плетени илици за копчета на една кука

Как се плетат илици за копчета на една кука

Плетените илиците за копчета са тема, която плаши всеки начинаещ плетач на една кука, но след като прочетете тази статия вярвам, че всичко за плетенето на илици за копчета на жилетки или блузи на една кука ще ви се изясни. Дори съм сигурна, че няма да имате търпение да приложите това, което ви показвам на практика и да изплетете първата си жилетка с копчета на една кука!

Но първо, ако си мислите, че илиците за копчета ще ви потрябват само за жилетки и блузи, ето още няколко идеи за плетива на една кука, на които може да ги приложите, за да добавят красота и уникалност към вашия проект:

плетене на илици за копчета на една кука

Илици за копчета на една кука – приложения

 • Жилетки: Копчетата могат да се добавят към жилетки, за да се затворят отпред, отзад или на ръкавите.
 • Блузи: Копчетата могат да се добавят към блузи, за да се затворят отпред или на ръкавите.
 • Пуловери: Копчетата могат да се добавят към пуловери, за да се затворят отпред или на ръкавите.
 • Шапки: Копчетата могат да се добавят към шапки, за да се закопчават или за украса.
 • Чанти: Копчетата могат да се добавят към чанти, за да се затварят или за украса.
 • Декоративни предмети: Копчетата могат да се добавят към декоративни предмети, като например възглавници или покривала, за да се закопчават или за украса.

Разбира се, копчетата могат да се добавят към всяко плетене на една кука, което изисква закопчаване. Просто се уверете, че илиците за копчета са с подходящ размер за копчетата ви.

ръчно плетиво на една кука dennysbeauties Деница Парижкова майстор художествено плетиво, плетена жилетка на една кука, плетена жилетка с бабини квадрати, плетена жилетка с копчета на една кука

Илици за копчета на една кука – видове

Двата най-често срещани варианта за илици когато плетем на една кука са хоризонтален и вертикален илик.

Хоризонтален илик за копче на една кука

Това е най-лесният и най-често срещан илик за копче, когато плетем на една кука. Може да се приложи при всякакъв вид плетива и изплетени с различна техника. Независимо дали сте плели вашата жилетка отдолу нагоре, обратно или напречно (броят СБ означават дължината на жилетката) винаги може да добавите бие или да изплетете лента с илици, която да пришиете по-късно към основната част.

За да изработите такъв илик във вариант за начинаещи, който ще ви покажа във видеото по-долу, има два начина:

 • Изплитате бие с един или повече реда бримки нисък пълнеж директно към плетивото.
 • Изплитате отделно парче с дължината на бието, което ще пришиете после към основната част

Аз лично никога не правя илиците на отделно парче, защото не обичам да шия и ми е по-лесно да започна директно да плета бието. Но ако на вас ще ви е по-лесно да плетете парчето отделно, особено когато плетивото е по-голямо, плетете го отделно, също е правилно.

диаграма на плетен хоризонтален илик на една кука

Независимо по какъв начин ще плетете имайте предвид че при дамските дрехи илиците са от дясната страна на плетивото, когато я носите; на мъжките дрехи илиците са отляво. Вдигнете дрехата към себе си и забележете от коя страна ще бъдат илиците.

Не знам доколко е уместно в блог за плетене на една кука да ви разкажа историята защо при жените и мъжете илиците се поставят от различна страна, но за мен беше доста смешно да го разбера… И да осъзная, че робуваме на порядки, които са остарели и ненужни, но….

Така де, копчетата навлизат в облеклото през XXIII в. в Германия. Естествено първо са носени като декорация и нямат особено функционална стойност, а по-скоро са били символ на статуса на човека, който притежава дреха с копчета. И като казвам копчета, имам предвид такива, изработени от благородни метали, скъпоценни камъни, естествено ръчно, чиято цена е била по джоба само на знатните и богати хора. И сега идва изненадата!

Илиците на копчетата на дамските дрехи са отляво, защото по това време дамите, които притежавали облекло с копчета са били обличани от прислужниците си и за тях е било по-удобно копчетата да бъдат отдясно, а илиците от ляво. А понеже мъжете се обличали сами, за тях по-удобно било копчетата да са отляво, а илиците отдясно…

Невероятно, но факт!

ръчно плетиво на една кука dennysbeauties Деница Парижкова майстор художествено плетиво

Но да се върнем на нашите хоризонтални илици на една кука.

Лентата за илиците обикновено се работи с бримка нисък пълнеж на една кука. Това е така, защото няколко реда НП създават лента, която е достатъчно здрава, за да зашиете вашите копчета, и която няма да се изкриви или разтегне, когато се закопчае.

