история на плетените чорапи

История на  плетените чорапи – любопитни факти

Плетените чорапи имат дълга и интересна история, която се простира хиляди години назад. Техниката за плетене на чорапи се развива от Древността и е използвана в различни култури по целия свят.

Ако трябва да съм честна аз лично не съм почитател на плетенето на чорапи, но вярвам, че точно те са били причината плетенето и плетивата да се разпространят по целия свят и то преди хилядолетия.

И причината за това се крие в простата логика, че се правят от вълна, която е общодостъпна, топлят, а няма много други варианти, които хем да са удобни за носене, хем да изпълняват функцията да топлят и естествено да са издържливи във времето.

Но ми беше много интересно да се разровя и да прочета всички тези интересни факти и да ги споделя с вас!

Още за историята на плетенето и плетивата може да прочетете в тези статии:

История на плетенето. Плетенето в Древността

История на плетенето и плетивата в Древна Гърция

Плетени чорапи – първи доказателства

Първите свидетелства за използването на  плетени чорапи датират от Египет през 3-то хилядолетие пр.н.е..

Там са открити фрагменти от детски  плетен чорап, които са доказателство за употребата им в този ранен период на човешката история.

Фрагменти от ръчно плетени чорапи са открити в древноегипетски гробници, където са били погребани богати и влиятелни личности от това време. Чорапите са били изработени със систематичност и внимание към детайлите.

Разпространение на  плетените чорапи в Древността

Плетените чорапи в Норвегия

Идвайки в Европа от Близкия изток, плетените чорапи са твърдо установени в скандинавските страни. Например, дебели и топли чорапи са плетени в Норвегия. За производството им е използвана груба овча вълна, в която често  е вплетена и козя вълна. Именно в Норвегия произхождат двуцветните модели на звезди, снежинки и елени, които се считат за най-модерните днес. Тези малки изображения са създадени от опитни майсторки с техните сръчни ръце.

Плетените чорапи във Финландия

Във Финландия първото споменаване на плетене на чорапи с игли за плетене датира от XV в..Те са свързани със сестрите, живели в манастира на праведната Бригида.

Момичетата изкарвали прехраната си с плетене на чорапи и ръкавици. С течение на времето този занаят се разпространява в цялата страна. В същото време за по-голямата част от населението той се превърнал в основен източник на доходи.

история на плетените чорапи

Булката дори била оценявана по количеството и качеството на изплетените от нея изделия. Понякога едно момиче донасяло на семейството си чорапи, които издържали 20 г.

Плетените чорапи в Латвия

Чорапите били използвани и в сватбените церемонии в Латвия. В тази страна сватовниците носели бутилка силно алкохолно питие в къщата на булката. Ако тя била върната пълна, тогава се смятало, че предложението за брак е отхвърлено. Ако бутилката била върната празна, а на гърлото й имало плетен чорап или ръкавица, тогава сватбата трябвало да се състои.

Плетените чорапи в Англия

Този занаят се развива и в Англия. И така, по време на царуването на кралица Елизабет, вълнените или копринени чорапи били буквално на върха на своята популярност.

По това време всички се занимавали с плетене: мъже, жени и деца. Тези изделия били платени много добре. Мащабът на ръчното производство на плетени чорапи се доказва от факта, че в средата на XVII в. всяка седмица от Англия до Испания, Франция и Италия са изпращани почти 10 хиляди чифта от тях.

През Средновековието плетените чорапи придобиват огромна популярност в Европа. Те се изработват като се използват различни техники и украси, за да създадат уникални дизайни.

Ръчно плетените чорапи стават важна част от облеклото на висшата социална класа, като се изработват с изящество и внимание към детайлите. Те са чест подарък и се използват като символ на богатство и статус.

Дори Хенри VIII получава подарък под формата на чорапи от испанското кралско семейство, а по-късно по времето на управлението на кралица Елизабет вълнените чорапи били на върха на своята популярност. Дори тя отказала да финансира идеята на Уилям Лий, който изобретил първата плетачна машина в света и то за чорапи, за да запази работата на многото семейство, които изплитали десетки хиляди чифтове чорапи, които Англия изнасяла за други страни.

Ирландските плетени чорапи, известни като „Аран чорапи“, имат дълга история. Техниката за плетене на Аран чорапи е предавана от поколение на поколение в ирландските общности. Те се отличават със сложни плетки и използват традиционни ирландски бримки. Тези чорапи са именувани по името на остров Аран, разположен в залива Голуей в западната част на Ирландия.

