плетене на една кука за начинаещи основни бримки при плетенето на една кука , Плетене на една кука - ръководство за начинаещи. Полезни съвети и необходими материали

 

 

Плетене на една кука – ръководство за начинаещи. Полезни съвети и необходими материали

Плетенето на една кука е забавно, релаксиращо и полезно хоби, което всеки може да прави!

Да, знам, че за някои изглежда сложно като ядрена физика – и за мен в началото е било така, но днес когато вие ще се учите да плетете на една кука има много повече видеа и информация от времето когато аз се учех и всичко беше само на английски, руски или испански език.

Отделен е и въпросът, че повечето видеа в YouTube са по-скоро с рекламна цел, за да си закупите схемата или курса и доста важни неща са спестени…

Плетене на една кука за начинаещи – съвети преди да започнете

Сега на кратко ще ви разкажа за всичко, което ви е нужно да знаете и да имате преди да направите първите си стъпки в света на плетенето на една кука.

На първо място това е желанието! На света няма невъзможни неща и ако решите, че искате да се научите – ще се научите.

Като всяко нещо отначало изглежда сложно, ще превъртате по 30 пъти докато забележите от къде и как се издърпва конеца и как се поставя куката, но ви обещавам, че това ще са само първите няколко часа. После ще става все по-лесно и по-лесно.

Както с всяко друго умение в началото винаги е трудно, неудобно и нетипично, но знайте, че с всяка минута ще ставате все по-добри!

Бъдете търпеливи към себе си и се радвайте и празнувайте всяко ново нещо, което сте научили. И под радване нямам предвид по обед да се почерпите с две чаши вино (ние българите под празнуване в повечето случаи разбираме точно това), а споделете новата си плетка във Фейсбук или с мъжа си, с приятелка, с детето си, покажете им какво ново сте научили и с радост приемете комплиментите им.

Включете се в групи за плетене във Фейсбук, там ще намерите много нови приятели и учители, които се интересуват от същото и винаги ще са насреща да помогнат когато имате въпроси. Правете си снимки на това, което плетете и ще видите след време когато се обърнете назад колко лесно ще ви се стори всичко и как ще видите голямата разлика в знанията и уменията си в сравнение със сега.

Предизвиквайте се, поставете си за цел всяка седмица или всеки месец да плетете нови неща с по-голяма сложност. Изпробвайте различни прежди, различни техники на плетене, намерете това, което на вас ви е най-приятно да плетете.

Аз например, най много обичам да плета дрехи и аксесоари, играчките не са ми интересни, но при вас може да е обратното. Докато не пробвате не знаете кое ще ви хареса повече, а когато ти е приятно да правиш нещо няма как да не станеш много добър в него.

плетенеплетиво схеми на български, плетиво на една кука, схеми за плетене на една кука, ръчно плетиво на една кука модели и схеми, безплатни схеми на една кука, плетене на една кука, Плетене на една кука - ръководство за начинаещи. Полезни съвети и необходими материали

И не се отказвайте! Да, ще има моменти, когато няма да ви се получават нещата, ще има моменти когато ще ви е скучно, трудно, а и досадно понякога.

И аз не обичам да правя проба на плетката когато започвам нещо ново, но знам, че без нея най-вероятно ще получа друг размер на плетивото от този, които искам и времето, което съм отделила ще отиде на вятъра, затова винаги я правя.

Знайте, че това е само момент, който бързо ще отмине. А когато научите или направите това трудно или досадно нещо ще сте още по-мотивирани, самоуверени и решени да успеете.

Плетене на една кука за начинаещи – необходими материали и инструменти

А сега по същество – какво е това плетене на една кука и какво ви е нужно, за да започнете?

Плетенето на една кука съществува от векове и все още е един от най-популярните занаяти с прежда днес. Това е метод за създаване на тъкан с примки от прежда с кука за плетене на една кука.

Какво ви трябва, за да започнете да плетете на една кука? Едно от страхотните неща при плетенето на една кука е, че нямате нужда от много инструменти, за да започнете. Всъщност имате нужда само от тези две неща:

Кука за плетене на една кука

Прежда

Правилните инструменти могат да улеснят ученето. Подгответе се за успех, като изберете куки и прежди, с които се работи лесно.

