Грижа за ръчно плетени изделия вълнени прежди за плетене на една кука

 

Вълнена прежда – защо е толкова популярна

 

Знаете ли, че ние хората използваме вълна за облеклото си от 6000 г.? Не случайно тя присъства в живота на хората от толкова дълго време. В тази статия ще ви запозная с нейните предимства и защо вълнената прежда е чудесен избор за вашия проект за плетене на една кука.

 

Какво е вълна?

Вълната е традиционно влакно за плетене, тъкане и плетене на една кука. Ние отглеждаме вълна за нашите нужди от хиляди години, произвеждайки много уникални породи овце и качества на вълната, които те дават. Най-известният вид вълнена прежда е мериносовата вълна, добивана от специална порода овце.

Вълната е топла, еластична, антибактериална и може да издържи десетилетия при подходящи грижи. Тя може да задържа до 30% от теглото си във вода, без да губи топлина. Вълната Superwash е обработена, за да се отстранят бодлите по влакното и да се позволи машинно пране без свиване или сплъстяване.

Видове прежди по състав и вълнени прежди за плетене на една кука предназначение

Каква е разликата между видовете вълнена прежда?

Често, когато видите думата вълна, посочена като влакно на етикет на прежда за плетене, това се отнася за влакно от овце, но не и за конкретна порода. Много пъти това е смесица от рунена вълна от различни породи.

Какво е вълнена прежда?

Вълнената прежда се преде от влакното на овче руно и се подстригва около веднъж годишно. Вълнената прежда се използва за направата на всякакъв вид плетени облекла като пуловери, чорапи, шалове, одеяла, шапки, килими.

Вълненото влакно е уникално поради своите антибактериални и антимикробни свойства. Може да задържи до 30% от теглото си във вода, преди да загуби изолационните си свойства, поддържайки ви топло във влажно или дъждовно време.

Вълнената прежда се прави от сурова вълна; влакното, остригано от овце (влакното в естествено състояние; нерафинирано или обработено), което е изпредено ръчно или машинно. След това изпреденото влакно се наплита или усуква едно около друго, за да направи влакното по-здраво и по-издръжливо.

ценообразуване на ръчно плетени изделия вълнени прежди

Вълнена прежда за автоматично пране

Superwash вълната е прежда, която е обработена по начин, позволяващ да се пере в пералня. Тази вълна, която може да се пере в машина, предлага издръжливост и топлината на вълната, като същевременно ви дава гъвкавостта и позволява удобството на машинното пране.

Алтернатива на вълнените прежди

 Някои хора не харесват да носят вълна, защото им боде и дразни кожата. Преждата от алпака или смес от алпака може да бъде добра алтернатива на вълнената прежда, ако търсите топлина и няма да усещате дискомфорт при допир, тъй като е много мека.

Акрилната прежда е изкуствено влакно, създадено да замени вълнената прежда. Тя е лесна за поддръжка алтернатива и обикновено е по-евтина от вълната, но няма същите присъщи качества, които предлага вълната, като попиване, топлина, антимикробно, изолационно качество и устойчивост.

 

Вълната по-добра ли е от акрила?

Вярваме, че вълнената прежда е по-добра от синтетичните влакна поради няколко причини:

 • Вълнената прежда има антибактериални свойства.
 • Вълнената прежда има водо/влагоотвеждащи свойства.
 • Вълнената прежда е по-топла от синтетичните влакна, защото изтегля влагата от кожата и продължава да се чувства топло. Вълната може да се носи и при топло време.
 • Производството на вълнената прежда е по-добро за околната среда.
 • Вълната е естествена и е биоразградима.
ценообразуване на ръчно плетиво вълнени прежди за плетене на една кука

Предимства на вълнената прежда

Въпреки че грижата за готовите дрехи от вълнена прежда отнема малко повече време от простото им хвърляне в пералнята, предимствата на вълната далеч надхвърлят недостатъците.

