прежди от алпака, плетене на една кука, грижа за плетивата, прежди, dennys beauties, прежда

 

Прежди от алпака и други камилови влакна: характеристики, свойства и грижа за тях

 

Последните години приждите от алпака станах голям хит сред ценителите на качественото ръчно плетиво и най- вече сред хората, които го изработват. И затова си има не една, а няколко причини, за които ще ви разкажа в тази статия. Дори и успях да изплета няколко неща с тази прежда и останах очарована. Ако и вие обичате да ви е топло, леко и меко, тази прежда е за вас !

Камилите (както дромадер, така и бактриан), алпака, лама, викуня и гуанако са част от семейство Камили – и  влакната за плетене и предене са едно от многото полезни неща, които можем да получим от животните в тази група.

Алпаките, ламите и викуните (както и гуанако) принадлежат към семейството на южноамериканските камили. Викунята е най-малката и живее диво във високите райони на Перу и нейните влакна са високо ценени. Ламите са опитомените (и най-високите) братовчеди, които често се използват като товарни животни и, въпреки че по-мекият им подкосъм е много подобен на алпака, не е толкова популярен. Алпаките, също домашни животни, специално отглеждани заради тяхната вълна (и понякога бъркани с лами – въпреки че са по-малки от ламите), имат сериозна история като луксозно влакно. Заедно с роднината викуня, облекла, изработени от влакна от алпака и викуня, са били използвани от кралските особи на инките.

прежди от алпака, плетене на една кука, грижа за плетивата, прежди, dennys beauties, прежда

Прежди от алпака (и камила, лама и викуня) – свойства

Всички влакна за прежди могат да бъдат разделени на четири широки категории –

 • животински влакна (като вълна, коприна и алпака);
 • растителни влакна (като памук и лен);
 • биосинтетични влакна (като коприна и бамбук); 
 • синтетични влакна (като акрил и найлон);

Алпака, лама, камила и викуня попадат в първата категория – протеиновите влакна идват от всяко от животните. Попада в категорията „специална вълна“, защото се счита за „вълна“, но не идва от овце.

Ето и част от свойствата им:

 • Преждите с алпака (и лама и викуня) са меки и луксозни.
 • Влакната на алпака са дълги, фини и лъскави и вместо да се стрижат, влакната се сресват от животното два пъти годишно. Средната дължина на косъма е 10 – 20 см.
 • Цветовете варират между различни нюанси на кафяво до бежово и влакното трябва да бъде избелено преди боядисване.

Прежди от алпака

Двете породи алпака са алпака Huacaya и алпака Suri. Алпаките Huacaya представляват 90% от популацията на алпака и са най-често срещаните влакна в смесените прежди. Но сури алпака е най-финият клас влакна ( и ако преждата съдържа сури алпака, това вероятно ще бъде посочено на етикета ).

прежди от алпака, плетене на една кука, грижа за плетивата, прежди, dennys beauties, прежда

Прежди от лама

Ламата, има груба външна козина с мек подкосъм, скрит отдолу. Този мек подкосъм е почти идентичен с алпаката (малко по-фин е). Но поради по-грубата външна козина на ламата, влакната от алпака са по-високо ценени.

Все пак ще намерите малко козина от лама в смесени прежди. Но поради грубия си характер, той обикновено се използва във въжета и килими.

Прежди от викуня

Викунята е много подобна на влакното от алпака, но има три фактора, които правят преждата им по-скъпа и много търсена.

Сега животните са защитен вид, след като са били ловувани почти до изчезване (за щастие броят им отново нараства), те се стрижат само на всеки три години и всяко животно произвежда само около един килограм вълна при стригане. Така че, ако случайно намерите прежда от викуня, значи сте открили нещо специално.

Прежди от камила

Вълната, събрана от опитомена бактрийска камила, има външна козина от груб косъм (основата е с дължина до 40 см.) и пух под козината с дължина на влакното 3 – 14 см.  и е по-малко фина от мериносовата вълна).

Когато влакното е събрано, двата слоя трябва да се разделят чрез разресване. Преждите от камилски влакна се продават необагрени, в естествените си нюанси на кафявото.

