плътни плетки на една кука схеми и видео уроци, плътни плетки за плетене на жилетка, одеяло, чанта, шапка на една кука, схеми за плетене на една кука, модели за плетене на една кука

 

Плътни плетки на една кука: схеми и видео уроци

 

Плътните плетки са по-актуални от всякога и почти всеки световно известен бранд или дизайнер на плетива ги използва в своите модели. Наскоро ми попадна една чанта на Miu Miu, съвсем обикновен модел в няколко разновидности с най-обикновена плътна плетка на скромната цена от 1300 евро за най-малкия вариант, която ако искате вярвайте, но е разпродадена навсякъде…

Брандът си е направил цяла серия от облекло и аксесоари от класически модели само с тази плетка и в момента са хит в социалните мрежи и всяка уважаваща себе си плетачка си е направила я чанта, я топ, а рокля с нея.

Аз ще пропусна и няма да плагиатствам, но исках да ви дам пример как една съвсем обикновена плътна плетка може да стане световен хит и да се приложи на всяко плетиво, за което се сетите.

Много държах да включа и цената, та да вдъхновя всички творци, които не си ценят труда и продават на цени, които дори са под себестойността на изделието. Както казват умните хора – за всеки влак си има пътници, така и за луксозните изделия като ръчното плетиво, винаги ще има хора, които да го ценят и такива, на които няма да им е по джоба и единствения вариант да го притежават е да се научат да си изплетат сами.

Ако ви стана интересно как трябва да определите правилно цената на едно ръчно правено изделие, за да не сте на загуба,  тази статия ще ви е полезна:

За цената на ръчно изработените изделия

ръчно плетена на една кука чанта модел на MIU MIU

Плътните плетки са сред любимите ми и най-често използвани. Особено за блузи, жилетки, одеяла и чанти. Може би си мислите, че те са подходящи само за зимния сезон, но това не е така.

Тук по-скоро преждата би била определяща и по-нататък в статията ще ви споделя и как да изберете подходяща прежда за плътна плетка и ще ви дам идеи как да превърнете една на пръв поглед скучна и еднотипна плетка в запомнящ се и оригинален модел.

Ето и няколко универсални насоки за избор на прежда и инструменти, ако сте начинаещи плетачи на една кука:

Видове прежди по състав и предназначение

Плетене на една кука за начинаещи – полезни съвети и необходими материали

 

Какво представляват плътните плетки?

Плътните плетки на една кука са вид плетене, при което се използват основни бримки (въздушни бримки, ниски пълнежи, високи пълнежи) за създаване на непрозрачна, плътна и здрава материя. Те  са вид плетиво, създадено чрез плътно изплитане на бримки, без да се оставят отворени пространства. Те са чудесен избор за дрехи, аксесоари и декорации, както и за начинаещи плетачи, поради своята простота и лекота на усвояване.

Плетена жилетка с колан и релефна плетка от меланжирана прежда на една кука , модели за плетене на една кукаплетиво схеми на български, плетиво на една кука, схеми за плетене на една кука, ръчно плетиво на една кука модели и схеми, безплатни схеми на една кука, плетене на една кукаплътни плетки на една кука

Предимства на плътните плетки на една кука:

 • Топлина: Плътните плетки на една кука се отличават с непрозрачност и плътност, което ги прави идеални за зимни дрехи и аксесоари. Те задържат топлината на тялото и предпазват от студа, което ги прави чудесен избор за студените месеци.
 • Непрозрачност: За разлика от ажурните плетки, плътните плетки не пропускат светлина, придавайки им непрозрачен и плътен вид
 • Издръжливост: Плътните плетки са по-устойчиви от ажурните плетки, поради плътността на бримките. Те са по-малко податливи на разтягане, скъсване и деформация, което ги прави по-здрави и дълготрайни.
 • Лесни за персонализиране на размера: Много по-лесно е да персонализирате даден размер на плетивото чрез свивки и наддавки на точните места на плътна плетки отколкото, ако плетете с ажурни плетки.
 • Подходящи за начинаещи плетачи на една кука: Плътните плетки се изработват с основните бримки за плетене на една кука, които са лесни за усвояване, дори за хора без опит в плетенето.
 • Разнообразие от дизайни: Въпреки че са плътни, с плътните плетки на една кука могат да се създадат разнообразни дизайни, шарки и текстури.
 • Възможност за персонализиране: Изборът на цветове, шарки, детайли според личния вкус.
 • Подходящи за всеки сезон: Да, плътните плетки могат да бъдат подходящи освен за зимата и за лятото. Само трябва да изберете подходяща прежда и кука.

