Грижа за ръчно плетени изделия вълнена прежда за плетене на една кука

Как да се грижим за плетивата

 

 

Грижите за плетивата са спирачка пред много хора, които се колебаят дали да изберат ръчно плетено изделие…

Всички сме чували, че плетивата са трудни за почистване и поддръжка, че ако не изпълняваме всички сложни инструкции как да ги перем и сушим едва ли не ще ги облечем един път и те ще се „развалят“…

  Това изобщо не е така! Да, истина е, че не можете просто да ги хвърлите в пералнята и после в сушилнята (макар че аз го правя с доста от плетивата си:),но съобразено естествено с това дали преждата го позволява, а при някои просто за проба какво ще стане).

Имат ли нужда плетивата от специални грижи?

Последствията могат да бъдат от това да излезе от сушилнята два номера по-голямо или по-малко, да стане на топчета или, ако е по-специфична и капризна преждата, плетивото да изглежда ужасно и да трябва да го изхвърлите, защото няма да става за носене навън.

 Но ако външният вид не ви притеснява и сте склонни да си го носите само на дивана пред телевизора – няма проблем. Не е нужно да четете по-нататък ?

Ако все пак искате да запазите вашето плетиво за възможно най-дълго време в първоначалният му вид има няколко правила, които трябва да спазвате когато има нужда от почистване. Лесни и прости са, дори не отнемат много време, но ще си спестите излишни разходи и нерви.

 Не се страхувайте да си позволите удоволствието да притежавате и носите нещо ръчно плетено, защото всъщност поддръжката им е лесна и не изисква кой знае какви умения, инструменти или време.

Как да се грижите за вашите ръчно плетени изделия

Грижи за плетива от различните видове прежда  

Всички важни инструкции са посочени на етикета на преждата  и те са различни за различните прежди по състав. Ако майсторът сте вие, обърнете внимание какво пише там – най – често различните опции са температурата на водата при пране и дали може или не да се суши в сушилна машина.

  А ако не сте вие авторът на вашия пуловер, чанта или панер, при закупуването му се интересувайте от състава и начина на поддръжка, ако продавачът не ви е дал тази информация. Наясно съм, че много дами си докарват допълнително доход като плетат по поръчка и за да избегнете неприятни моменти като да ви кажат, че се е „развалило“ след като са го изпрали – винаги добавяйте информация за състава и как да се пере и суши плетивото.

  За всяка прежда има различни инструкции за грижи, в зависимост от състава на плетивото. В следващите статии ще ви разкажа за най-популярните видове прежди и какво е важно да знаете за тях.

Плетива от вълна – как да се грижим за тях

Как да се грижим за плетивата от памук

Основни правила за грижи за плетивата 

 Няколко са основните правила, които трябва да спазвате когато вашето плетиво има нужда от почистване и те важат за всички видове прежди.

 • Прахът и слънцето са голям враг на природните влакна, затова плетените изделия трябва да се съхраняват в плътно затворени шкафове, а не на открити рафтове.
 • Петна от мръсотия могат също да повредят вашите плетива, затова те трябва да бъдат отстранени още на момента с хладка вода
 • Ако забележите изваден конец не го режете в никакъв случай. Или разтегнете с две ръце участъкът от плетивото, за да се намести конеца или с игла или кука издърпайте конеца от опаковата страна на плетивото.
 • Ако вашето плетиво е съставено от няколко вида прежда, винаги почиствайте според инструкциите за най-деликатния вид влакно, което е част от състава на преждата.
 • Дрехите трябва да са абсолютно сухи преди да ги приберете в гардероба.
 • Гладете само от опаковата страна на плетивото, като под и над изделието подложите текстилна тъкан, за да няма ютията директен допир с него. Имайте предвид, че за някои прежди гладенето е абсолютно забранено като найлона например.
 • Повечето прежди могат да се почистват и чрез химическо чистене, но не е препоръчително, тъй като скъсява живота им и миризмата остава за дълго. Ако все пак решите да се възползвате от този вариант трябва да знаете, че за различните прежди са подходящи различни разтворители.
 • Не се препоръчва да държите плетивата на закачалки в гардероба, защото по този начин може да се деформира формата им.
Как да перем ръчно плетени изделия

Грижи за плетивата – пране и сушене 

Ако етикетът на преждата изрично не посочва, че може да се ползва автоматично пране, задължително трябва да се почиствате вашето плетиво като го перете ръчно.

Ръчно пране на плетива

 • Използвайте хладка или студена вода. Температурата на водата при пране и изплакване трябва да бъде приблизително еднаква.
 • Препоръчително е да използвате течен перилен препарат, който сте разтворили предварително във водата.
 • Има специализирани препарати за пране на прежда, но ако инструкциите ви не го изискват и най-обикновен препарат за пране ще ви свърши работа.
 • Водата трябва да е достатъчна, за да покрие плетивото и подготвена предварително. Не оставяйте водата да тече върху вашето плетиво – силна струя може да деформира влакната.
 • Не оставяйте плетивото да кисне продължително време, това може да сплъсти преждата.
 • Не търкайте, не усуквайте и не раздърпвайте плетивото.
 • Изплакнете няколко пъти, докато водата стане чиста.
 • При последното изплакване на копринени и вълнени тъкани може да се добави оцет, това освежава цвета и премахва последните остатъци от препарата.
 • При изцеждане не търкайте, не усуквайте и не раздърпвайте плетивото. Оставете го под наклон да се изцеди излишната вода и след това обвийте в суха кърпа, за да попие

Автоматично пране

 • Използвайте пералня само когато инструкциите за преждата го позволяват.
 • Използвайте програма за ръчно пране, ако нямате такава настройте на ниски градуси и минимални обороти на центрофугата или без.
 • Винаги обръщайте плетивата от опаковата страна когато ги перете, за да предотвратите появата на пилинг по материята.
 • Желателно е да перете плетивата самостоятелно, но ако все пак сте решили да ги пуснете с други дрехи и те са малки по размер или с ажурна плетка, използвайте торбичка за пране. Така ще ги предпазите да не се закачи и разнищи някоя от бримките. Ако нямате специална торба може да използвате калъфка за възглавница с цип.

