Плетива от акрилна прежда – как да се грижим за тях?

 

Пране и сушене на плетива от акрилна прежда

 

Плетивата от акрилна прежда са по-лесни за поддръжка от плетива, които са от естествени суровини като памук, вълна, лен… Затова често този вид прежда е предпочитана от хора, които нямат време или желание да отделят повече време за ръчно пране или стандартно сушене на плетивото.

А какво представлява акрилната прежда и за какви плетива е подходяща ви разказах в предишната статия:

Акрилна прежда – за и против

В статията ви разказах за различните видове акрил и акрилни смеси, а в тази статия ще ви споделя как да се грижите за плетивата от всеки вид акрилни прежди, тъй като те имат различни условия за пране, сушене, съхранение и гладене.

Ще започна с плетивата, които са изработени от 100% акрилна прежда.

Плетива от акрилна прежда – как да се грижим за тях?

Плетива от акрилна прежда – начин на пране, сушене и съхранение

Грижата за плетивата от акрилни прежди е обикновено е лесна и се свежда до следните стъпки:

 • Перете в умерено топла вода: Акрилните прежди обикновено могат да се перат в пералнята на ръчно или деликатно пране. Използвайте умерено топла вода и нежен препарат за пране, за да предпазите материята от повреди.
 • Избягвайте използването на остри препарати или белина: Остри препарати и белина могат да повредят акрилните влакна и да доведат до избледняване на цвета или износване на материята. Предпочитайте нежни препарати, специално предназначени за деликатни тъкани.
 • Сушете хоризонтално: За да запазите формата на изделието, е препоръчително да сушите акрилната прежда на равна повърхност. Избягвайте използването на сушилня, тъй като топлината може да предизвика свиване или деформация на материята.
 • Избягвайте гладенето на висока температура: Акрилните прежди обикновено не изискват гладене, тъй като те не се мачкат или деформират лесно. Ако е необходимо, може да гладите на ниска температура с пара или чрез ползване на кърпа или кърпа между ютията и плетивото, за да предпазите материята от повреди.
 • Съхранявайте в правилни условия: Акрилните прежди трябва да се съхраняват на сухо и проветриво място, далеч от пряка слънчева светлина и влага, за да се предпазят от плесен и възможно избледняване на цветовете.
Плетива от акрилна прежда – как да се грижим за тях?

Ето и отговорите на най-често срещаните въпроси, свързани с грижата за плетива от 100% акрилна прежда:

Може ли да перем плетивата от акрилни прежди в пералня?

Да, акрилните прежди обикновено могат да се перат в пералня, особено ако етикетът на изделието позволява машинно пране. Въпреки това, е важно да се спазват някои насоки, за да се предпази качеството на преждата и изделието:

 • Използвайте програма за деликатни тъкани: Изберете програма за деликатни тъкани или ръчно пране, когато перете плетива от акрилни прежди.
 • Използвайте студена или умерено топла вода: Перете акрилните прежди в студена или умерено топла вода, за да предотвратите свиване или износване на материята.
 • Избягвайте използването на сушилня: Сушете акрилните плетива в хоризонтално положение, разположено върху кърпа, за да запазите формата им. Избягвайте използването на сушилня, тъй като топлината може да предизвика свиване или деформация на материята.
 • Не използвайте остри препарати или белина: Избягвайте използването на остри препарати или белина при прането на акрилни прежди, тъй като те могат да повредят влакната или да предизвикат избледняване на цветовете.
 • Избягвайте дълги цикли на сушене: Опитайте се да намалите времето за сушене в сушилнята, за да предотвратите прекомерно износване на материята. Ако все пак сте решили да използвате сушилня, обикновено за по-големи и дебели плетива, не оставяйте плетивото докато се изсуши напълно. Извадете докато е още леко влажно, разстелете и оформете, за да доизсъхне естествено.
 • Следвайте инструкциите на етикета: Винаги проверявайте етикета на изделието за специфични инструкции за грижа, предоставени от производителя.

 

Спазвайки тези насоки, вие ще можете да перете акрилните си прежди в пералнята по безопасен и ефективен начин.

плетени шалове на една кука, плетен правоъгълен шал на една кука, зимен шал на една кука, модел за плетене на шал на една кука, онлайн курс по плетене на една кука

Може ли да сушим плетивата от акрил в сушилня?

