плетене на цветя на една кука

Как се плетат цветя на една кука – всичко, което трябва да знаете

Плетенето на цветя на една кука е чудесен начин да добавите красота и цвят към вашия дом или облекло, а и да придобиете нови умения. Можете да ги използвате за декорация, подаръци или за разтуха в прекрасен неделен ден след тежката и напрегната работна седмица.

Ако сте начинаещ в плетенето на една кука, може да изглежда малко обезсърчително или трудно да започнете. Но с малко практика и съвети можете да плетете красиви цветя за нула време.

В тази статия ще ви споделя някои полезни съвети и трикове за плетене на цветя на една кука, които и аз използвам когато плета цветя, с които да украся шапка или жилетка, а често ги използвам и като декорация към подарък за любим човек.

Според мен плетените цветя са леко пренебрегнати когато става въпрос да добавим акцент към към дома или облеклото ви, затова реших да ви споделя и Плетени цветя на една кука – идеи за декорация, статия, в която ви давам идеи къде може да използвате плетени цветя.

плетени на една кука цветя - плетен мак, плетен слънчоглед, плетети маргаритки

Съвети за избор на прежда и кука

 

Първата стъпка в плетенето на цветя на една кука е да изберете правилната прежда и кука.

Прежда за плетене на цветя

Има много различни видове прежда, от които можете да избирате, когато плетете цветя. Най-популярните видове прежда за плетене на цветя са:

Акрил: Акрилът е евтин и достъпен вариант. Някои варианти са с власинки, което може да затрудни начинаещите плетачи на една кука.

Вълна: Вълната е по-мека и топла от акрила, но може да бъде по-скъпа. Ако изберете да изплетете вашите цветя от чиста вълна, ще имат по-малка нужда от почистване. Вълната има свойството да се самопочиства и няма да се налага да перете често вашите вълнени цветя и изделия.

Памук: Памукът е дишащ и хипоалергенен, няма власинки. Лично за мен, това е един от най-добрите варианти, ако сте решили да плетете вашите цветя за декорация, когато ще ги използвате самостоятелно, а не като акцент към друго изделие. Особено мерсеризираният памук е много подходящ, тъй като е гладък, лъскав, не се разтяга и запазва цветовете си дълго във времето.

Когато ще плетете цветя, които ще използвате като декорация към друго плетено изделие като жилетка, шал или рокля съобразете следните фактори:

 • Използвайте същият вид прежда, с която сте изплели изделието, което ще декорирате.
 • Ако преждата не е налична в цвета, който искате да използвате, потърсете сходна прежда по вид и състав.
 • Съобразете преждата с размера на цветето, което искате да получите – от по-тънка прежда ще изплетете по-малко по размер цвете и съответно от по-дебела прежда – по-голямо цвете.
плетени цветя на една кука

Друг фактор, който е определящ размера на вашето цвете е куката за плетене, която ще използвате.

Кука за плетене

Размерът на куката, която използвате, ще определи размера и плътността на вашето цвете. Колкото по-голяма е куката, толкова по-голямо ще бъде вашето цвете.

Задължително трябва да съобразите големината на куката с преждата, която ще използвате. Като за начинаещи плетачи на една кука, за които все още е трудно да определят кой размер кука е подходящ за определен вид прежда, препоръчвам да съобразите инструкциите на етикета на преждата. Там винаги е указан подходящият номер кука за дадената прежда.

Ето една обща насока за избор на размер на кука:

 • За тънка прежда: Използвайте кука №2 мм., №3 мм.
 • За средно дебела прежда: Използвайте кука № 4 мм., №5 мм.
 • За дебела прежда: Използвайте кука № 6 мм., №7 мм. или по-голям размер.
плетени цветя на една кука dennysbeauties

Съвети за избор на модел

Има много различни модели за цветя на една кука, от които можете да избирате. Ако сте начинаещ, изберете модел, който е лесен за разбиране и изпълнение.

Когато избирате модел, вземете предвид следните фактори:

Приложение на плетеното цвете:

Дали ще го използвате самостоятелно напр. ваза с цветя или ще го добавите като декорация към друго изделие като шапка, жилетка, одеяло. Има различни модели, които са подходящи за различното приложение на вашето цвете.

Ако искате да го използвате самостоятелно както в примера с вазата трябва да използвате модел на цвете с дръжка и листа. Ще са ви необходими и повече материали, за да го направите.

Ако искате да използвате плетеното цвете като декорация към друго изделие може да използвате и лесен и опростен модел, който включва само цветовете на цветето и ще са ви нужни само кука, прежда, ножица и игла.

