rafia i hartiena prezhda

Рафия и хартиена прежда: Какво трябва да знаете

Рафия и хартиена прежда: Що е то?

Като една плетачкаджийка експериментатор обичам винаги да съм в крак с последните тенденции в модата при преждите и винаги когато нашуми някоя нова прежда нямам търпение да я изпробвам.

За пръв път се запознахме с рафията миналата година и да си призная честно не останах очарована и се бях зарекла повече да не я пипна.

Обичам да общувам в социалните мрежи и с други любители на плетивата и често на страницата ми във Фейсбук Красотичките на Дени – Denny’s Beauties, провокирам дамите да споделят какво плетат и често си правим виртуална седянка на по плетка.

Виждах, особено през лятото колко много се плете с тази прежда и ми стана интересно как така само на мен не ми хареса…

Оказа се, че имало два вида рафияпод формата на лента или хартиена прежда и рафия, която е произведена от  Рафийските палми ( Raphia ), които са род от около двадесет вида палми , произхождащи от тропическите региони на Африка и особено Мадагаскар. Тези палми растат до 16 метра високи и са забележителни със своите перести листа , най-дългите в растителното царство – до 25 метра.

И тези два различни вида рафия, някои наричат едната хартиена прежда рафия, а другата папир са две съвсем различни прежди, с различен вид, здравина и особености.

И за да не ви обърквам още повече ще ви разкажа накратко как се произвежда всяка една от тях.

prejda raffia

Рафия Папир

Рафията е вид влакно, което се извлича от листата на палмово дърво рафия, което е местно за Мадагаскар и части от Африка. Листата на палмовото дърво рафия са дълги и тънки и се събират и обработват, за да се създаде влакното, което се използва в продуктите от рафия.

Процесът на събиране и обработка на рафията е сравнително прост. След като листата са събрани от палмово дърво рафия, те се оголват от външните си слоеве и след това се сушат на слънце. След като листата изсъхнат, те често се разделят на по-малки ивици или влакна, които могат да се използват в занаяти, тъкане, плетене на една кука и плетене.

Една от най-уникалните характеристики на рафията е нейният естествен цвят. Влакната от рафия обикновено са светло бежови или кафяви на цвят, въпреки че могат да бъдат намерени и в нюанси на зелено, жълто и червено.

Рафията е ценена и заради своята здравина и издръжливост. Влакната от рафия са невероятно здрави и устойчиви на разкъсване, което ги прави идеални за създаване на здрави кошници, шапки, чанти и други предмети, които трябва да запазят формата си с течение на времето.

hartiena prejda raffia

Хартиена прежда

Хартиената прежда много нашумя последните години, защото е много лесна за плетене и биоразградима. Но знаехте ли, че хартиената прежда съществува от векове и води началото си от древна Япония? Първата използвана за текстилни изделия и дрехи хартиена прежда е била правена от кората на черница. За да се направи хартиена прежда отнемало много време –  първо махали кората от черницата, накисвали я във вода и след това я разбивали на каша. Оформяли тънки ленти, които усуквали и правели на прежда.

При нас в Европа хартиената прежда идва чак през XVIII в., не е много скоро, но в сравнение с японците… Амигурумито също идва от Япония, само да вметна за хората, които не знаят. При нас обаче се произвеждала по различен начин – от парцали и рециклирана хартия, пулверизирали ги и след това ги предяли с вретено или чекрък.

Чак през XX в. производството на хартиена прежда става механизирано и започнали да се използват и нови материали като дървесна маса  от бамбук, коноп, лен, рафия.

И стигнахме до голямото заключение, че рафията си е рафия – произведена е от палмата Рафия, а хартиената прежда може да бъде произведена както от рециклирана хартия, така и от всякакви други дървесни суровини.

Ето и предимствата и недостатъците на всяка една от двата вида прежда.

pletena shapka s raffia papir

Предимства на Рафията:

 • Естествен материал
 • Водоотблъскваща
 • Дишаща
 • Издръжлива
 • Подходяща за летни аксесоари

 

Недостатъци на Рафията:

 • Може да е трудна за работа
 • Може да е груба на допир
 • Не е подходяща за деца

 

Предимства на Хартиената прежда

 • Рециклирана
 • Лесна за работа
 • Мека и лека
 • Предлага се в широка гама от цветове

 

Недостатъци на Хартиената прежда:

 • Не е водоотблъскваща
 • Не е подходяща за мокри условия

Основни разлики между Рафията и Хартиената прежда

 • Рафията е естествена прежда, а хартиената прежда е рециклирана прежда.
 • Рафията се предлага в естествени цветове, като бежово, кафяво и черно. Хартиената прежда се предлага в широка гама от цветове, включително ярки и пастелни цветове.
 • Рафията е по-груба и по-твърда от хартиената прежда. Хартиената прежда е по-мека и по-лека.
 • Рафията се използва за плетене на летни аксесоари, като шапки, чанти и бижута. Хартиената прежда се използва за плетене на различни предмети, включително дрехи, аксесоари и домашен декор.