Да, плетивата от акрил обикновено могат да се сушат в сушилня, ако това е указано на етикета на преждата, но е важно да се спазват някои насоки, за да се предпази качеството на преждата и изделието:

 • Изберете програма за деликатни тъкани или ниска температура: Преди да сложите плетивото от акрил в сушилнята, проверете етикета на изделието за препоръки относно сушенето. Ако е възможно, изберете програма за деликатни тъкани или ниска температура.
 • Избягвайте висока температура: Избягвайте използването на висока температура при сушенето на плетивата от акрилни прежди, тъй като това може да предизвика свиване или деформация на материята. Когато използвам сушилня за моите плетива от този вид прежда, пускам най-дългата програма, която е за памук и е 4 часа. Изваждам плетивото преди да е напълно сухо и оставям да доизсъхне естествено в хоризонтално положение.
 • Сушете на ниска степен на влажност: Ако възможно, настройте сушилнята на ниска степен на влажност, за да се предотврати прекомерното износване на плетивото.
 • Проверявайте периодично за готовност: Периодично проверявайте плетивото в сушилнята и го изваждайте, когато е сухо, за да предотвратите прекомерно износване или свиване на материята. Никога не оставяйте вече изсъхналото плетиво да продължава да стои в сушилнята след като е приключила програмата.
 • Използвайте мрежеста торбичка за защита: Ако се притеснявате за повреди на плетивото от акрил, можете да го поставите в торбичка за пране, преди да го сложите в сушилнята.
грижа и поддръжка на плетива от вълна, как да замените преждата в модел за плетене на една кука

Как да съхраняваме плетивата от акрил?

За да съхраните плетивата от акрил правилно и да ги предпазите от влага, насекоми и други потенциални щети, следвайте тези съвети:

 • Съхранявайте на сухо място: Избягвайте съхранението на плетивата от акрил на влажни места, тъй като влагата може да причини плесен или неприятни миризми. Идеално е да ги съхранявате на сухо и проветриво място.
 • Избягвайте пряка слънчева светлина: Плетивата от акрилни прежди, трябва да се съхраняват далеч от пряка слънчева светлина, за да се предотврати избледняването на цветовете и повредата на материята.
 • Използвайте контейнери за съхранение: За да предпазите плетивата от прах и насекоми, може да ги съхранявате в специални контейнери за съхранение или пликове.
 • Избягвайте складирането в пликчета от пластмаса: Пластмасовите пликове могат да задържат влага и да причинят увреждане на плетивата. Предпочитайте пликове от дишащи материали.
 • Подредете плетивата правилно: Плетивата трябва да бъдат подредени равномерно и без напрежение, за да не се деформират или изкривят. Избягвайте остри краища или ъгли, които могат да повредят влакната.
 • Периодично проветряване: Ако съхранявате плетивата за продължително време, периодично ги проветрявайте, за да предотвратите задържането на миризми или неприятности.
плетива от акрил ,грижа и поддръжка на ръчно плетени изделия, ръчно плетиво на една кука

Можем ли да държим на закачалка плетивата от акрилни прежди?

Да, можете да държите плетивата от акрил на закачалка, но не е желателно това да става за продължителен период от време.  Важно е да ги поставите правилно, за да предотвратите деформации или изкривявания на материята.

Ето някои съвети за правилното им поставяне:

 • Използвайте подходяща закачалка: Изберете широка и плоска закачалка, която не е твърде остра или тясна, за да предотвратите оставянето на следи по плетивото.
 • Подредете плетивата равномерно: Поставете плетивата равномерно върху закачалката, без да ги стягате или натискате твърде много. Избягвайте оставянето на тежки предмети в джобовете на дрехите, които могат да предизвикат изкривявания на материята.
 • Избягвайте дълготрайно съхранение на закачалка: Ако плетивото ще бъде съхранявано за дълъг период от време, е по-добре да го съхранявате свито или сложено в кутия, за да предотвратите деформации или изкривявания.
 • Периодично обръщане на плетивото: За да предотвратите деформации или изтегляне на материята от едната страна, периодично обръщайте плетивата на закачалката, за да разпределите теглото равномерно.
 • Избягвайте дълготрайно излагане на пряка слънчева светлина: Ако държите плетивата на закачалка в открито пространство, избягвайте дълготрайното им излагане на пряка слънчева светлина, тъй като това може да предизвика избледняване на цветовете или повреда на материята.

Както ви споделих по-рано, акрилните прежди могат да бъдат смесени с прежди с различен състав – полиамид, полиестер, вълна, памук, лен, вискоза… Двете най-популярни акрилни смеси са с памук и вълна и ще разгледам всяка една по отделно, защото имат специфични особености.