 

пуловер на една кука с плетка бобчета , модел за плетене на една кука на dennysbeautiesплетиво схеми на български, плетиво на една кука, схеми за плетене на една кука, ръчно плетиво на една кука модели и схеми, безплатни схеми на една кука, плетене на една кука, плътни плетки на една кука

Избор на подходяща прежда за плътни плетки

В зависимост от сезона, в който ще използвате плетивото имате огромен избор. Ако решите да си изплетете блуза с къс ръкав или жилетка за лятото, може да разгледате прежди с памук, бамбук, лен, лиосел, както и всякакви комбинации между тях.

Единствената изкуствена прежда, която бих препоръчала за лятото е микрофибърния акрил, за който съм ви разказала по-подробно в тази статия:

Летни плетива на една кука – идеи, схеми и видео уроци II

А ето и повече за памучните прежди, за какви плетива са подходящи и как да се грижите за тях:

Памучна прежда за плетене на една кука

Не пропускайте когато избирате прежда за летни плетива с плътни плетки на една кука да обърнете внимание на дебелината на преждата. Колкото по-тънка е преждата, с която ще плетете вашата блуза или топ, толкова по-тънка ще бъде материята на плетивото, съответно и по-приятно за носене.

Можете да избирате от няколко варианта – прежда с тегло 1, 2 или 3. Повече за различните видове прежда според теглото може да научите от тази статия и да изберете най-подходящата прежда за вашия проект:

Видове прежда според теглото

Куките, които ще използвате за плетене също имат значение. Аз рядко плета с куката, която е указана на етикета, но когато искате да плетете плътна плетка, трябва да използвате куката, която е посочена от производителя на преждата, а ако плетете по-хлабаво дори може да се наложи да използвате още по-малък номер кука.

За зимни плетива с плътни плетки, правилата за избор на прежда и кука са същите, но тук може да си позволите много повече свобода. Може да избирате от по-дебели или по-тънки прежди. Има прежди, които топлят много повече от обикновената вълна като алпака, мохер или ангора и, за да е топла и уютна вашата жилетка или блуза не е необходимо да използвате дебела прежда.

Но ако изберете прежда от изкуствени влакна ще ви се наложи да плетете с по-дебела прежда, ако целта на плетивото е да ви топли и предпазва от студа.

Изкуствените прежди нямат свойството да топлят, а някои от тях дори спарват, което е доста неприятно. Но са по-бюджетни и лесни за поддръжка, заради което са много предпочитани. Повече за някои от  зимните прежди, които са подходящи за плътни плетки, може да прочете в тези статии:

Акрилна прежда за плетене на една кука – всичко, което трябва да знаете

Прежда от Алпака – характеристики, свойства, грижа

Вълнена прежда за плетене на една кука

плетена жилетка с плетка на вълни, качулка и копчета на една кука dennys beauties, онлайн курс по плетене на една кука, прежди с акрилплетиво схеми на български, плетиво на една кука, схеми за плетене на една кука, ръчно плетиво на една кука модели и схеми, безплатни схеми на една кука, плетене на една кука

Независимо за кой сезон ще изберете на направите плетиво с плътна плетка, аз си имам някои трикове, които съм забелязала, че правят моделите за плетене на една кука по-оригинални и стилни. Един от тях е избора на прежда.

Наскоро си мислех по темата, какво прави едно плетиво да изглежда качествено изработено и да привлича ценителите на ръчно плетиво. И стигнах до следния извод като ще го разделя в проценти за по-лесно разбиране.

35 % уменията на майстора, 35% маркетинг и 30% избор на качествени и добре подбрани материали. Това за мен е формулата на успешните продажби на ръчно плетиво. Но да не се отвличаме от главната тема, а тя е да ви споделя моята тайна как избирам прежда за плетива от плътни плетки.

Стигнала съм до извода, че една семпла и обикновена плетка изглежда много по-добре, ако се изплете с по-привличаща вниманието прежда. Под привличаща вниманието прежда имам предвид като цвят или текстура.