Ето моите препоръки за най-добрите консумативи за плетене на една кука за начинаещи.

 

инструменти за плетене на една кука, акрилна преждаПлетене на една кука - ръководство за начинаещи. Полезни съвети и необходими материали, плетене на една кука за начинаещи<br />
, модели за плетене на една кука за начинаещи

Прежда за плетене на една кука за начинаещи

Преждата се предлага в много различни грамажи: от супер фина бебешка прежда до обемна вълна. Различните модели ще препоръчат различни видове прежди.

Но за начинаещи препоръчвам да използвате средно дебела акрилна или смес от акрил и памук прежда. Освен, че е лесна за плетене за начинаещи, тя е и на разумна цена и не се деформира при разплитане, а повярвайте ми, в началото доста ще ви се случва!

За начинаещи плетачи в никакъв случай не препоръчвам влакнеста прежда (с власинки, обикновено с мохер или ангора, защото бримките не се отличават и се деформира при разплитане).

Имайте предвид, че първите неща, които ще изплетете са за упражнение и не е нужно да влагате пари в скъпи прежди.

Ако все пак сте харесали някой модел и искате да го изплетете с по-хубава и скъпа прежда,  може да поплетете плетката, за да свикнете с нея с обикновена прежда и след като добиете опит да си го изплетете с преждата, която сте избрали.

Друг съвет, който ще ви улесни е да използвате прежда в светъл цвят когато започвате да се учите. Ярката или още повече черна прежда изморява очите и е по-трудна за плетене дори и на много светло. Затова за много плетачки черното е много изморителен цвят и предпочитат да го избягват.

Повече по темата как да изберете прежда за вашия проект може да прочетете ето тук : Видове прежди по състав и предназначение

 

прежди за плетене на една кука, прежди за плетене на една кука за начинаещи, подходяща прежда за начинаещи плетачи на една кука

Подходяща кука за плетене на една кука за начинаещи

Куките за плетене на една кука се предлагат в различни размери, форми и материали. Най-важното нещо, което трябва да запомните, е да съобразите размера на куката с теглото на преждата.

Използвайте по-големи куки за плетене на една кука с по-дебели прежди и по-малки куки за плетене на една кука с по-тънки прежди.

Коя кука е подходяща за даден вид прежда може да прочетете на етикета й, но като за начало препоръчвам да използвате кука с един номер по-голяма от максималният, който е посочен там.

По-лесно се свиква с по-голям номер кука, а когато вече имате техника и умения ще ви е много по-лесно да работите и с по-малките номера.

За абсолютно начинаещи препоръчвам куки с размер 4 мм. и 4.5 мм. Не ви съветвам в самото начало да инвестирате много пари в куки. Първо поплетете с най-обикновени, а кои са те ще разберете по цената – в зависимост от размера и модела могат да варират от 2 до 4 лв.

Лично аз докато се учех съм изпробвала всякакви модели и размери, за да усетя коя ще ми пасне най-добре на ръката и мога да споделя, че до 4 -5 мм. предпочитам куката да има силиконов или от друг материал накрайник, защото тънките куки, а малките номера куки са тънки не са никак удобни за държане и продължителна работа с тях. Но пък за над 5 мм. кука предпочитам да няма удебеление или накрайник, за да не ми се запречва на преждата, когато плета.

За тези размери и досега плета с най-обикновените метални куки, които са и най-евтини, но са ми най-удобни и няма какво да им се счупи или извади като при тези с накрайниците.

куки за плетене

Други инструменти, които ще ви улеснят процеса на плетене на една кука за начинаещи:

Игли за зашиване на плетиво

Те са специални инструменти, използвани за сглобяване на отделните части на плетивото или за прикрепване на декоративни елементи към него.  Използват се,освен за зашиване на отделните части на плетивото и за скриване на излишните крайчета на преждата.