прежди от алпака, плетене на една кука, грижа за плетивата, прежди, dennys beauties, прежда

Предимства на алпака, камила, лама и викуня

Алпака, лама, камила и викуня имат подобни свойства. Влакната са кухи, което ги прави много леки. Те също са:

 • Меки
 • Топли и изолиращи
 • Имат красива текстура
 • Водоустойчиви са

Тези влакна също не съдържат ланолин, което ги прави чудесен вариант за тези, които имат чувствителна кожа или са чувствителни към вълна.

Важно е да се отбележи, че алпаката е доста топла, защото кухата сърцевина улавя въздуха (и го прави дори по-топъл от вълната). Въпреки че това е хубаво качество, то прави всичко, плетено от 100% алпака, да държи прекалено топло и не е подходяща за носене през по-топлите месеци.

Поради тази причина и основният й недостатък, обсъден в следващия раздел е, че често се смесва с вълна. Добавя прекрасна мекота, топлина и драпировка, без да е прекалено топло, когато е смесено с вълна или други влакна. Тази характеристика присъства и във влакната от лама и викуня.

прежди от алпака, плетене на една кука, грижа за плетивата, прежди, dennys beauties, прежда

Прежди от алпака, лама, камила и викуня – недостатъци

Тези влакна имат някои определени предимства, но има един недостатък, който плетачите трябва да разберат, когато използват тези прежди.

Те имат липса на памет и ще увиснат с времето (особено ако не са смесени с друго влакно, което ще добави малко памет).

Ето защо често ще намерите тези прежди в смеси с други влакна. Алпаката обикновено се смесва с вълна, за да се подобри паметта на преждата, така че проектите да запазят формата си. Също така често се комбинира с копринени смеси и тези прежди са меки и с красива драпировка – от тях се правят страхотни ръчно плетени шалове.

 

Прежди от алпака – как да плетем с тях

Тези влакна са много меки за работа – със сигурност ще се насладите на боравенето с тази прежда, докато плетете.

Тъй като преждите с алпака (и лама, камила и викуня) са по-скъпи, тези скъпоценни чилета се използват най-добре за артикули, които ще бъдат близо до кожата, като качулки, шапки, ръкавици, шалове и, ако имате достатъчно прежда, пуловери и жилетки.

Ако влакната не са смесени с прежда, за да се добави малко памет (за да се помогне на проекта да запази формата си), това работи добре за онези елементи, при които драпировката и липсата на памет не са проблем – като шалове или качулки.

Когато се смесва с други прежди (особено с вълна, която ще му придаде допълнителна памет), възможностите са безкрайни – изплетете каквото искате. Тези влакна се поддават добре на много приложения от дантела до леко текстурирани шарки.

Релефните  или силно текстурирани плетки не са подходящи (освен ако влакната не са комбинирани с вълна), тъй като липсата на памет и допълнителната прежда, необходима за силно текстурирани шарки, означава, че готовата дреха вероятно ще провисне с времето от добавеното тегло.

плетена жилетка с плетка на вълни, качулка и копчета на една кука dennys beauties, плетена жилетка на една кука, прежди от алпака, жилетка от алпака

Ето и писмените инструкции за този модел плетена жилетка на една кука с прежда от алпака за всички размери и видео:

Плетена жилетка с качулка и плетка на вълни – как да си я изплетете на една кука

В зависимост от това как са изпредени влакната, алпаката може да се усеща размита (почти като мохер) и да отделя малки парченца влакна.

Добра идея е да избирате на живо преждата, тъй като мъхестите прежди не са много препоръчителни за начинаещи плетачи. С тези прежди се плете една идея по-трудно, тъй като бримките са размити и не се виждат ясно, а разплитането понякога е невъзможно от оплитането на власинките една в друга.

Можете също така да получите представа колко мъхеста е преждата от снимки, преди да решите да купите онлайн.

 

Прежди от алпака –  как да се грижим за готовите плетива

Преждите, които включват тези влакна, най-вероятно ще изискват специални инструкции за грижа – пране на ръка и поставяне на хоризонтално място за сушене. Но винаги проверявайте етикетите на преждата, за да получите конкретните инструкции за грижа за вашия проект.