Размер на цветето:

Колко голямо искате вашето цвете да бъде?Някои модели на плетени цветя не позволяват да експериментирате с броя редове или бримки, за да увеличите или намалите размера му. За целта трябва да промените преждата и куката, с която е плетено цветето според схемата и да ги замените според крайния резултат, който искате да получите.

Ако искате да получите голямо цвете, изберете модел с повече бримки и редове, съответно, ако желанието ви е да изплетете по-малки по размер цветя, използвайте модели за плетене на цветя с по-малко бримки и редове за изплитане.

Сложност на модела:

Колко опитен сте в плетенето на една кука?Ако сте начинаещ в плетенето на една кука като за начало изберете лесни и опростени модели. Можете да упражните основните бримки и след това да се заемете с изплитането на цветята. Съобразете и преждата и куката, която ще използвате. Изберете средно дебела немъхеста прежда, с която ще ви е лесно да плетете и ще виждате добре бримките. Прежда смес от памук и акрил за плетене на цветя е много добър избор за начинаещи плетачи.

Ако вече сте опитни плетачи може по-смело да избирате моделите на цветя, които искате да плетете. Има разкошни плетени цветя, които на вид са като истински и с малко практика и постоянство всеки би могъл да се научи да ги плете.

плетено цвете на една кука, плетка на една кука

Съвети за плетене на цветя на една кука:

 

Използвайте маркери, за да маркирате началото и края на редовете или важни участъци. Това ще ви помогне да следите работата си и да избегнете грешки. Някои по-сложни модели изискват точно да следите броя бримки и началото на нов ред. Маркерите ще ви свършат чудесна работа за това. Ако плетете с по-тънка прежда може да използвате конец с контрастен цвят, с който да отбелязвате, защото стандартните маркери ще оставят дупка след премахването си от плетивото.

 • Използвайте щифтове или карфици, за да фиксирате частите на цветето заедно, докато се шият. Това ще ви помогне да получите по-чисти и равномерни шевове. При зашиването на някои модели цветя е много важно отделните части да не се движат или разместват, за да е добър крайният резултат.
 • Започнете с прости цветя, преди да се опитате да плетете по-сложни модели.
 • Практикувайте плетенето на цветя редовно, за да подобрите уменията си. Всяка работа си иска майстора, както казват умните хора. А също и, че никой не се е родил научен. Няма човек, който плете различни неща и да ви каже, че знае и помни всяка тънкост при плетенето на всеки един вид изделие. Ставаш добър с практика. Колкото повече и по-различни цветя плетете, толкова по-добри ще ставате в плетенето им. Има майстори на художественото плетиво, които се занимават само с плетенето и създаването на модели на цветя. Техните плетени цветя са фантастични и могат да бъдат объркани дори с истински, но за да стигнат до това ниво са плели, плели…
 • Не се страхувайте да експериментирате с различни цветове и прежди. Един и същ модел цвете, изплетено в различен цвят и с различен тип прежда може да носи съвсем ново послание. А и да разглежда по различен начин. Идеалният за вас.
плетене на цветя на една кука

Трикове за плетене на цветя на една кука

Често ми се е случвало когато ми хареса някой модел за плетено цвете, да изпълня всички инструкции, но крайният резултат да не ми допада или да не изглежда като на картинката от схемата. Или да не намирам модела, който търся и тогава съм принудена да използвам това, с което разполагам и след леки промени резултатът да ми хареса повече.

Ето някои трикове за подобряване на резултатите от плетенето на цветя на една кука:

 • Променете теглото на преждата: Използването на прежда с различна дебелина ще промени размера и плътността на вашето цвете.
 • Променете вида на преждата: Ако търсите по-реалистичен резултат, изберете прежда, която не е мъхеста, а гладка и лъскава. Едни от най-използваните прежди за плетене на реалистични цветя са мерсеризираният памук и микрофибърният акрил. Някои майстори плетачи дори допълнително ги обработват с преса за коса или със запалка, за да премахнат дори и минималното количество власинки от тези прежди.
 • Променете дебелината на куката: Използването на кука с различен размер ще промени размера и плътността на вашето цвете.
 • Променете броя на бримки в реда: Промяната на броя на бримките в реда ще промени размера и плътността на вашето цвете.

Идеи за декорация с плетени цветя на една кука

Плетените цветя могат да се използват за декорация на различни предмети и пространства. Ето някои идеи:

За декорация на дома: Плетените цветя могат да се използват за декорация на мебели, цветни аксесоари за дома, като например възглавници, килими, покривки или завеси.