Те са дълги обикновено между 5 и 8 см. и може да ги различите от обикновените игли по това, че имат тъп връх. Могат да бъдат метални, дървени или пластмасови, като металните се използват за класическа плежда и по-тънко макраме, а пластмасовите, които са по-големи се използват при плетенето с по-дебела прежда като текстилна прежда макарон и по-дебело макраме.

Важно е когато избирате игли за зашиване на плетиво да гледате колко е широко ухото на иглата, за да може да промушите конеца на преждата.

В магазините може да намерите най-различни разновидности, но като начало ви препоръчвам да си вземете само няколко вида, които са подходящи за преждата, с която плетете в момента, а когато започнете да плетете и с други прежди (ако ви дойде такова желание, някои плетачки си плетат с един размер прежда и кука и други инструменти не са им нужни и няма защо да инвестирате пари в неща, които може никога да не ви се наложи да ползвате) ще си закупите и други размери.

Иглите за зашиване на плетиво могат да имат различни дизайни и цветове. Някои игли са снабдени с главички или капачки, които предпазват плетивото от нежелано разплитане или протъркване.

При избора на игли за зашиване на плетиво е важно да се обърне внимание на тяхната качествена изработка и гладкост, за да се предотврати нараняване или зацепване на плетивото.

инструменти за плетене на една кука, Плетене на една кука - ръководство за начинаещи. Полезни съвети и необходими материали, съвети за плетене на една кука за начинаещи, как се плете на една кука, плетене за начинаещи

Маркери:

Маркерите са полезни инструменти при плетене на една кука, които се използват за означаване и открояване на специфични места в плетивото.

Ето някои от основните цели и видове маркери, които се използват в тази дейност:

Означаване на редове и точки: Маркерите се използват за маркиране на началото или края на ред, което помага на плетача да следи прогреса си и да се ориентира по-лесно. Те могат също така да се поставят върху специфични точки в плетивото, като места за наддаване, свиване или отклонения от основната плетка.

Открояване на участъци: Маркерите се използват, когато е необходимо да се открои определен участък от плетивото, например при работа в кръг или при създаване на уникални шарки и текстури. Те помагат да се поддържа правилната форма и ориентация на плетивото.

Идентификация на специални точки: Маркерите могат да се използват и за отбелязване на специални точки, като например  включване на допълнителни елементи към плетивото (копчета и др.)или смяна на конеца.

Съществуват различни видове маркери, включително:

Класически маркери: Това са малки кръгли пръстени, които се поставят в бримките на плетивото. Те обикновено са изработени от пластмаса или мек материал и са леки и лесни за поставяне и преместване по плетивото. Но аз не ги препоръчвам, тъй като са отворени (началото и краят на пръстена не са свързани) и е много лесно да се извадят от плетивото по време на плетенето и създават допълнително напрежение да внимаваш да не се извади маркерът и да загубиш отбелязаното.

 

Заключващи маркери: Това са ми любимите и ползвам единствено тях. Те имат малка здрава заключваща система, която ги държи здраво по място. Те са идеални за маркиране на специални точки, където е важно маркерът да остане фиксиран. Това са и най-популярния и сполучлив вид маркери, повечето от тях изглеждат като безопасна игла.

Маркери с висулки: Тези маркери се отличават с добавена висулка или малка декоративна приставка, която ги прави лесни за открояване и разпознаване. Но може да ги заместите с горния вид маркери като използвате специфичен цвят.

Когато наскоро плетох една блуза и тя беше съставена от два еднакви шестоъгълника, които се свързваха, трябваше на всеки от шестоъгълниците да изплета различен брой редове на всяка от страните, като беше много важно да не объркам коя страна се пада за ръкав, коя за предница и коя за гръб и трябваше да ги отбележа по специфичен начин. И тъй като не обичам да давам пари за глупости като тези маркери с висулки, чиято цел е когато правиш видео за YouTube другите плетачки да си мислят колко много знаеш и можеш като имаш специални маркери…

Шегувам се, разбира се, но според мен функцията им е чисто декоративна и същата работа ще ти свършат и стари обеци с висулка. Аз имам цяла кутийка, в която си събирам останали по една обеци, от чийто чифт съм загубила едната и пак не ги ползвам за тази цел, но както и да е. Мисълта ми беше, че си сложих сини маркери за гърба (eстествено по един в началото и един в края на реда), червени за предницата и зелени за ръкавите и ми свършиха чудесна работа!