Ръчно пране на плетива от алпака, лама, камила или викуня:

 1. Добавете дрехата в леген с вода от студена до стайна температура с малко пране за вълна или много мек перилен препарат.
 2. Избягвайте да усуквате или изстисквате дрехата, докато почиствате всички необходими зони и вкарвате пяната в тъканта.
 3. Оставете го да се накисва за двадесет минути (особено ако планирате да блокирате готовата дреха).
 4. Изцедете водата и изплакнете в хладка вода, за да отстраните перилния препарат.
 5. Изцедете излишната вода и поставете върху кърпа.
 6. Навийте кърпата на руло, за да изстискате възможно най-много вода.
 7. Поставете дрехата върху кърпа или постелка, като я оформите според готовите размери.

Оставете докато изсъхне напълно.

Съхранение на готовите плетива от алпака

Не окачвайте проекти, плетени с прежда от алпака. Тъй като няма памет, плетената дреха ще продължи да расте и да увисва с времето. Вместо това сгънете и съхранявайте на рафт или в чекмедже.

ръчно плетен шал на една кука с прежди от алпака, триъгълен шал на една кука, модел за плетене на шал на една кука, ръчно плетиво, ръчно плетиво на една кука, dennys beauties,

Ето и някои често срещани въпроси, свързани с преждите от алпака и други камилски влакна:

Свива ли се преждата от алпака при пране?

Алпака (както и лама и викуня) трябва да се перат на ръка в студена до хладка вода. Ще се свият, ако се поставят в пералня, тъй като комбинацията от вода, топлина и центрофуга ще ги накара да се сплъстят. Въпреки че не се усеща толкова много, колкото вълната, тя все пак е естествено животинско влакно с люспи и тези люспи могат да се слепят и да се сплъстят при определени условия, което води до свиване на вашия проект.

Алпаката ли е най-топлата вълна?

Поради своята куха сърцевина, която позволява топлината да бъде уловена във влакната, алпаката е по-топла от овчата вълна.

Влакната от лама и викуня също са много топли, защото имат подобна структура на влакната като алпака. Но Qiviut дава най-топлият вид вълна. Тя е осем пъти по-топла от овчата вълна.

Коя е най-скъпата вълна?

Вълната от викуня е най-скъпата поради четири фактора. Животните са защитен вид, след като са били ловувани почти до изчезване, те не са опитомени,  стригат се само на всеки три години и всяко животно произвежда само около един килограм вълна при стригането им. Тези факти я правят най-скъпата налична вълна.

Камилската прежда мека ли е?

Меката долна козина на бактрийската камила, произвеждаща вълна, е много мека, с дължина на косъма от 3 до 14 см. и среден диаметър 20 микрона, малко по-малко фина от мериносовата вълна.

ръчно плетен шал на една кука с прежди от алпака, триъгълен шал на една кука, модел за плетене на шал на една кука, ръчно плетиво, ръчно плетиво на една кука, dennys beauties,

 Прежди от алпака – лични впечатления

Имала съм няколко пъти щастието да плета с прежди от алпака и това е една от най-любимите ми прежди. Уникално мека и приятна на допир, дори самото плетене с нея е удоволствие, а не само носенето на готовите плетива.

Плела съм с два различни вида алпака, едната по-размита, с повече влакна и мъх, а втората по-малко. Не мога да кажа коя е по-хубава, защото и двете имат своите предимства, просто са подходящи за различни плетива и за какво ще ги използвате зависи най-вече от текстурата на плетивото, което искате да постигнете. С по-мъхестата изплетох триъгълен шал и шапка, а с другата жилетка. Видяхте ги по-нагоре в снимките.

Но това, което най-много ми харесва в преждите от алпака е, че са много топлещи, а същевременно меки и леки.

Е, вярно,  по-скъпи са, но пък напълно си струва, особено, ако имаш проблем с вълната, но искаш да си направиш прекрасен и топлещ пуловер или шапка за зимата.