Плетките на аранските чорапи са изключително разнообразни и сложни. Те често представляват кръстове, кабели, вълни,  и други геометрични мотиви. Всяка плетка има своето символично значение и предава определено послание. Например, кръстовете могат да представляват вярност и богопочитание, а вълните – силата и защитата на морските рибари.

Aранските чорапи са известни също и със своята изключителна функционалност. Те са изработени от вълнена прежда, която осигурява топлина, комфорт и добро дишане на краката. Благодарение на сложните плетки , аранските чорапи имат и допълнителна еластичност, което ги прави удобни за носене и подходящи за различни размери на краката.

Тези чорапи имат богата история и традиция в ирландската култура. Те са символ на майсторство и културно наследство. Днес те са известни не само в Ирландия, но и по целия свят, като популярни и желани ръчно плетени изделия.

Изработването на аранските чорапи изисква висока степен на умение и търпение. Традиционно те са плетени ръчно с плетачни игли, като плетивото се изработва от единична вълнена прежда. В съвременността обаче се използват и машини за плетене, които улесняват и ускоряват процеса на изработка.

история на плетените чорапи

Ръчно плетените чорапи в Шотландия

Шотландските плетени чорапи, известни като „Шотландски ардгайл чорапи“, също имат дълга история. Те са известни с техниката на плетене в кръг и използват многоцветни плетки. Ирландските ръчно плетени чорапи са важна част от ирландската култура и традиции. Те се отличават със своите сложни плетки и изключителна издръжливост. Историята на ирландските ръчно плетени чорапи се простира векове назад и е тясно свързана с ирландската селска общност и начин на живот.

Ръчно плетените чорапи в Ирландия

През XVII и XVIII в. ирландските чорапи били известни в цяла Европа като висококачествени изделия. Те били плетени от местните жители, основно жените, като са използвали местната вълна.

Плетките на ирландските чорапи са били предавани от поколение на поколение и са били характерни за отделните райони и общности в Ирландия. Всяка област е имала свои уникални плетки и мотиви, които са били предавани по наследство. Тези плетки са включвали келтски символи, геометрични фигури и растителни мотиви, които отразяват ирландската култура и природата.

Днес ирландските ръчно плетени чорапи се плетат със същото внимание и майсторство, като се използват традиционните плетки и техники. Те се продават като сувенири за туристи, но също така и като предмети на мода и стил. Много ръчни плетачи и марки продължават да създават уникални и красиви ирландски чорапи, които се радват на голямо търсене както в Ирландия, така и в други части на света.

 

Ръчно плетените чорапи в Русия

Историята на ръчно плетените чорапи в Русия е богата и свързана със старата руска култура и традиции. Ръчното плетене на чорапи е било практикувано в Русия още от древни времена и е играло важна роля в живота на хората.

При разкопки край град Пронск, разположен в района на Рязан, археолози открили чорап, върху който е обута обувка. Обувките почти ги няма. Но чорапът е достигнал до наши дни в много по-добро състояние. По-късно изследователите установили, че чорапите са създадени около XI – XII в.. Към днешна дата този чорап с полуразложена обувка се съхранява в Историческия и архитектурен музей на град Рязан.

Изследователите се интересуват не само от факта, че продуктът от вълна е идеално запазен. Размерът на чорапа бил необичаен. Този артикул очевидно е бил по-висок от обувката и най-вероятно е носен с нея.

Каква е техниката на плетене на тези чорапи не е установено със сигурност. Може би инструментът за тяхното създаване изобщо не са били игли за плетене. Но чорапите изглеждали все едно били изплетени на една кука.

С развитието на занаята започва и историята на плетенето на вълнени чорапи с 5 игли. Това направило възможно плетенето в кръг, без шевове, което увеличило тяхното удобство.

Можете да видите и друг такъв чорап в археологическия експозиционен комплекс „Старият гостин двор“. Освен това находката е добре запазена и до днес, въпреки че е датирана към XVI-XVII в. Напълно възможно е от този период да започва историята на плетенето на вълнени чорапи с 5 игли.

Тези занаяти в Русия играят специална роля в различни ритуали и сватбени церемонии. Те, заедно с ръкавиците, били значителна част от зестрата. В района на Архангелск се смятало, че булката може да се нарече сръчна, ако успее да подари плетени чорапи на всички роднини на съпруга си.

Освен това, колкото по-разнообразни били моделите, за толкова по-надарена се смятала бъдещата съпруга.

Такива подаръци били много скъпи. Ето защо чорапите се носели само на празници. Най-популярни били геометричните модели или изображения на растения, животни и символи, които са свързани с историята и вярванията на руския народ.