 • Вълната е еластична и има добра памет, което означава, че може да се разтегне и да се върне в първоначалната си форма.
 • Вълнената прежда е относително лека, което я прави комфортна за носене. Тя е и топла, което я прави подходяща за ниски температури.
 • Вълнената прежда е издържлива и е подходяща за ежедневна употреба. Изделията, изработени с такава прежда, дори и при много честа употреба, могат да се запазят с години.
 • Тя е и добър изолатор, което означава, че задържа топлината.
 • Вълнената прежда е влагоабсорбираща, това я прави подходяща за носене в топли и влажни климатични условия.
 • Вълнената прежда не задържа миризми, което означава, че ще ви се налага по-рядко да я почиствате и перете, а и е устойчива на намачване и няма да има нужда да я гладите.
 • Вълнената прежда е възприемчива към багрила, което означава, че може да се боядисва в различни цветове и те да бъдат трайни и наситени.
 • Вълнената прежда забавя горенето, което я прави по-безопасна от други материали за плетене.
вълнени прежди за плетене на една кука

Поради своите многобройни предимства, вълната е идеален избор за плетене на една кука. Тя е подходяща за плетене на различни видове дрехи, аксесоари и декорации.

Можете да изплетете топъл пуловер и да излезете под дъжда и ще забележите, че вълната ви държи топло и сухо, дори когато е мокра.

Паметта и еластичността са едни от най-важните предимства на вълнената прежда. Еластичността се отнася до способността на влакната да се разтягат, а паметта – до това влакната да се връщат в естественото си състояние след разтягане.

Тази комбинация от еластичност и памет прави вълната наистина универсална. Можете да плетете дрехи, които ще се разтягат и движат и все пак ще запазят формата си (нещо, което липсва на преждите на растителна основа).

 

Недостатъци на вълната

Въпреки че има много причини да изберете вълна за вашите проекти за плетене, ще искате да сте наясно и с недостатъците.

Те включват:

 • Вълната може да бъде по-слаба, когато е мокра.
 • Необходимо е ръчно пране.
 • Някои вълнени прежди са по-скъпи.
 • Някои вълнени влакна са груби и могат да предизвикат сърбеж и дразнене на кожата.
прежди за плетене на една кука

Плетене с вълнена прежда

Всеки вид вълнена прежда е различна –  това означава, че ще се чувствате различно, когато плетете  с тях. Някои прежди ще бъдат меки (мериносова вълна, алпака) и ще се чувстват прекрасно докато плетете с тях. Други може да са по – груби и неприятни за плетене.

Освен текстурата на самите влакна, вълната е много приятна за плетене поради естествената си еластичност. Влакна, които нямат еластичност, са трудни за плетене, тъй като нямат никакво „отдаване“, докато работите с тях – което може да причини болка и напрежение в ръцете. Вълната няма този проблем, защото има много естествена еластичност, което я прави по-лесна и за плетене.

Избор на модели за плетене

Вълната е отличен избор, когато става въпрос за плетене, защото има толкова много прекрасни предимства. Има страхотна памет и еластичност, така че е идеалният избор за релефни и ластични плетки.

Това е добър избор за топли зимни облекла или дори за леки летни облекла плетени с лека прежда. Повече за теглото на преждата може да разберете от тази статия:

Видове прежда според теглото – всичко, което трябва да знаете

плетене на една кука деница парижкова майстор художествено плетива плете на една кука в планината, начало на блог за плетене на една кука, вълнена прежда

Разбира се, преждите могат да бъдат изпредени по различен начин и това също влияе върху това как ще изглежда вашата дреха – дали шевовете ще са ясни и дефинирани или по-размити.

Два пуловера, и двата плетени от вълна, могат да изглеждат напълно различно в зависимост от това как е изпредена преждата. Плътно изпредената вълнена вълна ще има ясна и дефинирана дефиниция на шева, докато меката единична вълнена изпредена прежда ще бъде по-мека и дори малко мъглива.

Вълнената прежда, класически и обичан материал, е идеална за плетене на една кука на различни красиви проекти. Със своята топлина и издръжливост, той е идеален избор за изработка на уютни и дълготрайни предмети, които могат да бъдат ценени години наред.

Вълнената прежда е универсален, естествен и вечен избор за различни проекти за плетене на една кука. Освен това се предлага в широка гама от дебелини и цветове. От уютни одеяла до стилни аксесоари, има огромен избор на модели, които да опитате.

