плетени бебешки шапки

 

Плетем шапки за недоносените бебета – благотворителна кампания

Вярвам, че светът ще бъде едно по-хубаво място, ако всеки помага с каквото може! Днес ще ви разкажа за една кампания, която ми е много близо до сърцето и веднага щом разбрах за нея реших, че трябва задължително да участвам и да разкажа на колкото се може повече хора за нея.

Разбрах за тази инициатива от една група във Фейсбук, горещи благодарности на дамата, която беше публикувала идеята и мисията на тази кампания, а именно „ДА ПЛЕТЕМ ЗА НЕДОНОСЕНИ БЕБЕНЦА“ и имаше координати как можем да участваме в нея.

Аз също съм майка и съм имала щастието и късмета моето детенце да се роди когато трябва и да се приберем заедно вкъщи от Родилното. Но познавам майки, които не са имали този късмет и не искам да си представям колко тежко им е било както на тях, така и на малките душици, които в първите дни и месеци на своя живот са били лишени от топлата и любяща прегръдка на мама.

Тези малки беззащитни същества имат нужда от нашата помощ и ние като хора, като жени и като майки сме длъжни да се отзовем и да направим тези първи самотни дни за тях една идея по-уютни и по-топли.

Плетем шапки за недоносените бебета – благотворителна кампания

И как ще им помогнем – като им изплетем шапчици, с които да им е малко по-топло на душата. Тъй като аз се занимавам с плетене реших, че това ще е начинът, по който мога да бъда полезна, но има и други варианти, за които ще разберете малко по-нататък. Ето и накратко каква е тази фондация и каква е нейната мисия:

Фондация “Нашите недоносени деца” е създадена през 2012 година от три майки на цели пет недоносени деца – Нина Николова, Надежда Дренска и Виолета Бакалова. Те споделят: „Има преживявания, които превръщат личната болка в мисия, а мъката и изплаканите сълзи – в двигател на значими каузи. За повечето хора гледката на недоносено бебе е плашеща и дори може би ужасяваща… За тях обаче това са най-красивите, нежни и мънички човешки същества, за които си струва да се борим, защото и те самите са невероятно борбени.“

недоносени бебета

 Плетем шапки за недоносените бебета – инициатива на Фондация „Нашите недоносени деца“

Фондация “Нашите недоносени деца” е първата неправителствена организация, създадена в подкрепа на българските недоносени деца и техните семейства. Тяхната мисия е да подкрепят недоносените бебета и техните семейства. Тяхната цел е – по-малко преждевременни раждания и повече оцелели и здрави недоносени бебета, заедно с по-спокойни и информирани родители.

Тук стигаме и до кампанията, която е на сърцата и в ръцете ни:  „Да плетем и шием за недоносените бебета“, за която има група във Фейсбук, която да координира действията на всички желаещи да помогнат на тази благородна кауза.

Целта на тази инициатива е да се изработват плетени, шапчици, терлички и покривала за кувьози, всички важни и полезни за недоносените бебета. Изделията се изработват от доброволци и се изпращат към фондацията, след което биват дарявани в неонатологичните отделения в страната.

Тук е мястото да споделя, че огромна роля за популяризирането и успеха на тази кампания има магазинът за прежди Creativa, който подарява преждата, която е нужна, за да се изплетат тези шапчици и терлички. Ето един прекрасен пример как българският бизнес и то най-вече малкият бизнес помага на такива чудесни каузи, които ще направят живота на тези малки невинни същества и техните родители малко по-лесен.

Плетем шапки за недоносените бебета – как да се включите

Ето кои са стъпките, за да заявите участие в кампанията, които може да намерите и на сайта на магазин Creativa :

бебе в кувьоз

Имайте предвид, че за изплитането на шапчиците и терличките, преждата, с която са изработени трябва да отговаря на определени изисквания, за да е подходяща за нежната кожа на тези малки същества.

Плетените шапчици имат за цел да запазят телесната температура на преждевременно родените бебета. Недоносените бебета се раждат с много ниска телесна маса и незряла терморегулация. За това е важно да се осигурят оптимални условия, които им помагат да запазят телесната си температура. Най-много топлина се губи през главата, за това шапчиците са особено полезни. Българските отделения правят първи крачки в практикуването на кенгуру грижата – бебето се поставя на гърдите на майката и се затопля чрез контакта с кожата й. Шапчиците помагат да не се губи телесна топлина през главичката по време на практикуване на кенгуру грижа.

Преждата, която е подходяща  е Performance Cotton Queen, Cotton Queen Multi и Cotton Queen Jacquard и e подбрана в зависимост от изискванията за безопасност – да бъде 100% памук и да е сертифицирана за липса на вредни химикали. Ако желаете да плетете с ваша прежда, молим да се запознаете внимателно с характеристиките, на които тя трябва да отговаря.

Ето и накратко стъпките през, които преминах, за да участвам и изпратя шапчиците и терличките, които изплетох за недоносените бебенца.