Може да избирате от различни варианти на цветове, меланжи и комбинации от тях. Една обикновена блуза класически модел с плътна плетка ще изглежда страхотно в някакъв по-нестандартен цвят или в комбинация от няколко цвята. Има безплатни палитри в Интернет, които да ви показват какви комбинации от цветове си подхождат.

Защото разнообразието от цветови комбинации е огромно, а не всички от тях са приятни за окото. За да разберете малко повече за комбинирането на цветове ще си позволя да вмъкна информация, която не е свързана с плетенето, но пък вярвам, че ще ви бъде полезна.

цветно колело и цветни палитри

Съвременните изследвания в областта на психологията на цветовете водят до нови открития и прозрения за начина, по който възприемаме и взаимодействаме с цветовете.

Има дори цяла Теория за цветното колело, която е приписвана ту на Нютон, ту на Гьоте.

Тя ни помага да разберем как да се съчетават правилно цветовете, как да създаваме хармонични цветови комбинации и как да използваме цветовете, за да постигнем желаните визуални ефекти. Ето и накратко за нея.

Цветното колело се състои от основни цветове (червено, жълто, синьо), вторични цветове (оранжево, зелено, лилаво) и третични цветове (получени от смесване на основен и вторичен цвят).

А това са някои от най-разпространените видове палитри от цветното колело:

 1. Монохроматична палитра:

Съставена е от един основен цвят и неговите нюанси (тъмни, средни и светли). Създава елегантна и изискана визия. Подходяща е за минималистичен дизайн, като например плътни плетки за плетива на една кука.

 1. Аналогична палитра:

Използва три цвята, които са разположени един до друг на цветното колело. Създава спокойна и хармонична визия. Подходяща е за интериорен дизайн и други проекти, като ръчно плетиво на една кука, където се търси спокойна атмосфера.

 1. Допълваща палитра:

Използва два цвята, които са разположени един срещу друг на цветното колело. Създава контрастна и динамична визия. Подходяща е за акценти, за да се подчертаят определени елементи. Също много подходяща за плетива с плътни плетки на една кука.

Толкова за цветовете, надявам се, че съм ви вдъхновила с тази информация за цветното колело и следващия път когато решите да захванете някоя плетка и се чудите в какви цветове да бъде, ще го потърсите в Google и ще си направите собствена палитра с цветовете, които ви харесват.

dennysbeauties.com блог за плетене на една кука деница парижкова майстор художествено плетиво ръчно плетиво на една дамски чанти с прежда макаронплетиво схеми на български, плетиво на една кука, схеми за плетене на една кука, ръчно плетиво на една кука модели и схеми, безплатни схеми на една кука, плетене на една кука

Другият трик, който използвам, когато нямам възможност да избирам от голямо разнообразие на цветове е да плета с прежда, която има някаква особеност – лъскава, мъхеста… Нестандартна прежда, която прави впечатление. Може да се добави като акцент или да се използва за цялото плетиво.

А ето и някои от любимите ми плътни плетки, които съм споделила в YouTube канала ми Denny’s Beauties.

Ако тази статия ви е полезна, може да се включите в курса ми по плетене на една кука, който провеждам под формата на членство в канала. Така освен, че ще ме подкрепите с минимална сума, за да имам възможност да създавам качествено съдържание за този блог и за  YouTube канала, ще имате достъп до ексклузивни видео уроци на модели за плетене на една кука, които може да намерите само в магазина ми в Etsy, но на пакетна цена, която е десетки пъти по-ниска, отколкото ако ги закупите по отделно.

А тук може да прочетете по-подробно как да станете член на канала, за да ме подкрепите и имате достъп до ексклузивните видео уроци за моите плетива на една кука:

Онлайн курс по плетене на една кука и плетене с пръсти на Деница Парижкова майстор Художествено плетиво

Ето и някои от моделите за плетене на една кука, които са налични за членовете на канала.

 

 

 

курс по плетене на една кука Деница Парижкова майстор Художествено плетиво

Видео уроци плътни плетки –

 

Ако търсите лесен, но ефектен начин да създадете топли и стилни дрехи и аксесоари, плътните плетки на една кука са чудесен вариант.

Не се страхувайте да експериментирате с различни цветове, шарки и техники, за да създадете свои собствени уникални творения.

Надявам се, че тази статия ви е вдъхновила да се пробвате в плетене на плътни плетки!