Когато избирате маркери е важно да обърнете  внимание на техните характеристики, като лекота на поставяне и преместване, ясно видим цвят или дизайн и здравина на материала. Важно е също да са безопасни за плетивото, без да предизвикват нежелани белези или увивания.

Като съвсем за начало докато усетите дали плетенето е за вас може да използвате и конец от прежда с контрастен цвят на този, който плетете. Отрязвате конец с дължина 5-10 см. в зависимост от размера на плетивото ви и го поставяте в бримката, която искате да отбележите преди да я изплетете. След  като тя е изплетена конецът просто ще си остане там и ще виждате коя бримка е маркирана.

маркери за плетене

Това е накратко казано за инструментите, които ще са ви нужни в самото начало.

Моят съвет е да поплетете, да усетите дали е за вас (то е ясно, че ще ви хареса, не познавам някой, който да е разбрал какво е да създаваш красота със собствените си ръце и да се е отказал) , но по-скоро докато почувствате какъв вид плетиво ви допада повече – дали амигуруми, дрехи или декорация и чанти с текстилна или макраме прежда и след това да си закупите хубави инструменти, които са специфични за този вид плетива.

Да, хубавите и качествени инструменти са една идея по-скъпи, но напълно си заслужават, защото ни спестяват време, болки в ръцете и неприятни моменти като да отидеш на почивка, да си си взел плетката и да ти се счупи куката, а наблизо да няма магазин за прежди, за да си купиш друга… Да, и това ми се е случвало ?

Надявам се, че съм ви била полезна с моите съвети, станало ви е една идея по-ясна цялата тази работа с инструментите за плетене и съм ви дала смелост още днес да се захванете с плетката.

 

  Ще ти бъда благодарна да споделиш тази статия, за да достигне до повече хора, на които да бъде полезна!

Зимни плетива – модели за плетене на една кука

  Зимни плетива на една кука – писмени инструкции и видео   Зимните плетива на една кука са не просто моден акцент, а символ на уют и топлина през студените месеци. В тази статия ще ви споделя част от моите авторски зимни модели за плетене на една кука,...

Как да зашиете копчета към плетиво на една кука

Как се зашиват копчета към плетиво - съвети и трикове Шиенето на копчета към плетиво е лесна работа, но и тя си има своите тънкости. Ако трябва да съм честна рядко използвам копчета за моите плетива, не защото не искам да имат закопчаване, а защото рядко откривам...

Плетене на цветя на една кука – съвети и трикове

Как се плетат цветя на една кука - всичко, което трябва да знаетеПлетенето на цветя на една кука е чудесен начин да добавите красота и цвят към вашия дом или облекло, а и да придобиете нови умения. Можете да ги използвате за декорация, подаръци или за разтуха в...

Плетени цветя на една кука – идеи за декорация

Декорация с плетени цветя Плетените цветя на една кука са красив и изискан начин да добавите цвят и чар към дома си. Те могат да се използват за създаване на различни видове декорации, от букети и венци до декорации за дома и подаръци. Повече информация за плетенето...

„ДА ПЛЕТЕМ ЗА НЕДОНОСЕНИТЕ БЕБЕТА“ Информация и връзки за участие

  Плетем шапки за недоносените бебета - благотворителна кампания Вярвам, че светът ще бъде едно по-хубаво място, ако всеки помага с каквото може! Днес ще ви разкажа за една кампания, която ми е много близо до сърцето и веднага щом разбрах за нея реших, че трябва...

Тенденции в плетивата пролет – лято 2023г.

Тенденции в плетивата пролет - лято 2023г.  Ако ви кажа, че плетенето и плетенето на една кука имат свое запазено място в колекциите на повечето световно известни дизайнери, няма да ви изненадам... Плетената мода е в небивал възход през последните години, все повече...