ръчно плетена жилетка на една кука с реглан ръкав от вълнена прежда

Ето и малко информация за различните

Видове вълнена прежда

 

Мериносова и агнешка вълна

Мериносовата вълна се отнася до породата овце, добита от, обикновено отглеждана в Австралия, Южна Америка и Северна Америка. Мериносовата вълна е известна със своята мекота и фин микрон. Колкото по-фин е микронът, толкова по-тънко е влакното, правейки по-меко усещането, когато носите нещо, изработено от вълна.

Изделията изработени с мериносова вълна са меки и по-деликатни от тези, изработени от типична вълна.

Мериносовата вълна се характеризира с фини влакна, които правят дрехите по-малко обемисти и по-елегантни. Мериносовата вълна е мека, издръжлива, топла и уютна. Агнешката вълна е ултра мека и гладка и също така е еластична, което я прави по-малко податлива на намачкване. Тези качества я правят и малко по-скъпа.

Кашмир и мохер

Кашмирът идва от вид коза и може да бъде почти 10 пъти по-топъл от овчата вълна. Но също така е много по-лек и по-луксозен. Тези качества го правят значително по-скъп от овчата вълна. Мохерът е друго скъпо, но изключително меко, топло, висококачествено влакно от определен вид коза.

Алпака и ангора

Алпака идва от животни, които са подобни на ламата. Тази вълнена прежда е малко по-топла от кашмир, а освен това е много лека, издръжлива и мека на допир. Ангора идва от ангорски зайци и е пухкава, топла и изключително мека. Но е по-деликатна и по-малко издръжлива от другите видове вълнена прежда. И Алпака, и Ангора обикновено са на високи цени. Но вълната от най-висок клас си струва инвестицията, когато има качествата, които искате.

ръчно плетиво на една кука dennysbeauties Деница Парижкова майстор художествено плетиво, плетена жилетка с копчета на една кука, плетена жилетка с меланжирана прежда, плетена жилетка с реглан ръкав жилетка от вълнена прежда

Съвети за плетене с вълнена прежда

Впускането в проекти за плетене на една кука от вълнена прежда може да бъде едновременно вълнуващо и възнаграждаващо за плетачите на една кука. За да осигурите успех и удовлетворение от вашите творения, вземете предвид следните съвети и трикове.

Изчислете правилно необходимото количество вълнена прежда

Определянето на правилното количество е от решаващо значение. Винаги е по-добре да имате малко повече прежда от необходимото, вместо да свършите, преди да завършите проекта си.

Това е особено важно за вълнени прежди, където цветовете могат леко да варират между партидите. Проверете модела, преди да започнете и се уверете, че купувате достатъчно прежда, за да завършите проекта си.

Изберете подходяща кука

Изборът на правилната кука за плетене на една кука е също толкова важен. За работа с вълна изберете куки, изработени от материали, които лесно се плъзгат през преждата, като алуминий или гладък бамбук. Дървени и пластмасови куки често могат да причинят триене с вълнена прежда, което прави по-трудно обработването на шевовете.

Експериментирайте с няколко различни куки, за да намерите идеалната за вашия стил на плетене на една кука и избор на вълнена прежда.

ръчно плетен пуловер с плетеници на една кука dennys beauties с вълнена прежда

Вълнена прежда – как да изберем подходяща

Когато избирате вълнена прежда за проекти за плетене на една кука, помислете за различните й характеристики. Ето някои фактори, които да имате предвид:

 • Мекота: Някои вълни могат да са по-груби, докато други предлагат по-меко и по-удобно усещане. Изберете мека вълна, ако създавате дрехи или аксесоари, които ще се носят до кожата, особено около врата.
 • Текстура: Вълнената прежда се предлага в безброй текстури – от гладка до букле. Помислете как текстурата ще повлияе на окончателния външен вид, усещане и структура на вашия проект.
 • Тегло: Вълнената прежда има различни тегла, което ще повлияе на текстурата и дебелината на вашия проект. Уверете се, че сте избрали подходящо тегло въз основа на желания резултат и всеки модел, който следвате.