Плетем шапки за недоносените бебета – процедура за участие

Написах имейл, в който заявявам моето участие на имейл адреса, който е посочен на сайта. След което получих отговор да посоча преждата, която съм избрала и желаното количество, като може да избирате от три вида прежда. Тъй като за видеото ми в YouTube, където ви показвам как да изплетете този модел много лесни шапчици исках да ви покажа всички видове прежда, която е подходяща, поръчах и от трите вида. В имейла имаше и информация за често задавани въпроси, линк към Фейсбук групата, която е създадена със същата цел и може да се включите и да участване в допълнителни инициативи пак свързани с даряване на плетени и шити изделия в помощ на същата кауза – „ Да плетем и шием за недоносени бебета“, писмени инструкции за изработката и размерите на шапчиците и декларация за безопасност, която трябва да се попълни и изпрати с готовите шапчици и терлички. След като заявих каква прежда и колко от нея ще ми трябва изпратих данните си за доставка и още на другия ден преждата беше при мен. Ако сте от София ще ви е дори съвсем безплатно, защото можете да вземете преждата от адреса на физическия магазин и по същия начин да оставите пак там готовите шапчици. Преждата е безплатна и единственото, което трябва да заплатите е доставката й.

плетена бебешка шапка

Изплетох шапчиците, заснех и видеото за YouTube канала ми, за да може и вие да ги изплетете, ако не разбирате писмените инструкции в сайта на Creativa. Разбира се може да ги изплетете и в друг модел, но имайте предвид някои изисквания, на които следва да отговарят – да се работи в среда свободна от тютюнев дим и животински косми, да изберете правилната прежда (100% памук, със сертификат за липса на химикали, като Performance Cotton Queen, Performance Cotton Queen Multi, Performance Cotton Queen Jacquard ), да обърнете внимание на размера и модела (да няма плетки с големи дупки, да няма ръбове и конците да са добре прибрани); не е задължително да се перат, в отделенията се обработват.

И като всички кампании и тази има краен срок и той е 15 септември, така че не отлагайте, а още сега се включете като използвате линковете в статията.

Вярвам, че всички можем да бъдем по-добри!

Вярвам, че всички можем да си помагаме!

Вярвам, че заедно можем да направим света едно по-добро място!

Очаквам да ми се похвалите във Фейсбук страницата ми с вашите прекрасни изплетени шапки за недоносените бебенца!

 

  Ще ти бъда благодарна да споделиш тази статия, за да достигне до повече хора, на които да бъде полезна!

Плетена топка в три размера

Плетена топка Амигуруми в три размера Една плетена топка може да има безброй приложения – от играчка за дете или домашен любимец до декорация за дома или ключодържател. В зависимост от вида на преждата и размера на куката вашата топка може да има различен размер. Ето...

Плетена жилетка с бабини бодове на една кука

Плетена жилетка с бабини бодове на една кука - писмени инструкции и видео   Много лесна жилетка, подходяща за всеки сезон и повод. Ако сте начинаещи плетачи, но искате да си изплетете ефектна и бърза жилетка - това е вашият модел! Аз избрах да направя моята в...

Лесна жилетка на една кука с бабини квадрати

  Плетена жилетка с бабини квадрати на една кука Хубавото на бабините квадрати е, че могат да се използват многo цветове и плетивото да изглежда добре. Но е малко неприятно когато дойде моментът за криенето на конците... Затова реших да пробвам какво ще се...

Как да си изплетете сърце амигуруми – видеоурок и схема

Как се плете сърце на една кука - схема и видео В днешния урок ще ви покажа как да си направите плетено сърце на една кука. Необходими материали за изплитането на сърце амигуруми: прежда кука за плетене на една кука (колкото е по-дебела преждата и по-голям номерът на...

Лесна плетена блуза на една кука

Лесен модел за плетена блуза на една кука - видео урок   В това видео ще ви покажа как да си изплетете красива и лесна блуза на една кука с разкроени ръкави. Необходими материали за плетене на блуза на една кука:    Прежда – Melissa Perles №5; 75 гр./311 м.   Кука...

Как да си изплетете чанта с бабини квадрати на маргаритки

Как да си изплетете чанта с бабини квадрати маргаритки Плетените чанти с бабини квадрати са голям хит през последните няколко години. Дори и аз миналата година си поплетох доста от тях и сега ще ви покажа как да си направите и вие моделът, който се оказа най-харесван...

Плетена жилетка на райе – видеоурок и писмени инструкции

Плетена жилетка на вертикално райе в черно и оранж на една кукаДа си изплетеш жилетка е много лесно, дори и ако си начинаещ плетач. Има модели, които са подходящи за хора, които тепърва навлизат в света на плетивата и желаят да подарят на себе си или близък човек...

Свободна жилетка с бабини бодове от хексагони

Жилетка с шестоъгълници - модел за плетене на една кука   За много хора плетенето изглежда сложно и отнемащо много време. И това ги спира да се опитат да се научат, за да разберат, че плетенето може да бъде лесно, бързо и приятно! И дори да ти остане нещо за...

