ръчно плетиво

Ако все още се чудите дали да изберете шах или плетене, за да тренирате мозъка и паметта си и да си спестите разни неприятни изживявания като Алцхаймер или артрит, в тази статия ще ви разкажа за доста от предимствата на плетенето пред шаха и всякакви подобни занимания, имащи за цел да ни помогнат да използваме възможно най-дълго време ресурсите, с които ни е надарила природата.

  В предишната статия За ползите от плетенето ви разказах доста общо какви преимущества и ползи ни носи плетенето.

  А днес ще си говорим за ползите, които се отнасят за физическото ни здраве. Ще ги изброя накратко за хората, които нямат време да четат дълги статии, а по надолу ще ви разкажа за тях по- подробно, защото има доста какво да се каже по темата.

  Плетенето е полезно защото:

 • тренира и двете полукълба на мозъка
 • има терапевтичен ефект върху хората с двигателни проблеми
 • подобрява двигателните умения и фината моторика
 • поддържа паметта във форма
 • помага при хора с аутизъм
 • намалява усещането за болка
 • подобрява концентрацията
 • намалява риска от деменция
 • помага в превенцията на артрит и тендинит
 • забавя процесите на стареене на мозъка, превенция на Алцхаймер, деменция и други невродегенеративни заболявания
 • помага при безсъние
 • увеличава отделянето на допамин, ендорфин и серотонин – хормоните на щастието
 • действа като гимнастика за очите, намалява риска от хронични заболявания като катаракта и др.
 • нормализира кръвното налягане и сърдечната честота
 • намалява производството на хормоните на стреса

 

плетене

  Предполагам, че има още доста ползи, които съм изпуснала или пък не са открити все още, но сега ще ви разкажа накратко за тези, които вече посочих. Те не са никак малко и бият шаха и всички подобни занимания по всички параграфи ?

  Плетенето тренира и двете полукълба на мозъка.

  Действието, което се извършва по време на плетене е комплексен неврологичен процес.

  Той не се състои само от простото повторение на движенията на ръцете. Когато плетем всички двигателни, сензорни, зрителни, слухови, езикови области в мозъка са активни.

  По време на това упражнение ръцете ни непрекъснато се движат. Усещаме текстурата на преждата, наслаждаваме се на цветовете, а понякога слушаме и изпълняваме инструкции или пък ние даваме такива… Освен това използваме и зоната в мозъка, която отговаря за планирането и претворяването на въображението в готово плетиво. Докато плетем подобряваме силно и церебралната си координация.

  Добавянето на по-голяма сложност на  модела, който създаваме, допълнително увеличава ритъма и координацията ви. Доказано е, че плетенето акумулира мозъчната дейност и помага за създаването на нови мозъчни връзки (на тази част съм решила да отделя по-специално внимание в някоя от следващите статии, за да ви разкажа за миелина и, че не е верен изразът, че „от всяко дърво свирка не става“).

плетене на една кука

 Плетенето ви дава и възможност да усвоите цяла нова система от знания и умения. Изработката на отделните бримки, научаването на съкращенията и символите, които се използват, различните варианти за свиване и наддаване на бримки, различни плетки и множество други неща, които ще научавате малко по малко и по този начин ще упражнявате мозъка си и ще го поддържате свеж като създавате нови мозъчни връзки.

  Хората, които системно се занимават с плетене, са по-малко податливи на когнитивни разстройства от тези, които не тренират мозъка си по подобен начин от ранна възраст. Плетенето подобрява паметта и концентрацията на вниманието, намалява производството на вещество в организма, което забавя дейността на мисловния апарат. Ето и малко факти и статистики в подкрепа на ползата от плетенето за мозъка.

  В проучване от 2011 г. изследователи, водени от доктор Йонас Е.  Геда, психиатър в клиниката Mayo Рочестър, Минесота интервюирали произволна извадка от 1321 души на възраст между 70 и 89 години за когнитивните дейности или упражнения, с които се занимават и ефекта от тях. Проучването било публикувано в Journal of Neuropsychiatry & Clinical Neurosciences и установило, че тези, които се занимават със занаяти като плетене и плетене на една кука, имат минимален шанс да развият когнитивно увреждане и загуба на паметта.