 

Правилната грижа за вашия проект за вълнена прежда е от решаващо значение за поддържането на неговата дълготрайност и привлекателност.

Повече информация за грижата за изделия от вълнена прежда ще намерите тук:

Грижа и поддръжка на плетивата от вълна

 

плетено пончо на една кука dennysbeauties вълнена прежда за плетене на една кука

Вълнената прежда е чудесен избор за плетене на една кука. Тя е еластична, топла, издържлива и лесна за поддръжка. Вълната е подходяща за плетене на различни видове дрехи, аксесоари и декорации.

Ако търсите естествен материал, който да ви осигури комфорт и топлина, вълната е идеалният избор за вас.

  Ще ти бъда благодарна да споделиш тази статия, за да достигне до повече хора, на които да бъде полезна!

ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Основни бримки на една кука – инструкции и видео уроци

Основни бримки на една кука – инструкции и видео уроци

Как се плетат основните бримки при плетене на една кука   В плетенето на една кука има няколко основни бримки, с които могат да се изплетат различни и красиви плетки. Има и голям набор от вариации на тези основни бримки, които правят техниката на плетене много...

повече информация
Модел за плетене на зайче и жилетка с мохер на една кука – Онлайн курс по плетене Април

Модел за плетене на зайче и жилетка с мохер на една кука – Онлайн курс по плетене Април

Как се плете заек амигуруми и жилетка с мохер на една кука   Плетените зайчета са едни от най-популярните модели за плетене на амигуруми и нямаше как да пропусна да ви покажа лесен модел за плетено зайче, което всеки да може да си направи, да е различно от...

повече информация
Как да се грижим за плетивата от акрилна прежда

Как да се грижим за плетивата от акрилна прежда

  Пране и сушене на плетива от акрилна прежда   Плетивата от акрилна прежда са по-лесни за поддръжка от плетива, които са от естествени суровини като памук, вълна, лен… Затова често този вид прежда е предпочитана от хора, които нямат време или желание да отделят...

повече информация
Шал с ажурна плетка и плетено пончо на една кука – Курс по плетене на една кука Март 2024 г.

Шал с ажурна плетка и плетено пончо на една кука – Курс по плетене на една кука Март 2024 г.

Как да си изплетете на една кука триъгълен шал с ажурна плетка и плетено пончо с поло яка и ръкави   Шал с ажурна плетка и лесно пончо с поло яка и ръкави са новите видео уроци в курса по плетене на една кука за месец Март. Добавих и едно бонус видео, в което ще...

повече информация
Акрилна прежда за плетене на една кука – всичко, което трябва да знаете

Акрилна прежда за плетене на една кука – всичко, което трябва да знаете

  Акрилна прежда – за и против   Акрилната прежда не ми е от най-любимите, но има своите предимства, за които ще ви разкажа днес. Разбира се, има най-различни видове и не може да слагаме всички под общ знаменател, затова ще се постарая в тази статия подробно да...

повече информация
Плетена шапка на една кука и пуловер с Пуфи – Онлайн курс по плетене Февруари 2024 г.

Плетена шапка на една кука и пуловер с Пуфи – Онлайн курс по плетене Февруари 2024 г.

  Как да си изплетете двуцветна шапка на една кука и пуловер с Пуфи - видео уроци  Февруари 2024 г.   Плетена шапка или шал? Много се чудех кои да са първите видео уроци, които да включа в онлайн курса по плетене на една кука и плетене с пръсти в YouTube канала...

повече информация
Деница Парижкова - майстор Художествено плетиво

Деница Парижкова - майстор Художествено плетиво

Всички модели и схеми, представени в този блог dennysbeauties.com, са мои авторски и са защитени от Закона за авторското право и сродните му права.

Нямате право да копирате, разпространявате, превеждате, продавате или използвате съдържанието на този блог с търговски цели.

Разрешавам използването на схемите и моделите ми за плетене за продажба на готови плетени изделия, при условие че изрично посочите моето авторство при публикуване на снимки на изделия, изработени по мои модели.

Благодаря за разбирането!

Е- БЮЛЕТИН
Контакти

Pin It on Pinterest

Share This