да пропусна да ви покажа лесен модел за плетено зайче, което всеки да може да си направи, да е различно от...

повече информация
Как да се грижим за плетивата от акрилна прежда

Как да се грижим за плетивата от акрилна прежда

  Пране и сушене на плетива от акрилна прежда   Плетивата от акрилна прежда са по-лесни за поддръжка от плетива, които са от естествени суровини като памук, вълна, лен… Затова често този вид прежда е предпочитана от хора, които нямат време или желание да отделят...

повече информация
Шал с ажурна плетка и плетено пончо на една кука – Курс по плетене на една кука Март 2024 г.

Шал с ажурна плетка и плетено пончо на една кука – Курс по плетене на една кука Март 2024 г.

Как да си изплетете на една кука триъгълен шал с ажурна плетка и плетено пончо с поло яка и ръкави   Шал с ажурна плетка и лесно пончо с поло яка и ръкави са новите видео уроци в курса по плетене на една кука за месец Март. Добавих и едно бонус видео, в което ще...

повече информация
Акрилна прежда за плетене на една кука – всичко, което трябва да знаете

Акрилна прежда за плетене на една кука – всичко, което трябва да знаете

  Акрилна прежда – за и против   Акрилната прежда не ми е от най-любимите, но има своите предимства, за които ще ви разкажа днес. Разбира се, има най-различни видове и не може да слагаме всички под общ знаменател, затова ще се постарая в тази статия подробно да...

повече информация
Плетена шапка на една кука и пуловер с Пуфи – Онлайн курс по плетене Февруари 2024 г.

Плетена шапка на една кука и пуловер с Пуфи – Онлайн курс по плетене Февруари 2024 г.

  Как да си изплетете двуцветна шапка на една кука и пуловер с Пуфи - видео уроци  Февруари 2024 г.   Плетена шапка или шал? Много се чудех кои да са първите видео уроци, които да включа в онлайн курса по плетене на една кука и плетене с пръсти в YouTube канала...

повече информация
Деница Парижкова - майстор Художествено плетиво

Деница Парижкова - майстор Художествено плетиво

Всички модели и схеми, представени в този блог dennysbeauties.com, са мои авторски и са защитени от Закона за авторското право и сродните му права.

Нямате право да копирате, разпространявате, превеждате, продавате или използвате съдържанието на този блог с търговски цели.

Разрешавам използването на схемите и моделите ми за плетене за продажба на готови плетени изделия, при условие че изрично посочите моето авторство при публикуване на снимки на изделия, изработени по мои модели.

Благодаря за разбирането!

Здравейте, мили хора!

Казвам се Дени и съм майстор Художествено плетиво.

Обожавам да плета и да уча всички, които имат желание да се научат да плетат на една кука или с пръсти.

Имам YouTube канал и сайт с уроци за плетене. Можете да разгледате работата ми и благотворителните кампании, в които често се включвам в социалните ми мрежи или на сайта ми.

Защо да ме подкрепите с вашето дарение?

С вашата помощ ще имам възможност да правя все по-добри и разнообразни уроци и ръководства, които ще помогнат на повече хора да се впуснат в този чудесен свят на творчеството с плетене на една кука.

С вашата подкрепа ще създавам все по-качествено и полезно съдържание за сайта и YouTube канала ми с уроци по плетене на една кука и плетене с пръсти.

Вашето дарение ще ми помогне да продължа да правя плетенето на една кука и ръчното плетиво модерни и популярни в България.

А освен това ще имам възможност да участвам в повече благотворителни кампании в помощ на бездомните животинки и популяризирането на занаята плетене сред децата, с дарения и безплатни уроци на училища и читалища.

С вашата подкрепа ще мога да организирам безплатни работилници за деца, които искат да се научат да плетат на една кука или с пръсти, на които да изработваме изделия, които да даряваме на благотворителни базари в помощ на бездомни животни и деца в неравностойно положение.

С най-добри пожелания,

Деница Парижкова Denny’s Beauties

Е- БЮЛЕТИН
Контакти

Pin It on Pinterest

Share This