Ръчно плетените чорапи са играли важна роля в живота на хората в Русия. Те не само са служили за защита на краката от студа, но са имали и символично значение. В някои руски региони, например в Сибир, плетените чорапи са били представени като подаръци на специални празници или събития и са се считали за знак на уважение и благословия. Освен това, ръчно плетените чорапи са били предавани от поколение на поколение и са създавали връзка между родителите и децата, като символ на топлина, грижа и любов.

Дори в днешно време руските ръчно плетени чорапи са ценени като висококачествени и уникални изделия. Те представляват комбинация от традиционни плетки и модерни дизайни и се използват както за практически, така и за декоративни цели.

Ръчно плетените чорапи продължават да бъдат важен символ на руската култура и наследство и привличат вниманието на хора от целия свят.

плетени чорапи

Историята на ръчно плетените чорапи в България

се простира дълбоко в миналото и е тясно свързана с българската народна култура и традиции. Ръчното плетене на чорапи е било практикувано от българите в продължение на векове и е играло важна роля в ежедневието и облеклото на хората.

Ръчно плетените чорапи в България са известни със своите красиви и изящни плетки. Те често включват геометрични фигури, цветя, животни и символи, които са част от българската фолклорна традиция и наследство.

Често се използват ярки и живи цветове, които придават на чорапите весел и разпознаваем вид.

В традиционното облекло на българите ръчно плетените чорапи са били важна част, допълваща народната носия и подчертаваща красотата и уникалността на визуалния образ.

В наши дни ръчно плетените чорапи в България продължават да бъдат популярни. Много местни плетачи и ръчни занаятчии създават уникални и качествени чорапи, които комбинират традиционните плетки и техники с модерния дизайн.

Ръчно плетените чорапи се ценят като автентични и уникални изделия, които привличат вниманието както на местни, така и на туристи и любители на народното изкуство.

През последните години има възраждане на интереса към ръчното плетене, включително и плетенето на чорапи.

Много хора се занимават с плетене като хоби и създават прекрасни ръчно плетени чорапи с различни дизайни и материали.

Ръчно плетените чорапи се ценят за уникалния си вид, топлината и удобството, които предоставят, те също отразяват и майсторството на плетача.

Причини за разпространението на ръчно плетените чорапи по света

Няколко са културните предпоставки ръчно плетените чорапи да се разпространят по цял свят:

Климатични условия:

В хладните региони на света, където е необходимо да се запази топлината и защитата на краката, плетените чорапи са били изключително полезни и ценни. Това включва региони като Северна Европа, Скандинавия, Русия, Канада, Шотландия и други.

Традиции и културни практики:

В различни култури по света ръчното плетене е имало дълга история и важно място. Знанията и уменията за плетене са се предавали от поколение на поколение. Чорапите са били важна част от традициите и костюмите в много култури, като например ирландските Аран чорапи и шотландските ардгайл чорапи, че дори и българските. Да не кажа и, че нашите са си най-красиви – с богата палитра от цветове и орнаменти, в които всеки символ има своето специално значение.

Местни материали:

В различни части на света, като например Шотландия, Исландия и Перу, богатството на местните вълнени материали е подпомогнало развитието на ръчно плетените чорапи. Вълната е била лесно достъпна и подходяща за плетене, което е насърчило развитието на местната плетаческа традиция.

Мода и естетика:

През различни исторически периоди и в различни общества, плетените чорапи са били високо ценени като моден аксесоар. Те са се превърнали в символ на стил, красота и индивидуалност. Това е допринесло за разпространението им като предмети на мода и стил в различни култури по света.

Глобализация и комуникации:

С развитието на търговията, разширяването на пътната мрежа и комуникациите, ръчно плетените чорапи са били предмет на обмен и търговия между различни народи и култури. Това е допринесло за тяхното разпространение и популярност по света.

Тези фактори, комбинирани с културното наследство, модата, функционалността и красотата на ръчно плетените чорапи, са спомогнали за тяхното разпространение и запазване в различни култури по света.

С промишлената революция през XVIII и XIX в., с развитието на машинното плетене, ръчното плетене на чорапи постепенно отстъпва на заден план. Промишленото производство на чорапи се увеличава, като това оказва влияние върху традиционните ръчни техники.

 

Въпреки промените в технологиите и начините на производство, ръчно плетените чорапи продължават да съществуват и да бъдат ценени в съвременни времена. Много хора се занимават с ръчното плетене като хоби и създават прекрасни ръчно плетени чорапи, запазвайки традициите и майсторството на плетачите от миналото.

плетени чорапи

Защо да се научим да правим ръчно плетени чорапи?