Ефирна плажна рокля с ажурна плетка на една кука

Плетена рокля с ажурна плетка на една кука - видео и писмени инструкции   Ако се чудите как да оберете точките на плажа това лято (а и не само това ?), изплетете си сама плажна рокля! Първо – никой няма да има като вашата рокля, второ – ще си я ползвате дълги...

Плетена жилетка с колан и релефна плетка от меланжирана прежда – модел за плетене на една кука

  Плетена жилетка с колан и релефна плетка от меланжирана прежда на една кука - писмени инструкции и видео Да плетеш с меланжирана прежда понякога си е предизвикателство, но винаги резултатът е уникален. Казват, че една плетачка  не може да изплете две напълно...

Елегантна плетена жилетка с бабини квадратчета на една кука

  Ах тези бабини квадрати! Подходящи са за всякакви плетива! От чанти до  жилетки и всичко, което може да ви роди фантазията…   И са идеални, ако все още нямате голям опит в плетенето на една кука, но пък искате да направите първия си по-голям проект.  В предишни...

Лесна плетена блуза на една кука със хексагони

Плетена блуза с къси ръкави на една кука - писмени инструкции и видео   Лятото е любим сезон на милиони дами и то с причина. Това е времето, в което дебелите дрехи се прибират и тяхното място в гардероба ни заемат дамските летни блузи с къс ръкав, полите, късите...
Основни бримки на една кука – инструкции и видео уроци

Основни бримки на една кука – инструкции и видео уроци

Как се плетат основните бримки при плетене на една кука   В плетенето на една кука има няколко основни бримки, с които могат да се изплетат различни и красиви плетки. Има и голям набор от вариации на тези основни бримки, които правят техниката на плетене много...

повече информация
Модел за плетене на зайче и жилетка с мохер на една кука – Онлайн курс по плетене Април

Модел за плетене на зайче и жилетка с мохер на една кука – Онлайн курс по плетене Април

Как се плете заек амигуруми и жилетка с мохер на една кука   Плетените зайчета са едни от най-популярните модели за плетене на амигуруми и нямаше как да пропусна да ви покажа лесен модел за плетено зайче, което всеки да може да си направи, да е различно от...

повече информация
Как да се грижим за плетивата от акрилна прежда

Как да се грижим за плетивата от акрилна прежда

  Пране и сушене на плетива от акрилна прежда   Плетивата от акрилна прежда са по-лесни за поддръжка от плетива, които са от естествени суровини като памук, вълна, лен… Затова често този вид прежда е предпочитана от хора, които нямат време или желание да отделят...

повече информация
Шал с ажурна плетка и плетено пончо на една кука – Курс по плетене на една кука Март 2024 г.

Шал с ажурна плетка и плетено пончо на една кука – Курс по плетене на една кука Март 2024 г.

Как да си изплетете на една кука триъгълен шал с ажурна плетка и плетено пончо с поло яка и ръкави   Шал с ажурна плетка и лесно пончо с поло яка и ръкави са новите видео уроци в курса по плетене на една кука за месец Март. Добавих и едно бонус видео, в което ще...

повече информация
Акрилна прежда за плетене на една кука – всичко, което трябва да знаете

Акрилна прежда за плетене на една кука – всичко, което трябва да знаете

  Акрилна прежда – за и против   Акрилната прежда не ми е от най-любимите, но има своите предимства, за които ще ви разкажа днес. Разбира се, има най-различни видове и не може да слагаме всички под общ знаменател, затова ще се постарая в тази статия подробно да...

повече информация
Плетена шапка на една кука и пуловер с Пуфи – Онлайн курс по плетене Февруари 2024 г.

Плетена шапка на една кука и пуловер с Пуфи – Онлайн курс по плетене Февруари 2024 г.

  Как да си изплетете двуцветна шапка на една кука и пуловер с Пуфи - видео уроци  Февруари 2024 г.   Плетена шапка или шал? Много се чудех кои да са първите видео уроци, които да включа в онлайн курса по плетене на една кука и плетене с пръсти в YouTube канала...

повече информация
Как да замените преждата в моделите за плетене на една кука

Как да замените преждата в моделите за плетене на една кука

Съвети за замяна на прежда в моделите за плетене на една кука   “С каква прежда мога да заменя тази, която е посочена в схемата, защото не я откривам в магазините за прежди?” Това е въпрос, който често получавам и реших да напиша статия по въпроса, тъй като...

повече информация
Как се става майстор Художествено плетиво

Как се става майстор Художествено плетиво

  Майстор Художествено плетиво – нужно ли ми е и каква е процедурата за вписване в Националната занаятчийска камара   Доста често получавам запитвания каква е процедурата за кандидатстване и получаване на майсторско свидетелство. А напоследък забелязвам и как...

повече информация
Прежда от алпака – всичко, което трябва да знаете

Прежда от алпака – всичко, което трябва да знаете

  Прежди от алпака и други камилови влакна: характеристики, свойства и грижа за тях   Последните години приждите от алпака станах голям хит сред ценителите на качественото ръчно плетиво и най- вече сред хората, които го изработват. И затова си има не една, а...

повече информация
Е- БЮЛЕТИН
Контакти

Pin It on Pinterest

Share This