История на плетените чорапи от Древността до наши дни

История на  плетените чорапи - любопитни факти Плетените чорапи имат дълга и интересна история, която се простира хиляди години назад. Техниката за плетене на чорапи се развива от Древността и е използвана в различни култури по целия свят. Ако трябва да съм честна аз...

За ползите от плетенето II

Ако все още се чудите дали да изберете шах или плетене, за да тренирате мозъка и паметта си и да си спестите разни неприятни изживявания като Алцхаймер или артрит, в тази статия ще ви разкажа за доста от предимствата на плетенето пред шаха и всякакви подобни...

История на плетенето и плетивата в Древна Гърция

История на плетенето и плетивата в Древна Гърция   Както ви разказах  предния път, плетенето е занаят с 5000 – годишна история и най-старите плетени артефакти са намерени в Древен Египет в гробниците на фараоните. Египтяни с дрехи, които напомнят плетени са ...

За ползите от Плетенето

Ползите от плетенето - модерна арт терапия за душата и тялотоЗа ползите от плетенето -  арттерапия или модерно хоби   През последните години плетенето се превърна в социален феномен. Този занаят с близо 5000-годишна история се упражнява и до днес, а последните години...

История на плетенето и плетивата

История на плетенето. Плетенето в Древността   И всичко започнало с плетените чорапи на Тутанкамон…Шегувам се, разбира се ? Тутанкамон е живял доста след времето, от което датират първите плетени артефакти, а именно – 3000 г. пр.н.е. И ако си направим една проста...
Шал с ажурна плетка и плетено пончо на една кука – Курс по плетене на една кука Март 2024 г.

Шал с ажурна плетка и плетено пончо на една кука – Курс по плетене на една кука Март 2024 г.

Как да си изплетете на една кука триъгълен шал с ажурна плетка и плетено пончо с поло яка и ръкави   Шал с ажурна плетка и лесно пончо с поло...

повече информация
Как да замените преждата в моделите за плетене на една кука

Как да замените преждата в моделите за плетене на една кука

Съвети за замяна на прежда в моделите за плетене на една кука   “С каква прежда мога да заменя тази, която е посочена в схемата, защото не я...

повече информация
Онлайн курс по плетене на една кука от Denny’s Beauties – Деница Парижкова майстор Художествено плетиво

Онлайн курс по плетене на една кука от Denny’s Beauties – Деница Парижкова майстор Художествено плетиво

Онлайн курс по плетене на една кука – лесен достъп по всяко време   Отдавна ме питате дали провеждам работилници по плетене на една кука или...

повече информация

Здравейте, мили хора!

Казвам се Дени и съм майстор Художествено плетиво.

Обожавам да плета и да уча всички, които имат желание да се научат да плетат на една кука или с пръсти.

Имам YouTube канал и сайт с уроци за плетене. Можете да разгледате работата ми и благотворителните кампании, в които често се включвам в социалните ми мрежи или на сайта ми.

Защо да ме подкрепите с вашето дарение?

С вашата помощ ще имам възможност да правя все по-добри и разнообразни уроци и ръководства, които ще помогнат на повече хора да се впуснат в този чудесен свят на творчеството с плетене на една кука.

С вашата подкрепа ще създавам все по-качествено и полезно съдържание за сайта и YouTube канала ми с уроци по плетене на една кука и плетене с пръсти.

Вашето дарение ще ми помогне да продължа да правя плетенето на една кука и ръчното плетиво модерни и популярни в България.

А освен това ще имам възможност да участвам в повече благотворителни кампании в помощ на бездомните животинки и популяризирането на занаята плетене сред децата, с дарения и безплатни уроци на училища и читалища.

С вашата подкрепа ще мога да организирам безплатни работилници за деца, които искат да се научат да плетат на една кука или с пръсти, на които да изработваме изделия, които да даряваме на благотворителни базари в помощ на бездомни животни и деца в неравностойно положение.

С най-добри пожелания,

Деница Парижкова Denny’s Beauties

Е- БЮЛЕТИН
Контакти

Pin It on Pinterest

Share This