Пожелавам ви много удоволствие и творчески успехи!

Не забравяйте да споделите вашите творения с мен в социалните мрежи! За целта трябва само да ме отбележите като поставите @Красотичките на Дени – Denny’s Beauties.

По този начин, освен, че ще видя вашата Красотичка и ще ме подкрепите и стимулирате да създавам още красиви и модерни авторски схеми, които да споделям с вас!

  Ще ти бъда благодарна да споделиш тази статия, за да достигне до повече хора, на които да бъде полезна!

ОТ СЪЩАТА КАТЕГОРИЯ:

Зимни пуловери на една кука – схеми и видео уроци

Зимни пуловери на една кука: Топло и стилно плетиво за студените дни Зимните пуловери на една кука са чудесен начин да се стоплите и да изразите своята креативност. Те могат да бъдат едноцветни, шарени или с различни орнаменти. Можете да ги плетете с дебела или тънка...

Плетени зимни жилетки на една кука – схеми и видео уроци

Плетени зимни жилетки на една кука: Топло и стилно решение за студените дни Плетени зимни жилетки -  стил и комфорт в студените дни Зимата е чудесно време да се насладите на топлината на плетена жилетка. Плетените жилетки са не само практични, но и красиви и стилни....

Плетени зимни шалове на една кука – модели с видео уроци

Плетени зимни шалове на една кука - модели и видео уроци   Зимата е чудесно време да се насладите на топлината на плетен шал. Плетените шалове са не само практични, но и красиви и стилни. Те могат да бъдат изработени в различни модели и цветове, за да отговарят...

Плетени шапки на една кука – схеми и видео уроци

Модели за плетени зимни шапки на една кука   Плетените зимни шапки са не само задължителен аксесоар за студеното време, но и чудесен начин да изразите своята индивидуалност и стил. Плетените шапки на една кука са особено популярни, тъй като са топли, меки и...

Пуловер с плетка бобчета на една кука – схема и видео урок

  Как да си изплетем пуловер с плетка на бобчета във всички размери на една кука   Пуловер с плетка на бобчета е лесен модел за плетене на една кука с приятна текстура и красив релеф. Плетката бобчета е много подходяща, когато искате да придадете оригинален и...

Плетена жилетка с качулка и плетка на вълни на една кука – схема и видео урок

  Плетена жилетка с качулка и плетка на вълни - как да си я изплетете на една кука Плетената жилетка с качулка и плетка на вълни на една кука е идеална за по-студените дни. Тя е топла и удобна, а плетката ѝ на вълни придава стилен и модерен вид. Тази жилетка е лесна...

Плетено пончо на една кука – схема и видео урок

  Лесен модел за плетене на пончо на една кука   Плетеното пончо отново се завръща на модните подиуми, а това означава, че всеки който вече си има може да го извади от нафталина и да си го носи с най-голямо удоволствие… А за тези, които все още нямат създадох...

Плетена жилетка с реглан ръкав на една кука – схема и видео

Плетена жилетка с реглан ръкав - лесен модел на една кука Плетенето на жилетка с реглан ръкав е чудесен начин да се създаде уютно и стилно облекло. Тази жилетка е плетена на една кука с еластична плетка, която я прави мека и удобна. Ръкавите са плетени с реглан...

Как се плете цвете на една кука – схеми и видео инструкции

Плетени цветя на една кука - схеми и видео инструкции Плетените цветя на една кука са красив и изискан начин да добавите цвят и чар към дома или облеклото си. Те могат да се използват за създаване на букети, венци, декорации за дома, дрехи и аксесоари или подаръци. В...

Плетени тикви на една кука в три размера – схема на плетене и видеоурок

Плетени тикви на една кука за декорацияВсяка година по това време можете да видите рафтовете на магазините, пълни с различни есенни декорации предимно от тикви. Тиквата е един от най-популярните предмети, които ни навяват мисълта за есен, богата реколта и наслада от...

ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Модел за плетене на панталон и топ с мрежеста плетка на една кука – онлайн курс по плетене Юни

Модел за плетене на панталон и топ с мрежеста плетка на една кука – онлайн курс по плетене Юни

Как да си изплетете комплект от панталон и топ с мрежеста плетка на една кука   Лятната почивка на море е чудесен повод да експериментираме с нови модели за плетене като комплект от панталон и топ на една кука. В тази статия, освен, че ще ви разкажа за новите...