Сушене на ръчно плетиво

 • Винаги сушете плетивата в хоризонтално положение.
 • След като разположите плетивото за сушене пригладете плетивото, че да заема формата си преди прането.
 • Не е препоръчително да сушите вашите плетива до източник на топлина – радиатор, климатик или друг вид отопление.
 • Не се препоръчва сушене на директна слънчева светлина, особено за вълнени прежди. 
 • Независимо от състава не се препоръчва сушене в сушилня на висока температура. Ако инструкциите за преждата позволяват автоматично сушене винаги използвайте програмата с най-ниски градуси (това обикновено е най-продължителната програма).
Деница Парижкова Майстор Художествено плетиво

Това в общи линии са най-важните правила, които важат за всички видове прежди и плетива. Ако ги спазвате вашият пуловер или чанта ще е още много дълго време красив и ще ви служи вярно!

 

    

  Ще ти бъда благодарна да споделиш тази статия, за да достигне до повече хора, на които да бъде полезна!

ОТ СЪЩАТА КАТЕГОРИЯ:

Как да се грижим за плетивата от акрилна прежда

  Пране и сушене на плетива от акрилна прежда   Плетивата от акрилна прежда са по-лесни за поддръжка от плетива, които са от естествени суровини като памук, вълна, лен… Затова често този вид прежда е предпочитана от хора, които нямат време или желание да отделят...

Грижа и поддръжка на плетива от вълна

   Плетива от вълна - как да се грижим за тях   Вълнените плетива са красиви, топли и удобни, но изискват специална грижа. Ако искате да запазите ръчно изработените си вълнени изделия в добро състояние за дълго време, е важно да следвате правилните инструкции за...

Как да се грижим за плетивата от памук

Плетива от памучна прежда - как да се грижим за тях За да запазим за по-дълго време нашите плетива трябва да спазваме няколко прости правила, за да бъдат те и след години също толкова красиви, както когато сме си ги изплели или закупили. В предишната статия ви...

ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Основни бримки на една кука – инструкции и видео уроци

Основни бримки на една кука – инструкции и видео уроци

Как се плетат основните бримки при плетене на една кука   В плетенето на една кука има няколко основни бримки, с които могат да се изплетат различни и красиви плетки. Има и голям набор от вариации на тези основни бримки, които правят техниката на плетене много...

повече информация
Модел за плетене на зайче и жилетка с мохер на една кука – Онлайн курс по плетене Април

Модел за плетене на зайче и жилетка с мохер на една кука – Онлайн курс по плетене Април

Как се плете заек амигуруми и жилетка с мохер на една кука   Плетените зайчета са едни от най-популярните модели за плетене на амигуруми и нямаше как да пропусна да ви покажа лесен модел за плетено зайче, което всеки да може да си направи, да е различно от...

повече информация
Как да се грижим за плетивата от акрилна прежда

Как да се грижим за плетивата от акрилна прежда

  Пране и сушене на плетива от акрилна прежда   Плетивата от акрилна прежда са по-лесни за поддръжка от плетива, които са от естествени суровини като памук, вълна, лен… Затова често този вид прежда е предпочитана от хора, които нямат време или желание да отделят...

повече информация
Шал с ажурна плетка и плетено пончо на една кука – Курс по плетене на една кука Март 2024 г.

Шал с ажурна плетка и плетено пончо на една кука – Курс по плетене на една кука Март 2024 г.

Как да си изплетете на една кука триъгълен шал с ажурна плетка и плетено пончо с поло яка и ръкави   Шал с ажурна плетка и лесно пончо с поло яка и ръкави са новите видео уроци в курса по плетене на една кука за месец Март. Добавих и едно бонус видео, в което ще...

повече информация
Акрилна прежда за плетене на една кука – всичко, което трябва да знаете

Акрилна прежда за плетене на една кука – всичко, което трябва да знаете

  Акрилна прежда – за и против   Акрилната прежда не ми е от най-любимите, но има своите предимства, за които ще ви разкажа днес. Разбира се, има най-различни видове и не може да слагаме всички под общ знаменател, затова ще се постарая в тази статия подробно да...

повече информация
Плетена шапка на една кука и пуловер с Пуфи – Онлайн курс по плетене Февруари 2024 г.

Плетена шапка на една кука и пуловер с Пуфи – Онлайн курс по плетене Февруари 2024 г.

  Как да си изплетете двуцветна шапка на една кука и пуловер с Пуфи - видео уроци  Февруари 2024 г.   Плетена шапка или шал? Много се чудех кои да са първите видео уроци, които да включа в онлайн курса по плетене на една кука и плетене с пръсти в YouTube канала...

повече информация
Деница Парижкова - майстор Художествено плетиво

Деница Парижкова - майстор Художествено плетиво

Всички модели и схеми, представени в този блог dennysbeauties.com, са мои авторски и са защитени от Закона за авторското право и сродните му права.

Нямате право да копирате, разпространявате, превеждате, продавате или използвате съдържанието на този блог с търговски цели.

Разрешавам използването на схемите и моделите ми за плетене за продажба на готови плетени изделия, при условие че изрично посочите моето авторство при публикуване на снимки на изделия, изработени по мои модели.

Благодаря за разбирането!

Е- БЮЛЕТИН
Контакти

Pin It on Pinterest

Share This