  Тези от участниците в проучването, които са извършвали други когнитивни дейности като четене на вестници или списания, не са показали подобни ползи. Изследователите предполагат, че занаятчийските дейности, насърчават развитието на нервни пътища в мозъка, които помагат за поддържане на когнитивното здраве.

  Доказателство, че плетенето е полезно за нашия мозък е и проучването от 2014 г. на Дениз К. Парк от тексаския университет в Далас. Той и колегите му доказали, че плетенето и правенето на снимки или фотографията подобряват функцията на паметта при възрастни хора. Тези, които се занимават с дейности, които не представляват интелектуално предизвикателство нито в социална група, нито сами не показали такива подобрения.

  Ето и цитат от резултатите на изследване на Knit for Peace организация от 15 000 души във Великобритания, която осигурява готови плетива на нуждаещите се хора. Проучването, обхванало 1000 члена от сдружението.

  „ Съществува огромно количество изследвания, които показват, че плетенето има физически и психически ползи, забавя появата на деменция. Бори се с депресията и отвлича вниманието от хроничната болка. Това е дейност, която човек може да продължа да извършва до преклонна възраст „ – се казва в доклада на изследването. По-голямата част (70%) от анкетираните в проучването на  Knit for Peace заявяват, че плетенето подобрява тяхното здраве и като основна причина според 86% от тях е, че им помага да се чувстват спокойни. Един от всеки 10 участници (10.7%) казва, че плетенето му помага да се справи с хроничната болка, като почти един на всеки шест от анкетираните (14.3%) казва, че плетенето релаксира мускулите, докато един от пет човека (21.4%) смятат, че помага за облекчаването на болката от артрит. Повече от 1/4 от тях (26.1%) смятат, че плетенето им помага да намалят кръвното налягане, обикновено заради успокояващия и терапевтичен характер на хобито.

  И след всички тези проучвания няма как да не отбележим, че не съществува човек, който да съжалява, че се е научил да плете. И ако решите да опитате това чудесно занимание ще се чувствате чудесно, защото освен удоволствието от плетенето ще бъдете и удовлетворени, че се грижите за здравето си.

ползи от плетенето

  Ще добавя и моя собствен опит. Когато бях ученичка като на повечето да не кажа почти всички деца математиката не ми беше любим предмет до 8 клас, по-скоро ми беше безразлична.

  Но след това когато дойдоха трудните задачи, на моменти дори ми стана доста неприятна. Когато започнах да плета по-сериозно някак си от само себе си започнах хем да смятам по-бързо наум, хем да използвам разни математически формули, за да си сметна дали ще ми стигне преждата, която имам за определен проект или с колко бримки трябва да започна някоя рокля с реглан ръкав, за да ми се получи размерът, който искам. Математиката доста ми помагала за авторските ми схеми. Всъщност всички мои плетива са с авторски схеми тъй като  не ми е интересно да плета чужди модели. Защото, ако трябваше да плета всичко във всички размери нямаше да имам време да списвам този блог. Веднъж дори благодарение на моите подобрени способности по математика, след като се сметнах количеството прежда и пробата на плетката ми стана ясно, че няма да ми стигне преждата за размера и дължината, която искам и след още няколко проби си изчислих с кой номер кука трябва да плета за да ми се получи точния размер и да ми стигне преждата, която ми е налична.

  И ако се чудите как – използвах формулата за лице на правоъгълник, защото кройката на роклята представляваше прост правоъгълник. Направих си проба, измерих дължината, ширината и теглото й и пробвах с друг номер кука, докато ми се напаснат нещата. Ще поясня за тези, които сега навлизат в тази материя една и съща прежда изплетена с различен номер кука ще има различни размери и тегло на парчето.

  Та така де, освен всички останали ползи на мен плетенето ми помогна да развия математиката и логическото си мислене.