повече информация
14 модела плетени чанти на една кука – модели за плетене на една кука

14 модела плетени чанти на една кука – модели за плетене на една кука

Плетени чанти на една кука – схеми, видео и писмени инструкции   Плетените чанти на една кука печелят все по-голяма популярност поради множеството си предимства: може да ги изплетете в какъвто цвят, форма и размер пожелаете. Практични са – може да си направите...

повече информация
Ажурни плетки на една кука – схеми и видео уроци

Ажурни плетки на една кука – схеми и видео уроци

Ажурни плетки на една кука – инструкции за плетене, схеми и видео уроци   Ажурните плетки са мой фаворит когато става дума за ръчно плетиво на една кука и най-вече ръчно плетено облекло. Те могат да бъдат най-различни видове и да изглеждат като дантела, да имат...

повече информация
Плетена блуза и чанта на една кука с бабини квадрати – Курс по плетене на една кука Май

Плетена блуза и чанта на една кука с бабини квадрати – Курс по плетене на една кука Май

Как да си изплетете блуза и чанта с бабини квадрати на една кука   Плетените блузи и чанти ще бъдат хит и тази година, затова за месец Май в Курса по плетене на една кука и плетене с пръсти реших да ви покажа точно тези два лесни модела. А бабините квадрати не са...

повече информация
Основни бримки на една кука – инструкции и видео уроци

Основни бримки на една кука – инструкции и видео уроци

Как се плетат основните бримки при плетене на една кука   В плетенето на една кука има няколко основни бримки, с които могат да се изплетат различни и красиви плетки. Има и голям набор от вариации на тези основни бримки, които правят техниката на плетене много...

повече информация
Модел за плетено зайче и жилетка с мохер на една кука – Онлайн курс по плетене Април

Модел за плетено зайче и жилетка с мохер на една кука – Онлайн курс по плетене Април

Плетено зайче амигуруми и жилетка с мохер на една кука - Курс по плетене Април    Плетените зайчета са едни от най-популярните модели за плетене на амигуруми и нямаше как да пропусна да ви покажа лесен модел за плетено зайче, което всеки да може да си направи, да...

повече информация
Деница Парижкова - майстор Художествено плетиво

Деница Парижкова - майстор Художествено плетиво

Всички модели и схеми, представени в този блог dennysbeauties.com, са мои авторски и са защитени от Закона за авторското право и сродните му права.

Нямате право да копирате, разпространявате, превеждате, продавате или използвате съдържанието на този блог с търговски цели.

Разрешавам използването на схемите и моделите ми за плетене за продажба на готови плетени изделия, при условие че изрично посочите моето авторство при публикуване на снимки на изделия, изработени по мои модели.

Благодаря за разбирането!

Здравейте, мили хора!

Казвам се Дени и съм майстор Художествено плетиво.

Обожавам да плета и да уча всички, които имат желание да се научат да плетат на една кука или с пръсти.

Имам YouTube канал и сайт с уроци за плетене. Можете да разгледате работата ми и благотворителните кампании, в които често се включвам в социалните ми мрежи или на сайта ми.

Защо да ме подкрепите с вашето дарение?

С вашата помощ ще имам възможност да правя все по-добри и разнообразни уроци и ръководства, които ще помогнат на повече хора да се впуснат в този чудесен свят на творчеството с плетене на една кука.

С вашата подкрепа ще създавам все по-качествено и полезно съдържание за сайта и YouTube канала ми с уроци по плетене на една кука и плетене с пръсти.

Вашето дарение ще ми помогне да продължа да правя плетенето на една кука и ръчното плетиво модерни и популярни в България.

А освен това ще имам възможност да участвам в повече благотворителни кампании в помощ на бездомните животинки и популяризирането на занаята плетене сред децата, с дарения и безплатни уроци на училища и читалища.

С вашата подкрепа ще мога да организирам безплатни работилници за деца, които искат да се научат да плетат на една кука или с пръсти, на които да изработваме изделия, които да даряваме на благотворителни базари в помощ на бездомни животни и деца в неравностойно положение.

С най-добри пожелания,

Деница Парижкова Denny’s Beauties

Е- БЮЛЕТИН
Контакти

Pin It on Pinterest

Share This