Плетива от акрилна прежда – как да се грижим за тях?

Безспорно вълната и акрила са уникална комбинация, една от най-често използвана от производителите на прежди. Вълната има много предимства пред акрила, но често може да я срещнете в комбинация с него. Една от основните причини, поради които се добавя акрил е, че намалява себестойността на преждата, подобрява някои от свойствата на вълната и я прави по-приятна на допир. Повече за вълната и за какви плетива е подходяща, може да научите от тази статия:

Вълнена прежда – защо е толкова популярна?

Ето и основните правила за правилна грижа за плетива от  акрилни прежди с вълна

Как да се грижим за плетива от акрил и вълна?

Вълнените смеси с акрил изискват специална грижа, за да запазят своите качества и визия. Ето някои съвети за грижа на плетива за вълнени смеси с акрил:

 • Перете на ръка или на деликатен цикъл: Винаги предпочитайте ръчното пране или програма за деликатни тъкани в пералнята. Използвайте хладка или умерено топла вода и нежен препарат за пране, за да предотвратите свиване или усукване на влакната.
 •  
плетено пончо на една кука с ръкави, модел за плетене на пончо с ръкави на една кука, Деница Парижкова майстор художествено плетиво, прежда акрил с вълна
 • Избягвайте сушилнята: Сушенето в сушилня може да предизвика свиване или деформация на влакната. Предпочитайте да сушите вълнените смеси с акрил на хоризонтална повърхност, за да запазите техните форма и размер.
 • Използвайте меко пране или шампоан за коса: За по-деликатно почистване на вълнените смеси с акрил, можете да използвате специални препарати за вълна или мек шампоан. Избягвайте използването на силни препарати или белина, тъй като те могат да повредят влакната. За плетивата, които имам от вълна използвам шампоан за коса. Ако нямате специален препарат за вълна може да използвате и обикновен перилен препарат, който е течен. Лично аз използвам и двата варианта – шампоан за коса и обикновен препарат и никога не съм имала проблеми…
 • Сушете хоризонтално: След като сте изпрали плетеното изделие, сушете го хоризонтално върху кърпа, за да запазите формата му. Оформете го по време на сушене, за да предотвратите усукване или изкривяване на влакната.
 • Избягвайте използването на гладене: Вълнените смеси с акрилна прежда обикновено не се гладят. Ако е необходимо, можете да използвате парата на ютията на ниска температура, но винаги поставяйте кърпа между ютията и изделието, за да предотвратите повреди.
 • Съхранявайте в правилни условия: Съхранявайте вълнените смеси с акрил на сухо и проветриво място, далеч от пряка слънчева светлина и влага, за да предпазите от плесен и избледняване на цветовете.
Плетива от акрилна прежда – как да се грижим за тях?

Как да се грижим за плетивата от акрил с памук?

Грижата за плетива от памучните смеси с акрил може да бъде сравнително по-лесна, от тази на вълната с акрила, като се спазват някои основни принципи за поддръжка. Повече за памучните прежди и за какви плетива са подходящи, може да прочетете в тази статия:

Памучна прежда и за какви плетива е подходящ памукът?

Ето някои съвети за правилната грижа за памучните смеси с акрил:

Пране и сушене на плетива от акрил и памук

 • Перете с внимание: Използвайте програма за деликатни тъкани или перете на ръка с хладка или умерено топла вода. Перилният препарат трябва да бъде нежен и без агресивни съставки.
 • Избягвайте използването на сушилня: Памучните смеси с акрил се сушат най-добре на въздух, на плоска повърхност. Избягвайте използването на сушилня, тъй като топлината може да повреди влакната и да предизвика свиване или деформация на изделието. В някои случаи обаче е много по-удобно да ги пуснем в сушилнята – когато става дума за одеяло, обемна жилетка или други големи плетива, които изискват много място за естествено изсушаване. Моите плетива с акрилна прежда и памук винаги пускам в сушилнята на най-дългата програма, вадя когато са почти готови и ги разстилам де се доизсушат естествено. Досега никога не съм имала проблем – да се обезформят или намачкат прекалено.
плетена плажна рокля на една кука с ажурна плетка модел на dennys beauties

Използвайте меки препарати за пране: При пране на памучните смеси с акрил, предпочитайте меки перилни препарати, които не съдържат агресивни химикали. Избягвайте използването на белина или остри препарати, които могат да повредят материята.