Ето и отговори на едни от най-често срещаните въпроси, свързани с рафията и хартиената прежда:

pletena shapka s raffia papir dennys beauties

Трудно ли се да плете на една кука с рафия?

Да плетеш с рафия определено си е предизвикателство. Тя е доста по-твърда, по-груба и не подлежи много на моделиране. Ако прекарате повече време в плетене с нея, освен, че ще ви се изморят много ръцете има опасност и да си протриете кожата. Но като съпоставим това с качествата й – че може да се мокри, че изделията направени с нея са здрави и могат да служат и на поколения след вас, мисля че си струва.

Ето няколко начина да избегнете неприятните моменти когато плетете с нея:

 • Използвайте по-голям номер кука
 • Правете чести почивки
 • Използвайте семпли плетки, сложните няма да изглеждат така, както ви се иска
 • В началото винаги е по-трудно, имайте търпение и ще свикнете

Трудно ли се плете на една кука с хартиена прежда?

Не! Да плетеш с хартиена прежда си е направо песен. Много е лека, мека и лесно се моделират бримките като може да си позволите да използвате по-сложни плетки, за разлика от рафията. Плетивата с хартиена прежда са приятни на допир и може да си изплетете и дрехи, освен аксесоари с тях. Само внимавайте да не ги накиснете и перете, защото ще останете без тях

hartiena prejda raffia dennys beauties

Груби ли са плетивата от хартиена прежда и рафия на допир?

Плетивата от рафия са груби и по-неприятни на допир, но пък са почти вечни. За чанта, шапка или декорация за дома са идеални, но не са подходящи за плетива, които ще са в постоянен допир с кожата на тялото.

Плетивата от хартиена прежда са много приятни и меки на допир. От тази прежда може да си изплетете всякакви изделия, за които няма да ви се налага да ги почиствате твърде често. Хартиената прежда не се пере, в краен случай при замърсяване използвайте влажна гъба или мокра кърпичка, за да отстраните зацапването.

Какво може да си изплетете с рафия и хартиена прежда?

Можете да използвате и двата вида прежда, за да си изплетете чанти – ежедневни или за плажа, красиви панери или кошници.

Много популярна прежда са също за слънчеви шапки с периферия. Особено рафията, която запазва формата си и няма да имате нужда от допълнителна конструкция, за да стои изправена периферията на вашата шапка.

Всякаква плетена декорация за дома също може да бъде направена с рафия – килимчета, пана за стена, салфетки за студено сервиране, подложки за столове

pletena shapka s hartiena prejda dennys beauties

Това е накратко за рафията и хартиената прежда. Надявам се, че поне малко ви се е изяснила ситуацията, защото на мен допреди да седна и да се поразровя за какво всъщност става въпрос ми беше доста объркващо. Каква е тази прежда, която наричат по всякакъв начин – папир, рафия, хартиена прежда, защо изглежда различно и защо най-вече се плете различно?

Дори направих видео за YouTube канала ми каква е разликата между тези две прежди, как се плетат и как изглеждат плетивата изработени с тях, за да видите и  прецените кой е по-добрият вариант за вас.

Акрилна прежда за плетене на една кука – всичко, което трябва да знаете

  Акрилна прежда – за и против   Акрилната прежда не ми е от най-любимите, но има своите предимства, за които ще ви разкажа днес. Разбира се, има най-различни видове и не може да слагаме всички под общ знаменател, затова ще се постарая в тази статия подробно да...

Как да замените преждата в моделите за плетене на една кука

Съвети за замяна на прежда в моделите за плетене на една кука   “С каква прежда мога да заменя тази, която е посочена в схемата, защото не я откривам в магазините за прежди?” Това е въпрос, който често получавам и реших да напиша статия по въпроса, тъй като...

Прежда от алпака – всичко, което трябва да знаете

  Прежди от алпака и други камилови влакна: характеристики, свойства и грижа за тях   Последните години приждите от алпака станах голям хит сред ценителите на качественото ръчно плетиво и най- вече сред хората, които го изработват. И затова си има не една, а...

Вълнена прежда – всичко, което трябва да знаете

  Вълнена прежда - защо е толкова популярна   Знаете ли, че ние хората използваме вълна за облеклото си от 6000 г.? Не случайно тя присъства в живота на хората от толкова дълго време. В тази статия ще ви запозная с нейните предимства и защо вълнената прежда е...

Видове прежда според теглото – всичко, което трябва да знаете

Видове прежди според теглото – пълно ръководство на начинаещи плетачи   Напоследък все по-често получавам въпроси как да заменим преждата, когато работим по дадена схема за плетене на една кука. Трудно е да се отговори в едно изречение, затова реших да напиша...

Металическа прежда за плетени чанти и аксесоари

Металическа прежда Metallic Club или как да станеш принцеса почти за без пари  Металическа, метализирана или прежда с метален ефект Metallic Club Можете да я намерите под всички тези имена в търсачките и е най-новата и модерна прежда, която най-сетне дойде и на...

