грижа за плетивата от вълна ,вълнени прежди за плетене на една кука

 

 Плетива от вълна – как да се грижим за тях

 

Вълнените плетива са красиви, топли и удобни, но изискват специална грижа. Ако искате да запазите ръчно изработените си вълнени изделия в добро състояние за дълго време, е важно да следвате правилните инструкции за пране и поддръжка.

Най-популярната и широко разпространена вълнена прежда у нас е тази, направена от вълната на обикновените породи овце. Тя се продава на най-достъпна цена, с нея се работи лесно и има много здрав и издръжлив конец. Подходяща е както за топли плетива за зимата, така и за дрехи за по-топлите сезони и дори лятото, заради способността си да „диша“ и да предпазва тялото от изпотяване.

Повече за вълнените прежди може да прочетете тук:

Вълнени прежди – всичко, което трябва да знаете

грижа и поддръжка на плетива от вълна

Благодарение на нейните качества, вълната може да не се почиства всеки път, когато се носи. Основният й недостатък е, че не е омекотена и ако имате по-чувствителна кожа, може да усетите „боцкане“.

Също така при носене бързо се степва и образува топчета. За да се омекоти и поддържането й да стане по-лесно, често вълнената прежда се смесва със синтетични или растителни прежди.

Вълната е прекрасно влакно за плетене и единствената причина, поради която много хора не я харесват, е, че обикновено трябва да се пере на ръка (освен ако не е вълна със супер пране ( superwash или етикетът на преждата показва, че може да се постави в пералнята) .

Люспите по влакната, когато бъдат изложени на комбинация от топлина, влага и разбъркване, ще започнат да се слепват. И ако тези условия продължат, влакната ще продължат да се свиват и слепват – процес, известен като сплъстяване.

Но положителното е, че вълната не задържа миризми и не е необходимо да изпирате дрехите всеки път, когато ги носите. Можете да ги изперете веднъж през зимния сезон и след това отново, преди вашите зимни плетива да бъдат прибрани в гардероба.

Ако вашата прежда е смес и включва други влакна, не забравяйте да прочетете инструкциите за грижа на етикета на преждата за по-конкретни указания.

грижа и поддръжка на плетива от вълна

Инструкции за автоматично пране на плетива от вълна

За да предотвратите образуването на топчета върху вълнените си дрехи, ги перете наопаки.

Използвайте перилен препарат за вълнени изделия, който не съдържа алкални или ензимни съставки. Те могат да повредят структурата на вълната.

Ако нямате наличен или ви се налага много рядко да перете вълнени изделия и не желаете да инвестирате средства в закупуването на такъв препарат, може да използвате шампоан за коса.

За да придадете допълнителна мекота на дрехите си, можете да използвате омекотител за вълна или друга подобна добавка. Тук също може да заместите с балсам за коса. Малко количество и разтворен добре ще ви свърши чудесна работа. Но е важно да изплакнете много добре вашите вълнени дрехи при прането.

Прането на вълнени дрехи трябва да се извършва при температура не по-висока от 30 градуса. Изцеждането също трябва да бъде щадящо, с максимум 600 оборота в минута. Високата температура и силната центрофуга могат да сплескат и свият дрехите ви.

След пране най-добре е да оставите дрехите си да изсъхнат на хоризонтална повърхност в изпънат вид. Ако дрехата ви се е свила, можете да опитате да й върнете първоначалната форма, като я гладите с ютия през влажен плат. При гладене разтягайте тъканта на онези места, където се е свила. След гладене не забравяйте да изсушите добре дрехата.

грижа и поддръжка на плетива от вълна

Ръчно пране на плетива от вълна

Вълнените изделия се перат ръчно, освен ако не са изрично обозначени като машинно пране.

Ето стъпките за ръчно пране на вълнени изделия:

  • Напълнете малък леген със студена до хладка вода (30 градуса) и добавете малко мек препарат за вълна или шампоан за коса.
  • Потопете дрехата в разтвора и я перете, като я стискате внимателно. Не я извивайте или търкайте.
  • Оставете дрехата да се накисне за няколко минути.
  • За да изплакнете дрехата, дръжте я от едната страна на легенчето, докато източвате водата и добавяте прясна вода.
  • Когато сте готови да изсушите дрехата, повдигнете я внимателно от водата (не забравяйте, че вълната е по-слаба, когато е мокра) и внимателно изстискайте водата.
  • Поставете дрехата върху кърпа, навийте я и изцедете излишната вода, преди да я поставите върху, постелка или кърпа, за да изсъхне.

Избелване на плетива от вълна

Никога не използвайте белина за пране на вълнени плетива. Белината е агресивна и може да повреди влакната на вълната.

Сушене на плетива от вълна

Плетивата от вълна не се сушат на пряка слънчева светлина или на висока температура. Това може да увреди влакната и да деформира дрехата. Най-добре е да ги сушите на стайна температура, на разстояние от нагреватели или други източници на топлина.

Гладене на плетива от вълна

Плетивата от вълна могат да се гладят на пара, но на средно ниска температура за коприна или вълна (1 – 2 точки). За по-сигурно използвайте влажна памучна кърпа. Добре е също самата вълнена дреха да е леко влажна. Не гладете на повече от 150 градуса – рискувате да повредите влакната и да деформирате дрехата и нейния размер.