  Дори една жена във Фейсбук ме попита как винаги си улучвам точно размера. Е, това е тайната. Научих се да смятам и да мисля за плетките като математически формули и то се получава.

  Ако се чудите как да накарате детето си да заобича математиката, това е варианта! Научете го да плете ?

  Засега толкова за ползите за мозъка от плетенето, че пак прекалих с думите… Навсякъде чета, че хората вече не искали да четат дълги текстове. Аз съм на обратното мнение, особено за тези, които плетат, но трябва да има и какво да ви разкажа следващия път. Тогава ще си говорим за ползите за двигателните умения, фината моторика и намаляването на хронични болки, особено свързани с артрит и тендинит и плетенето като превенция за тези заболявания.

Сподели тази статия, за да достигне до повече хора, на които да бъде полезна!

Последни публикации в блога:

Шал с ажурна плетка и плетено пончо на една кука – Курс по плетене на една кука Март 2024 г.

Шал с ажурна плетка и плетено пончо на една кука – Курс по плетене на една кука Март 2024 г.

Как да си изплетете на една кука триъгълен шал с ажурна плетка и плетено пончо с поло яка и ръкави   Шал с ажурна плетка и лесно пончо с поло...

повече информация
Как да замените преждата в моделите за плетене на една кука

Как да замените преждата в моделите за плетене на една кука

Съвети за замяна на прежда в моделите за плетене на една кука   “С каква прежда мога да заменя тази, която е посочена в схемата, защото не я...

повече информация
Онлайн курс по плетене на една кука от Denny’s Beauties – Деница Парижкова майстор Художествено плетиво

Онлайн курс по плетене на една кука от Denny’s Beauties – Деница Парижкова майстор Художествено плетиво

Онлайн курс по плетене на една кука – лесен достъп по всяко време   Отдавна ме питате дали провеждам работилници по плетене на една кука или...

повече информация

Видеоуроци:

Зимни пуловери на една кука – схеми и видео уроци

Зимни пуловери на една кука: Топло и стилно плетиво за студените дни Зимните пуловери на една кука са чудесен начин да се стоплите и да изразите...

Плетени зимни жилетки на една кука – схеми и видео уроци

Плетени зимни жилетки на една кука: Топло и стилно решение за студените дни Плетени зимни жилетки -  стил и комфорт в студените дни Зимата е чудесно...

Плетени зимни шалове на една кука – модели с видео уроци

Плетени зимни шалове на една кука - модели и видео уроци   Зимата е чудесно време да се насладите на топлината на плетен шал. Плетените шалове...

Плетени шапки на една кука – схеми и видео уроци

Модели за плетени зимни шапки на една кука   Плетените зимни шапки са не само задължителен аксесоар за студеното време, но и чудесен начин да...

Пуловер с плетка бобчета на една кука – схема и видео урок

  Как да си изплетем пуловер с плетка на бобчета във всички размери на една кука   Пуловер с плетка на бобчета е лесен модел за плетене на една...

Плетена жилетка с качулка и плетка на вълни на една кука – схема и видео урок

  Плетена жилетка с качулка и плетка на вълни - как да си я изплетете на една кука Плетената жилетка с качулка и плетка на вълни на една кука е...

Плетено пончо на една кука – схема и видео урок

  Лесен модел за плетене на пончо на една кука   Плетеното пончо отново се завръща на модните подиуми, а това означава, че всеки който вече си...

Плетена жилетка с реглан ръкав на една кука – схема и видео

Плетена жилетка с реглан ръкав - лесен модел на една кука Плетенето на жилетка с реглан ръкав е чудесен начин да се създаде уютно и стилно облекло....

Как се плете цвете на една кука – схеми и видео инструкции

Плетени цветя на една кука - схеми и видео инструкции Плетените цветя на една кука са красив и изискан начин да добавите цвят и чар към дома или...

Плетени тикви на една кука в три размера – схема на плетене и видеоурок

Плетени тикви на една кука за декорацияВсяка година по това време можете да видите рафтовете на магазините, пълни с различни есенни декорации...
Е- БЮЛЕТИН
Контакти

Pin It on Pinterest

Share This