За декорация на дрехи и бижута

Можете също така да ги използвате, за да украсите жилетки,рокли, шапки, чанти и бижута.

За подаръци:

Плетените цветя са чудесен начин да направите персонализиран подарък за любим човек. Можете да ги използвате, за да направите цветни кошници, картички или други подаръци.

За декорация на събития:

Плетените цветя могат да се използват за декорация на партита, сватби или други събития. Можете да ги използвате, за да направите цветни букети, венци или други декорации.

идеи за декорация с плетени цветя

Вдъхновение за плетени цветя

 

Има много различни източници на вдъхновение за плетене на цветя на една кука. Ето някои идеи:

Интернет:

Можете да намерите много модели за плетени цветя онлайн, а дори и с видео уроци стъпка по стъпка. Трябва само да напишете какво търсите в Google или YouTube и ще имате огромен списък с всякакви модели на плетени цветя.

Книги и списания:

В книжарниците и библиотеките има много книги и списания за плетене на цветя. Жалко е, че в България тази тема не е добре развита, но повечето онлайн магазини за прежди продават и чуждестранни списания за плетене на една кука.

Социални медии:

Можете да намерите много идеи за плетени цветя в социалните медии, като например Pinterest, Instagram и Facebook.

С малко практика и съвети можете да плетете красиви и уникални цветя на една кука. Следвайки тези съвети и трикове, можете да създадете цветя, които ще добавят красота и чар към вашия дом, облекло или подарък.

Плетените цветя на една кука са красив и изискан начин да добавите цвят и чар към дома, облеклото или аксесоарите си. Те могат да се използват за създаване на различни видове декорации. С тях може да направите оригинален и красив подарък. Те могат да бъдат подарени на близки или приятели за рожден ден, имен ден или друг специален повод.

Плетените цветя на една кука са ръчно изработени, което ги прави още по-ценни и уникални.

  Ще ти бъда благодарна да споделиш тази статия, за да достигне до повече хора, на които да бъде полезна!

Деница Парижкова - майстор Художествено плетиво

Деница Парижкова - майстор Художествено плетиво

Всички модели и схеми, представени в този блог, са мои авторски и са защитени от Закона за авторското право и сродните му права.

Нямате право да копирате, разпространявате, превеждате, продавате или използвате съдържанието на този блог с търговски цели.

Разрешавам използването на схемите и моделите ми за плетене за продажба на готови плетени изделия, при условие че изрично посочите моето авторство при публикуване на снимки на изделия, изработени по мои модели.

Благодаря за разбирането!

ОТ СЪЩАТА КАТЕГОРИЯ:

Зимни плетива – модели за плетене на една кука

  Зимни плетива на една кука – писмени инструкции и видео   Зимните плетива на една кука са не просто моден акцент, а символ на уют и топлина през студените месеци. В тази статия ще ви споделя част от моите авторски зимни модели за плетене на една кука,...

Как да зашиете копчета към плетиво на една кука

Как се зашиват копчета към плетиво - съвети и трикове Шиенето на копчета към плетиво е лесна работа, но и тя си има своите тънкости. Ако трябва да съм честна рядко използвам копчета за моите плетива, не защото не искам да имат закопчаване, а защото рядко откривам...

Плетени цветя на една кука – идеи за декорация

Декорация с плетени цветя Плетените цветя на една кука са красив и изискан начин да добавите цвят и чар към дома си. Те могат да се използват за създаване на различни видове декорации, от букети и венци до декорации за дома и подаръци. Повече информация за плетенето...

„ДА ПЛЕТЕМ ЗА НЕДОНОСЕНИТЕ БЕБЕТА“ Информация и връзки за участие

  Плетем шапки за недоносените бебета - благотворителна кампания Вярвам, че светът ще бъде едно по-хубаво място, ако всеки помага с каквото може! Днес ще ви разкажа за една кампания, която ми е много близо до сърцето и веднага щом разбрах за нея реших, че трябва...

Тенденции в плетивата пролет – лято 2023г.

Тенденции в плетивата пролет - лято 2023г.  Ако ви кажа, че плетенето и плетенето на една кука имат свое запазено място в колекциите на повечето световно известни дизайнери, няма да ви изненадам... Плетената мода е в небивал възход през последните години, все повече...

История на плетените чорапи от Древността до наши дни

История на  плетените чорапи - любопитни факти Плетените чорапи имат дълга и интересна история, която се простира хиляди години назад. Техниката за плетене на чорапи се развива от Древността и е използвана в различни култури по целия свят. Ако трябва да съм честна аз...