Прежда за бебешко плетиво II част

  Прежда за бебешко плетиво II частПрежда за бебешко плетиво - изисквания Преждата за плетивата за бебета трябва да отговаря на някои специални изисквания, за да е безопасна за малките човечета и те да се чувстват комфортно с плетена шапчица, гащеризонче или с...

Прежда за бебешко плетиво I

Плетива за бебета - подходяща прежда IПлетива за бебета  Плетивата за бебета са едни от най-популярните подаръци, които подаряваме когато ни поканят да отпразнуваме появата на нов живот. За Кръщене или сладка питка, за рожден ден или без повод , да подариш нещо ръчно...

Плетене с текстилна прежда – съвети, трикове и видеоуроци

   Текстилната прежда стана много популярна и у нас последните няколко години. И за това има много причини. Плетивата с нея се изработват бързо, красиви и нестандартни са и с нея може да изработите издръжливи и разнообразни проекти.   Признавам си, че това е една от...

Памучна прежда и за какви плетива е подходящ памукът?

Памучна прежда и за какви плетива е подходящ памукът?Памучна прежда - какво представлява Днес ще си поговорим за любимата ми прежда, а именно памучната. И ми е любима поради безброй причини, които ще ви споделя по-нататък. Но да започнем с малко факти. Памучната...

Видове прежди по състав и предназначение

Видове прежди според състава и предназначението - всичко, което трябва да знаете      За да сме сигурни, че сме избрали идеалната прежда за нашия проект, трябва да имаме поне бегла представа какви са основните видове прежди по състав и предназначение....

ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Основни бримки на една кука – инструкции и видео уроци

Основни бримки на една кука – инструкции и видео уроци

Как се плетат основните бримки при плетене на една кука   В плетенето на една кука има няколко основни бримки, с които могат да се изплетат различни и красиви плетки. Има и голям набор от вариации на тези основни бримки, които правят техниката на плетене много...

повече информация
Модел за плетене на зайче и жилетка с мохер на една кука – Онлайн курс по плетене Април

Модел за плетене на зайче и жилетка с мохер на една кука – Онлайн курс по плетене Април

Как се плете заек амигуруми и жилетка с мохер на една кука   Плетените зайчета са едни от най-популярните модели за плетене на амигуруми и нямаше как да пропусна да ви покажа лесен модел за плетено зайче, което всеки да може да си направи, да е различно от...

повече информация
Как да се грижим за плетивата от акрилна прежда

Как да се грижим за плетивата от акрилна прежда

  Пране и сушене на плетива от акрилна прежда   Плетивата от акрилна прежда са по-лесни за поддръжка от плетива, които са от естествени суровини като памук, вълна, лен… Затова често този вид прежда е предпочитана от хора, които нямат време или желание да отделят...

повече информация
Шал с ажурна плетка и плетено пончо на една кука – Курс по плетене на една кука Март 2024 г.

Шал с ажурна плетка и плетено пончо на една кука – Курс по плетене на една кука Март 2024 г.

Как да си изплетете на една кука триъгълен шал с ажурна плетка и плетено пончо с поло яка и ръкави   Шал с ажурна плетка и лесно пончо с поло яка и ръкави са новите видео уроци в курса по плетене на една кука за месец Март. Добавих и едно бонус видео, в което ще...

повече информация
Акрилна прежда за плетене на една кука – всичко, което трябва да знаете

Акрилна прежда за плетене на една кука – всичко, което трябва да знаете

  Акрилна прежда – за и против   Акрилната прежда не ми е от най-любимите, но има своите предимства, за които ще ви разкажа днес. Разбира се, има най-различни видове и не може да слагаме всички под общ знаменател, затова ще се постарая в тази статия подробно да...

повече информация
Плетена шапка на една кука и пуловер с Пуфи – Онлайн курс по плетене Февруари 2024 г.

Плетена шапка на една кука и пуловер с Пуфи – Онлайн курс по плетене Февруари 2024 г.

  Как да си изплетете двуцветна шапка на една кука и пуловер с Пуфи - видео уроци  Февруари 2024 г.   Плетена шапка или шал? Много се чудех кои да са първите видео уроци, които да включа в онлайн курса по плетене на една кука и плетене с пръсти в YouTube канала...

повече информация
Деница Парижкова - майстор Художествено плетиво

Деница Парижкова - майстор Художествено плетиво

Всички модели и схеми, представени в този блог dennysbeauties.com, са мои авторски и са защитени от Закона за авторското право и сродните му права.

Нямате право да копирате, разпространявате, превеждате, продавате или използвате съдържанието на този блог с търговски цели.

Разрешавам използването на схемите и моделите ми за плетене за продажба на готови плетени изделия, при условие че изрично посочите моето авторство при публикуване на снимки на изделия, изработени по мои модели.

Благодаря за разбирането!

Е- БЮЛЕТИН
Контакти

Pin It on Pinterest

Share This