Съхранение на плетива от вълна

Вълнените плетива трябва да се съхраняват сгънати и прибрани на хладно и сухо място.

Химическо чистене на плетива от вълна

Вълнените плетива могат да се почистват и химическо, но това не е препоръчително, особено ако става въпрос за ръчно изработени и обагрени изделия. Химическото чистене е много по-агресивно към тъканите, особено към естествените влакна.

грижа и поддръжка на плетива от вълна

Плетива от вълна – защо имат нужда от специални грижи

Ръчно плетените изделия от вълна са красиви, топли и удобни, но изискват специална грижа, за да запазят своята красота и функционалност за дълго време. Ето някои от основните причини, поради които е важно да се грижим правилно за тях:

  • За да предотвратим образуването на топчета. Топчетата са често срещан проблем при вълнените изделия. Те се образуват, когато влакната на вълната се износват и се заплитат едно в друго. Обръщането на дрехите наопаки при пране и използването на перилен препарат за вълна могат да помогнат за предотвратяване на образуването на топчета.

 

  • За да запазим формата и размера на дрехите. Високата температура и силната центрофуга могат да доведат до свиване на вълнените изделия. За да предотвратим това, е важно да перем дрехите си при ниска температура и с щадящо изцеждане.

 

  • За да защитим влакната на вълната. Алкалните и ензимните съставки в някои перилни препарати могат да повредят влакната на вълната. За да избегнем това, трябва да използваме перилен препарат, който е предназначен специално за вълнени изделия.

 

  • За да запазите мекотата и еластичността на дрехите. Вълната е естествено меко и еластично влакно, но може да се повреди от агресивни препарати и високи температури. Използването на перилен препарат за вълна и омекотител ще помогне за запазването на мекотата и еластичността на дрехите ви.

 

Следвайки тези прости съвети, можете да запазите ръчно плетените си изделия от вълна в добро състояние за дълго време.

  Ще ти бъда благодарна да споделиш тази статия, за да достигне до повече хора, на които да бъде полезна!

ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Основни бримки на една кука – инструкции и видео уроци

Основни бримки на една кука – инструкции и видео уроци

Как се плетат основните бримки при плетене на една кука   В плетенето на една кука има няколко основни бримки, с които могат да се изплетат различни и красиви плетки. Има и голям набор от вариации на тези основни бримки, които правят техниката на плетене много...

повече информация
Модел за плетене на зайче и жилетка с мохер на една кука – Онлайн курс по плетене Април

Модел за плетене на зайче и жилетка с мохер на една кука – Онлайн курс по плетене Април

Как се плете заек амигуруми и жилетка с мохер на една кука   Плетените зайчета са едни от най-популярните модели за плетене на амигуруми и нямаше как да пропусна да ви покажа лесен модел за плетено зайче, което всеки да може да си направи, да е различно от...

повече информация
Как да се грижим за плетивата от акрилна прежда

Как да се грижим за плетивата от акрилна прежда

  Пране и сушене на плетива от акрилна прежда   Плетивата от акрилна прежда са по-лесни за поддръжка от плетива, които са от естествени суровини като памук, вълна, лен… Затова често този вид прежда е предпочитана от хора, които нямат време или желание да отделят...

повече информация
Шал с ажурна плетка и плетено пончо на една кука – Курс по плетене на една кука Март 2024 г.

Шал с ажурна плетка и плетено пончо на една кука – Курс по плетене на една кука Март 2024 г.

Как да си изплетете на една кука триъгълен шал с ажурна плетка и плетено пончо с поло яка и ръкави   Шал с ажурна плетка и лесно пончо с поло яка и ръкави са новите видео уроци в курса по плетене на една кука за месец Март. Добавих и едно бонус видео, в което ще...

повече информация
Акрилна прежда за плетене на една кука – всичко, което трябва да знаете

Акрилна прежда за плетене на една кука – всичко, което трябва да знаете

  Акрилна прежда – за и против   Акрилната прежда не ми е от най-любимите, но има своите предимства, за които ще ви разкажа днес. Разбира се, има най-различни видове и не може да слагаме всички под общ знаменател, затова ще се постарая в тази статия подробно да...

повече информация
Плетена шапка на една кука и пуловер с Пуфи – Онлайн курс по плетене Февруари 2024 г.

Плетена шапка на една кука и пуловер с Пуфи – Онлайн курс по плетене Февруари 2024 г.

  Как да си изплетете двуцветна шапка на една кука и пуловер с Пуфи - видео уроци  Февруари 2024 г.   Плетена шапка или шал? Много се чудех кои да са първите видео уроци, които да включа в онлайн курса по плетене на една кука и плетене с пръсти в YouTube канала...

повече информация
Деница Парижкова - майстор Художествено плетиво

Деница Парижкова - майстор Художествено плетиво

Всички модели и схеми, представени в този блог dennysbeauties.com, са мои авторски и са защитени от Закона за авторското право и сродните му права.

Нямате право да копирате, разпространявате, превеждате, продавате или използвате съдържанието на този блог с търговски цели.

Разрешавам използването на схемите и моделите ми за плетене за продажба на готови плетени изделия, при условие че изрично посочите моето авторство при публикуване на снимки на изделия, изработени по мои модели.

Благодаря за разбирането!

Е- БЮЛЕТИН
Контакти

Pin It on Pinterest

Share This