За ползите от плетенето II

Ако все още се чудите дали да изберете шах или плетене, за да тренирате мозъка и паметта си и да си спестите разни неприятни изживявания като Алцхаймер или артрит, в тази статия ще ви разкажа за доста от предимствата на плетенето пред шаха и всякакви подобни...

История на плетенето и плетивата в Древна Гърция

История на плетенето и плетивата в Древна Гърция   Както ви разказах  предния път, плетенето е занаят с 5000 – годишна история и най-старите плетени артефакти са намерени в Древен Египет в гробниците на фараоните. Египтяни с дрехи, които напомнят плетени са ...

За ползите от Плетенето

Ползите от плетенето - модерна арт терапия за душата и тялотоЗа ползите от плетенето -  арттерапия или модерно хоби   През последните години плетенето се превърна в социален феномен. Този занаят с близо 5000-годишна история се упражнява и до днес, а последните години...

История на плетенето и плетивата

История на плетенето. Плетенето в Древността   И всичко започнало с плетените чорапи на Тутанкамон…Шегувам се, разбира се ? Тутанкамон е живял доста след времето, от което датират първите плетени артефакти, а именно – 3000 г. пр.н.е. И ако си направим една проста...

ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Основни бримки на една кука – инструкции и видео уроци

Основни бримки на една кука – инструкции и видео уроци

Как се плетат основните бримки при плетене на една кука   В плетенето на една кука има няколко основни бримки, с които могат да се изплетат различни и красиви плетки. Има и голям набор от вариации на тези основни бримки, които правят техниката на плетене много...

повече информация
Модел за плетене на зайче и жилетка с мохер на една кука – Онлайн курс по плетене Април

Модел за плетене на зайче и жилетка с мохер на една кука – Онлайн курс по плетене Април

Как се плете заек амигуруми и жилетка с мохер на една кука   Плетените зайчета са едни от най-популярните модели за плетене на амигуруми и нямаше как да пропусна да ви покажа лесен модел за плетено зайче, което всеки да може да си направи, да е различно от...

повече информация
Как да се грижим за плетивата от акрилна прежда

Как да се грижим за плетивата от акрилна прежда

  Пране и сушене на плетива от акрилна прежда   Плетивата от акрилна прежда са по-лесни за поддръжка от плетива, които са от естествени суровини като памук, вълна, лен… Затова често този вид прежда е предпочитана от хора, които нямат време или желание да отделят...

повече информация
Шал с ажурна плетка и плетено пончо на една кука – Курс по плетене на една кука Март 2024 г.

Шал с ажурна плетка и плетено пончо на една кука – Курс по плетене на една кука Март 2024 г.

Как да си изплетете на една кука триъгълен шал с ажурна плетка и плетено пончо с поло яка и ръкави   Шал с ажурна плетка и лесно пончо с поло яка и ръкави са новите видео уроци в курса по плетене на една кука за месец Март. Добавих и едно бонус видео, в което ще...

повече информация
Акрилна прежда за плетене на една кука – всичко, което трябва да знаете

Акрилна прежда за плетене на една кука – всичко, което трябва да знаете

  Акрилна прежда – за и против   Акрилната прежда не ми е от най-любимите, но има своите предимства, за които ще ви разкажа днес. Разбира се, има най-различни видове и не може да слагаме всички под общ знаменател, затова ще се постарая в тази статия подробно да...

повече информация
Плетена шапка на една кука и пуловер с Пуфи – Онлайн курс по плетене Февруари 2024 г.

Плетена шапка на една кука и пуловер с Пуфи – Онлайн курс по плетене Февруари 2024 г.

  Как да си изплетете двуцветна шапка на една кука и пуловер с Пуфи - видео уроци  Февруари 2024 г.   Плетена шапка или шал? Много се чудех кои да са първите видео уроци, които да включа в онлайн курса по плетене на една кука и плетене с пръсти в YouTube канала...

повече информация
Деница Парижкова - майстор Художествено плетиво

Деница Парижкова - майстор Художествено плетиво

Всички модели и схеми, представени в този блог dennysbeauties.com, са мои авторски и са защитени от Закона за авторското право и сродните му права.

Нямате право да копирате, разпространявате, превеждате, продавате или използвате съдържанието на този блог с търговски цели.

Разрешавам използването на схемите и моделите ми за плетене за продажба на готови плетени изделия, при условие че изрично посочите моето авторство при публикуване на снимки на изделия, изработени по мои модели.

Благодаря за разбирането!

Е- БЮЛЕТИН
Контакти

Pin It on Pinterest

Share This