 • Избягвайте гладене на висока температура: Ако е необходимо, памучните смеси с акрил могат да се гладят на ниска температура. Винаги използвайте кърпа над плетивото, за да предотвратите прекомерно нагряване и повреди на материята. И задължително гладете от опаковата страна на плетивото.
 • Съхранявайте в правилни условия: Съхранявайте памучните смеси с акрил на сухо и проветриво място, далеч от пряка слънчева светлина и влага, за да предпазите от плесен и избледняване на цветовете.
 • Поддържайте формата и размера: При сушене и съхранение на памучните смеси с акрил, внимавайте да запазите техните форма и размер, за да предотвратите деформации или изкривявания.
 • Не използвайте закачалка за съхранение на плетивата от памучни смеси с акрил. Това ще деформира изделието и то ще се отпусне и обезформи.
деница парижкова майстор , художествено плетиво ръчно плетена жилетка на една кука с хексагони, ръчно плетиво на една кука

Често ще срещнете акрилните прежди в комбинация от още няколко вида прежди. Най-добре е да спазвате инструкциите на етикета на преждата, но ако не разполагате с такава информация, може да проверите в Интернет изискванията за грижа на всеки един отделен вид прежда. Трябва да съобразите начина, по който ще перете и сушите вашето плетиво с най-капризната от всички прежди.

Ето и накратко основните правила за грижа на плетива от смесени акрилни прежди:

Как да се грижим за плетивата от смесени акрилни прежди?

Грижата за смесени акрилни прежди може да варира в зависимост от техните съставки и характеристики.

Ето някои общи съвети за грижа за различните видове смесени акрилни прежди:

 • Перете с внимание: Използвайте хладка или умерено топла вода и нежен препарат за пране. Проверете етикета на изделието за препоръчаните инструкции за пране.
 • Сушете плетивото хоризонтално: За да запазите формата на изделието, сушете го на плоска повърхност. Избягвайте използването на сушилня, освен ако не е изрично указано на етикета.
 • Избягвайте използването на остри препарати или белина: Тези вещества могат да повредят влакната или да избелват цветовете на преждата.
 • Периодично проветряване и обръщане: За да предотвратите задържане на миризми или деформации, периодично обръщайте и проветрявайте плетивото.
 • Съхранявайте правилно: Съхранявайте плетивата на сухо и проветриво място, далеч от пряка слънчева светлина и влага, за да предпазите от плесен и избледняване на цветовете.
 • Следвайте инструкциите на етикета: Винаги преглеждайте етикета на изделието и следвайте препоръките относно грижата за него, предоставени от производителя.
видове прежди според теглото, акрилна прежда

Плетивата от различни прежди изискват различни грижи поради разликите във вида и състава на преждите, които са използвани за тяхното изработване. Ето някои от основните причини:

 • Състав на преждата: Различните видове прежди имат различен състав. Например, някои могат да са направени от вълна, други от памук, акрил или смеси от няколко материала. Всяка от тези материи изисква различен подход към грижата.
 • Чувствителност към топлина и пране: Някои прежди, като например вълната, могат да се свиват или да се увреждат при високи температури или агресивни методи на пране. Други видове прежди, като акрилът, обаче, могат да бъдат прани ипочиствани по-лесно.
 • Цветове и бои: Някои прежди са боядисвани с различни методи, които могат да ги направят по-чувствителни към светлина или пране. В някои случаи силният цвят може да избледнее с времето, а в други случаи може да се случи размазване на цветовете.
 • Текстура и дебелина: Преждите могат да имат различна текстура и дебелина, което може да влияе на това как трябва да се грижим за тях. Например, нежни прежди като мохер или кашмир изискват по-деликатни методи на почистване и съхранение, за да се предотврати увреждането им.

Затова е важно да се запознаете със специфичните инструкции за грижа за всяка прежда, която използвате за вашите плетива, за да гарантирате, че те ще запазят красотата и формата си след продължителна употреба.

Ако темата ви вълнува може да разгледате следните статии в блога:

Плетива от вълна – как да се грижим за тях

Как да се грижим за плетивата

  Ще ти бъда благодарна да споделиш тази статия, за да достигне до повече хора, на които да бъде полезна!

ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Основни бримки на една кука – инструкции и видео уроци

Основни бримки на една кука – инструкции и видео уроци

Как се плетат основните бримки при плетене на една кука   В плетенето на една кука има няколко основни бримки, с които могат да се изплетат различни и красиви плетки. Има и голям набор от вариации на тези основни бримки, които правят техниката на плетене много...