Предаването на занаята за плетене на чорапи от поколение на поколение има няколко важни причини:

Съхраняване на културното наследство:

Занаятът за плетене на чорапи е част от културното наследство на много общности и народи. Той представлява техники, дизайни и традиции, които са били пренасяни от поколение на поколение. Предаването на този занаят помага да се запазят и съхранят тези важни аспекти на културата и наследството.

Запазване на умения и техники:

Предаването на занаята гарантира, че уменията и техниките на плетене на чорапи не се загубват. Това позволява на следващите поколения да научат и продължат да развиват тези умения, като същевременно запазват историческата и културна стойност на занаята.

Създаване на икономически възможности:

Предаването на занаята на плетене на чорапи може да има икономически ползи за общностите. Това може да предостави възможности за заетост и доход на хората, които запазват и пренасят тези умения. Ръчно плетените чорапи се ценят за тяхната уникалност и качество, което може да въздейства положително на местната икономика.

Креативност и творчество:

Плетенето на чорапи е също и израз на креативност и творчество. Чрез предаването на занаята, хората имат възможност да изразят своята индивидуалност и да развият своите умения в тази област. Това им дава удовлетворение и поощрява тяхната самоувереност.

  Ще ти бъда благодарна да споделиш тази статия, за да достигне до повече хора, на които да бъде полезна!

Зимни плетива – модели за плетене на една кука

  Зимни плетива на една кука – писмени инструкции и видео   Зимните плетива на една кука са не просто моден акцент, а символ на уют и топлина през студените месеци. В тази статия ще ви споделя част от моите авторски зимни модели за плетене на една кука,...

Как да зашиете копчета към плетиво на една кука

Как се зашиват копчета към плетиво - съвети и трикове Шиенето на копчета към плетиво е лесна работа, но и тя си има своите тънкости. Ако трябва да съм честна рядко използвам копчета за моите плетива, не защото не искам да имат закопчаване, а защото рядко откривам...

Плетене на цветя на една кука – съвети и трикове

Как се плетат цветя на една кука - всичко, което трябва да знаетеПлетенето на цветя на една кука е чудесен начин да добавите красота и цвят към вашия дом или облекло, а и да придобиете нови умения. Можете да ги използвате за декорация, подаръци или за разтуха в...

Плетени цветя на една кука – идеи за декорация

Декорация с плетени цветя Плетените цветя на една кука са красив и изискан начин да добавите цвят и чар към дома си. Те могат да се използват за създаване на различни видове декорации, от букети и венци до декорации за дома и подаръци. Повече информация за плетенето...

„ДА ПЛЕТЕМ ЗА НЕДОНОСЕНИТЕ БЕБЕТА“ Информация и връзки за участие

  Плетем шапки за недоносените бебета - благотворителна кампания Вярвам, че светът ще бъде едно по-хубаво място, ако всеки помага с каквото може! Днес ще ви разкажа за една кампания, която ми е много близо до сърцето и веднага щом разбрах за нея реших, че трябва...

Тенденции в плетивата пролет – лято 2023г.

Тенденции в плетивата пролет - лято 2023г.  Ако ви кажа, че плетенето и плетенето на една кука имат свое запазено място в колекциите на повечето световно известни дизайнери, няма да ви изненадам... Плетената мода е в небивал възход през последните години, все повече...

За ползите от плетенето II

Ако все още се чудите дали да изберете шах или плетене, за да тренирате мозъка и паметта си и да си спестите разни неприятни изживявания като Алцхаймер или артрит, в тази статия ще ви разкажа за доста от предимствата на плетенето пред шаха и всякакви подобни...

История на плетенето и плетивата в Древна Гърция

История на плетенето и плетивата в Древна Гърция   Както ви разказах  предния път, плетенето е занаят с 5000 – годишна история и най-старите плетени артефакти са намерени в Древен Египет в гробниците на фараоните. Египтяни с дрехи, които напомнят плетени са ...

За ползите от Плетенето

Ползите от плетенето - модерна арт терапия за душата и тялотоЗа ползите от плетенето -  арттерапия или модерно хоби   През последните години плетенето се превърна в социален феномен. Този занаят с близо 5000-годишна история се упражнява и до днес, а последните години...

История на плетенето и плетивата

История на плетенето. Плетенето в Древността   И всичко започнало с плетените чорапи на Тутанкамон…Шегувам се, разбира се ? Тутанкамон е живял доста след времето, от което датират първите плетени артефакти, а именно – 3000 г. пр.н.е. И ако си направим една проста...

ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Основни бримки на една кука – инструкции и видео уроци

Основни бримки на една кука – инструкции и видео уроци

Как се плетат основните бримки при плетене на една кука   В плетенето на една кука има няколко основни бримки, с които могат да се изплетат различни и красиви плетки. Има и голям набор от вариации на тези основни бримки, които правят техниката на плетене много...

повече информация
Модел за плетене на зайче и жилетка с мохер на една кука – Онлайн курс по плетене Април

Модел за плетене на зайче и жилетка с мохер на една кука – Онлайн курс по плетене Април

Как се плете заек амигуруми и жилетка с мохер на една кука   Плетените зайчета са едни от най-популярните модели за плетене на амигуруми и нямаше как да пропусна да ви покажа лесен модел за плетено зайче, което всеки да може да си направи, да е различно от...

повече информация
Как да се грижим за плетивата от акрилна прежда

Как да се грижим за плетивата от акрилна прежда

  Пране и сушене на плетива от акрилна прежда   Плетивата от акрилна прежда са по-лесни за поддръжка от плетива, които са от естествени суровини като памук, вълна, лен… Затова често този вид прежда е предпочитана от хора, които нямат време или желание да отделят...

повече информация
Шал с ажурна плетка и плетено пончо на една кука – Курс по плетене на една кука Март 2024 г.

Шал с ажурна плетка и плетено пончо на една кука – Курс по плетене на една кука Март 2024 г.

Как да си изплетете на една кука триъгълен шал с ажурна плетка и плетено пончо с поло яка и ръкави   Шал с ажурна плетка и лесно пончо с поло яка и ръкави са новите видео уроци в курса по плетене на една кука за месец Март. Добавих и едно бонус видео, в което ще...

повече информация
Акрилна прежда за плетене на една кука – всичко, което трябва да знаете

Акрилна прежда за плетене на една кука – всичко, което трябва да знаете

  Акрилна прежда – за и против   Акрилната прежда не ми е от най-любимите, но има своите предимства, за които ще ви разкажа днес. Разбира се, има най-различни видове и не може да слагаме всички под общ знаменател, затова ще се постарая в тази статия подробно да...

повече информация
Плетена шапка на една кука и пуловер с Пуфи – Онлайн курс по плетене Февруари 2024 г.

Плетена шапка на една кука и пуловер с Пуфи – Онлайн курс по плетене Февруари 2024 г.

  Как да си изплетете двуцветна шапка на една кука и пуловер с Пуфи - видео уроци  Февруари 2024 г.   Плетена шапка или шал? Много се чудех кои да са първите видео уроци, които да включа в онлайн курса по плетене на една кука и плетене с пръсти в YouTube канала...

повече информация
Деница Парижкова - майстор Художествено плетиво

Деница Парижкова - майстор Художествено плетиво

Всички модели и схеми, представени в този блог dennysbeauties.com, са мои авторски и са защитени от Закона за авторското право и сродните му права.

Нямате право да копирате, разпространявате, превеждате, продавате или използвате съдържанието на този блог с търговски цели.

Разрешавам използването на схемите и моделите ми за плетене за продажба на готови плетени изделия, при условие че изрично посочите моето авторство при публикуване на снимки на изделия, изработени по мои модели.

Благодаря за разбирането!

Здравейте, мили хора!

Казвам се Дени и съм майстор Художествено плетиво.

Обожавам да плета и да уча всички, които имат желание да се научат да плетат на една кука или с пръсти.

Имам YouTube канал и сайт с уроци за плетене. Можете да разгледате работата ми и благотворителните кампании, в които често се включвам в социалните ми мрежи или на сайта ми.

Защо да ме подкрепите с вашето дарение?

С вашата помощ ще имам възможност да правя все по-добри и разнообразни уроци и ръководства, които ще помогнат на повече хора да се впуснат в този чудесен свят на творчеството с плетене на една кука.

С вашата подкрепа ще създавам все по-качествено и полезно съдържание за сайта и YouTube канала ми с уроци по плетене на една кука и плетене с пръсти.

Вашето дарение ще ми помогне да продължа да правя плетенето на една кука и ръчното плетиво модерни и популярни в България.

А освен това ще имам възможност да участвам в повече благотворителни кампании в помощ на бездомните животинки и популяризирането на занаята плетене сред децата, с дарения и безплатни уроци на училища и читалища.

С вашата подкрепа ще мога да организирам безплатни работилници за деца, които искат да се научат да плетат на една кука или с пръсти, на които да изработваме изделия, които да даряваме на благотворителни базари в помощ на бездомни животни и деца в неравностойно положение.

С най-добри пожелания,

Деница Парижкова Denny’s Beauties

Е- БЮЛЕТИН
Контакти

Pin It on Pinterest

Share This