  Ще ти бъда благодарна да споделиш тази статия, за да достигне до повече хора, на които да бъде полезна!

ОТ СЪЩАТА КАТЕГОРИЯ:

Акрилна прежда за плетене на една кука – всичко, което трябва да знаете

  Акрилна прежда – за и против   Акрилната прежда не ми е от най-любимите, но има своите предимства, за които ще ви разкажа днес. Разбира се, има най-различни видове и не може да слагаме всички под общ знаменател, затова ще се постарая в тази статия подробно да...

Как да замените преждата в моделите за плетене на една кука

Съвети за замяна на прежда в моделите за плетене на една кука   “С каква прежда мога да заменя тази, която е посочена в схемата, защото не я откривам в магазините за прежди?” Това е въпрос, който често получавам и реших да напиша статия по въпроса, тъй като...

Вълнена прежда – всичко, което трябва да знаете

  Вълнена прежда - защо е толкова популярна   Знаете ли, че ние хората използваме вълна за облеклото си от 6000 г.? Не случайно тя присъства в живота на хората от толкова дълго време. В тази статия ще ви запозная с нейните предимства и защо вълнената прежда е...

Видове прежда според теглото – всичко, което трябва да знаете

Видове прежди според теглото – пълно ръководство на начинаещи плетачи   Напоследък все по-често получавам въпроси как да заменим преждата, когато работим по дадена схема за плетене на една кука. Трудно е да се отговори в едно изречение, затова реших да напиша...

Рафия и хартиена прежда: всичко, което трябва да знаете

Рафия и хартиена прежда: Какво трябва да знаетеРафия и хартиена прежда: Що е то?Като една плетачкаджийка експериментатор обичам винаги да съм в крак с последните тенденции в модата при преждите и винаги когато нашуми някоя нова прежда нямам търпение да я изпробвам. За...

Металическа прежда за плетени чанти и аксесоари

Металическа прежда Metallic Club или как да станеш принцеса почти за без пари  Металическа, метализирана или прежда с метален ефект Metallic Club Можете да я намерите под всички тези имена в търсачките и е най-новата и модерна прежда, която най-сетне дойде и на...

Прежда за бебешко плетиво II част

  Прежда за бебешко плетиво II частПрежда за бебешко плетиво - изисквания Преждата за плетивата за бебета трябва да отговаря на някои специални изисквания, за да е безопасна за малките човечета и те да се чувстват комфортно с плетена шапчица, гащеризонче или с...

Прежда за бебешко плетиво I

Плетива за бебета - подходяща прежда IПлетива за бебета  Плетивата за бебета са едни от най-популярните подаръци, които подаряваме когато ни поканят да отпразнуваме появата на нов живот. За Кръщене или сладка питка, за рожден ден или без повод , да подариш нещо ръчно...

Плетене с текстилна прежда – съвети, трикове и видеоуроци

   Текстилната прежда стана много популярна и у нас последните няколко години. И за това има много причини. Плетивата с нея се изработват бързо, красиви и нестандартни са и с нея може да изработите издръжливи и разнообразни проекти.   Признавам си, че това е една от...

Памучна прежда и за какви плетива е подходящ памукът?

Памучна прежда и за какви плетива е подходящ памукът?Памучна прежда - какво представлява Днес ще си поговорим за любимата ми прежда, а именно памучната. И ми е любима поради безброй причини, които ще ви споделя по-нататък. Но да започнем с малко факти. Памучната...

ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Основни бримки на една кука – инструкции и видео уроци

Основни бримки на една кука – инструкции и видео уроци

Как се плетат основните бримки при плетене на една кука   В плетенето на една кука има няколко основни бримки, с които могат да се изплетат различни и красиви плетки. Има и голям набор от вариации на тези основни бримки, които правят техниката на плетене много...

повече информация
Модел за плетене на зайче и жилетка с мохер на една кука – Онлайн курс по плетене Април

Модел за плетене на зайче и жилетка с мохер на една кука – Онлайн курс по плетене Април

Как се плете заек амигуруми и жилетка с мохер на една кука   Плетените зайчета са едни от най-популярните модели за плетене на амигуруми и нямаше как да пропусна да ви покажа лесен модел за плетено зайче, което всеки да може да си направи, да е различно от...