повече информация
Модел за плетене на зайче и жилетка с мохер на една кука – Онлайн курс по плетене Април

Модел за плетене на зайче и жилетка с мохер на една кука – Онлайн курс по плетене Април

Как се плете заек амигуруми и жилетка с мохер на една кука   Плетените зайчета са едни от най-популярните модели за плетене на амигуруми и нямаше как да пропусна да ви покажа лесен модел за плетено зайче, което всеки да може да си направи, да е различно от...

повече информация
Шал с ажурна плетка и плетено пончо на една кука – Курс по плетене на една кука Март 2024 г.

Шал с ажурна плетка и плетено пончо на една кука – Курс по плетене на една кука Март 2024 г.

Как да си изплетете на една кука триъгълен шал с ажурна плетка и плетено пончо с поло яка и ръкави   Шал с ажурна плетка и лесно пончо с поло яка и ръкави са новите видео уроци в курса по плетене на една кука за месец Март. Добавих и едно бонус видео, в което ще...

повече информация
Акрилна прежда за плетене на една кука – всичко, което трябва да знаете

Акрилна прежда за плетене на една кука – всичко, което трябва да знаете

  Акрилна прежда – за и против   Акрилната прежда не ми е от най-любимите, но има своите предимства, за които ще ви разкажа днес. Разбира се, има най-различни видове и не може да слагаме всички под общ знаменател, затова ще се постарая в тази статия подробно да...

повече информация
Плетена шапка на една кука и пуловер с Пуфи – Онлайн курс по плетене Февруари 2024 г.

Плетена шапка на една кука и пуловер с Пуфи – Онлайн курс по плетене Февруари 2024 г.

  Как да си изплетете двуцветна шапка на една кука и пуловер с Пуфи - видео уроци  Февруари 2024 г.   Плетена шапка или шал? Много се чудех кои да са първите видео уроци, които да включа в онлайн курса по плетене на една кука и плетене с пръсти в YouTube канала...

повече информация
Как да замените преждата в моделите за плетене на една кука

Как да замените преждата в моделите за плетене на една кука

Съвети за замяна на прежда в моделите за плетене на една кука   “С каква прежда мога да заменя тази, която е посочена в схемата, защото не я откривам в магазините за прежди?” Това е въпрос, който често получавам и реших да напиша статия по въпроса, тъй като...

повече информация
Деница Парижкова - майстор Художествено плетиво

Деница Парижкова - майстор Художествено плетиво

Всички модели и схеми, представени в този блог dennysbeauties.com, са мои авторски и са защитени от Закона за авторското право и сродните му права.

Нямате право да копирате, разпространявате, превеждате, продавате или използвате съдържанието на този блог с търговски цели.

Разрешавам използването на схемите и моделите ми за плетене за продажба на готови плетени изделия, при условие че изрично посочите моето авторство при публикуване на снимки на изделия, изработени по мои модели.

Благодаря за разбирането!

Здравейте, мили хора!

Казвам се Дени и съм майстор Художествено плетиво.

Обожавам да плета и да уча всички, които имат желание да се научат да плетат на една кука или с пръсти.

Имам YouTube канал и сайт с уроци за плетене. Можете да разгледате работата ми и благотворителните кампании, в които често се включвам в социалните ми мрежи или на сайта ми.

Защо да ме подкрепите с вашето дарение?

С вашата помощ ще имам възможност да правя все по-добри и разнообразни уроци и ръководства, които ще помогнат на повече хора да се впуснат в този чудесен свят на творчеството с плетене на една кука.

С вашата подкрепа ще създавам все по-качествено и полезно съдържание за сайта и YouTube канала ми с уроци по плетене на една кука и плетене с пръсти.

Вашето дарение ще ми помогне да продължа да правя плетенето на една кука и ръчното плетиво модерни и популярни в България.

А освен това ще имам възможност да участвам в повече благотворителни кампании в помощ на бездомните животинки и популяризирането на занаята плетене сред децата, с дарения и безплатни уроци на училища и читалища.

С вашата подкрепа ще мога да организирам безплатни работилници за деца, които искат да се научат да плетат на една кука или с пръсти, на които да изработваме изделия, които да даряваме на благотворителни базари в помощ на бездомни животни и деца в неравностойно положение.

С най-добри пожелания,

Деница Парижкова Denny’s Beauties

Е- БЮЛЕТИН
Контакти

Pin It on Pinterest

Share This