повече информация
Как да се грижим за плетивата от акрилна прежда

Как да се грижим за плетивата от акрилна прежда

  Пране и сушене на плетива от акрилна прежда   Плетивата от акрилна прежда са по-лесни за поддръжка от плетива, които са от естествени суровини като памук, вълна, лен… Затова често този вид прежда е предпочитана от хора, които нямат време или желание да отделят...

повече информация
Шал с ажурна плетка и плетено пончо на една кука – Курс по плетене на една кука Март 2024 г.

Шал с ажурна плетка и плетено пончо на една кука – Курс по плетене на една кука Март 2024 г.

Как да си изплетете на една кука триъгълен шал с ажурна плетка и плетено пончо с поло яка и ръкави   Шал с ажурна плетка и лесно пончо с поло яка и ръкави са новите видео уроци в курса по плетене на една кука за месец Март. Добавих и едно бонус видео, в което ще...

повече информация
Акрилна прежда за плетене на една кука – всичко, което трябва да знаете

Акрилна прежда за плетене на една кука – всичко, което трябва да знаете

  Акрилна прежда – за и против   Акрилната прежда не ми е от най-любимите, но има своите предимства, за които ще ви разкажа днес. Разбира се, има най-различни видове и не може да слагаме всички под общ знаменател, затова ще се постарая в тази статия подробно да...

повече информация
Плетена шапка на една кука и пуловер с Пуфи – Онлайн курс по плетене Февруари 2024 г.

Плетена шапка на една кука и пуловер с Пуфи – Онлайн курс по плетене Февруари 2024 г.

  Как да си изплетете двуцветна шапка на една кука и пуловер с Пуфи - видео уроци  Февруари 2024 г.   Плетена шапка или шал? Много се чудех кои да са първите видео уроци, които да включа в онлайн курса по плетене на една кука и плетене с пръсти в YouTube канала...

повече информация
Деница Парижкова - майстор Художествено плетиво

Деница Парижкова - майстор Художествено плетиво

Всички модели и схеми, представени в този блог dennysbeauties.com, са мои авторски и са защитени от Закона за авторското право и сродните му права.

Нямате право да копирате, разпространявате, превеждате, продавате или използвате съдържанието на този блог с търговски цели.

Разрешавам използването на схемите и моделите ми за плетене за продажба на готови плетени изделия, при условие че изрично посочите моето авторство при публикуване на снимки на изделия, изработени по мои модели.

Благодаря за разбирането!

Здравейте, мили хора!

Казвам се Дени и съм майстор Художествено плетиво.

Обожавам да плета и да уча всички, които имат желание да се научат да плетат на една кука или с пръсти.

Имам YouTube канал и сайт с уроци за плетене. Можете да разгледате работата ми и благотворителните кампании, в които често се включвам в социалните ми мрежи или на сайта ми.

Защо да ме подкрепите с вашето дарение?

С вашата помощ ще имам възможност да правя все по-добри и разнообразни уроци и ръководства, които ще помогнат на повече хора да се впуснат в този чудесен свят на творчеството с плетене на една кука.

С вашата подкрепа ще създавам все по-качествено и полезно съдържание за сайта и YouTube канала ми с уроци по плетене на една кука и плетене с пръсти.

Вашето дарение ще ми помогне да продължа да правя плетенето на една кука и ръчното плетиво модерни и популярни в България.

А освен това ще имам възможност да участвам в повече благотворителни кампании в помощ на бездомните животинки и популяризирането на занаята плетене сред децата, с дарения и безплатни уроци на училища и читалища.

С вашата подкрепа ще мога да организирам безплатни работилници за деца, които искат да се научат да плетат на една кука или с пръсти, на които да изработваме изделия, които да даряваме на благотворителни базари в помощ на бездомни животни и деца в неравностойно положение.

С най-добри пожелания,

Деница Парижкова Denny’s Beauties

Е- БЮЛЕТИН
Контакти

Pin It on Pinterest

Share This