Можете да използвате тази техника с всеки вид бримка, но аз предпочитам бието ми да е по-стабилно когато ще добавям илици за копчета и винаги го правя с бримка нисък пълнеж.

За хоризонталните илици е много важно да определите еднакво разстояние между позициите, на които ще бъдат копчетата. Използвайте маркери, с които да отбележите позицията на всеки илик. Измервайте разстоянията между тях като броите редовете, а не със сантиметър!

Когато започвате лентата за хоризонталния илик плетете с ниски пълнежи до мястото, където ще бъде разположен илика.

 

31

Преди да започнем да работим с илиците, трябва да знаем размера на копчето, което ще използваме. Иликът винаги трябва да е малко по-малък от самото копче, за да не се разкопчава.

След като стигнем до мястото, където искаме да направим илика, правим толкова синджир (въздушни) бримки, колкото са необходими за размера на нашето копче.

Ще пропуснем същия брой бримки като синджир бримките, които направихме, и ще продължим да плетем до края на реда отново с бримка нисък пълнеж.. Ако сте направили 3 СБ, пропускате 3 бримки от долния ред и плетете в четвъртата.

На следващия ред плетем отново ред с ниски пълнежи, а когато стигнем до точката, в която сме пропуснали 3 бримки в предишния ред, за да оформим илика, плетем с бримка нисък пълнеж в пространството от синджир бримките. Изплитате същият брой ниски пълнежи, колкото синджир бримки сте изплели на долния ред и продължавате с основната бримка.

В зависимост от преждата и големината на копчето може да завършите илиците с този ред или да добавите още няколко, ако копчето е по-голямо и формата му излиза извън лентата за илиците след като е позиционирано.

Не забравяйте да тествате илика с вашето копче. Иликът трябва да преминава лесно, но без да се изплъзва. Ако той не е с подходящия размер за копчето, коригирайте броя на синджир бримките, използвани за направата на илика.

диаграма за вертикален илик на една кука

Вертикален илик на една кука

Вертикалният илик за плетене на една кука е една идея по-труден от хоризонталния, но ще ви споделя един начин как да улесните работата с него.

Ако тялото на вашата дреха е плетено хоризонтално, ще трябва да изплетете на една кука вертикална лента, за да работите с вертикални илици.

Както и при хоризонталния илик имате две възможности да изработите вертикален илик за копчета на плетивото си.

Първият е да плетете като част от цялото плетиво, което е по-трудно. Трябва преди да започнете с плетенето да определите колко и къде ще бъдат разположени копчетата ви и колко големи трябва да бъдат илиците. По този начин ще трябва да плетете илиците едновременно с основната част.

Вторият начин, който е много по-лесен е да изплетете парче с илиците, което допълнително да зашиете към основната част. Ако държите вашите илици да са вертикални силно ви препоръчвам този вариант, който ще ви спести много време, нерви и изчисления.

плетени илици за копчета на една кука

Ето и как да ги направите. За вертикалните илици е важно да се уверите, че центърът на илиците е в пряка линия с центъра на копчето. Задължително използвайте маркери, за да избегнете грешки.

Както се разбира и от името му вертикалният илик се плете на ред и се обръща в момента, в който достигнете позицията за илика. В зависимост от големината на копчето и плетката, с която плетете, трябва да направите определен брой редове, които да са достатъчни за промушването на копчето, но не и изплъзването му.

Задължително е този брой редове да бъде нечетен, за да може когато прекъснете конеца, той да се пада от обратната страна на плетивото.

Да кажем, че вашето копче е с диаметър 2 см. и за неговия илик ще трябва да изплетете 3 реда от плетката. Плетете с основната плетка до позицията на копчето, обръщате плетивото , изплитате още два реда до края на реда и после наобратно пак до позицията на копчето. Прекъсвате конеца и започвате да плетете от следващата бримка след позицията за копчето.

Много е важно да се уверите, че започвате от правилната страна и в същата посока, в която сте направили реда до илика, за да няма разминаване в плетката ви ( от едната страна бримките да са с лице, а от другата от обратната страна). Изплитате три реда и от тази страна, а на следващия ред изплитате всички бримки, за да съедините двете части (преди и след илика) в една. Това представлява вертикалният илик

Естествено има и много други начини, по които може да изработите илици на една кука, но това са основните и най-използваните.

 

 

ръчно плетиво на една кука dennysbeauties Деница Парижкова майстор художествено плетиво плетена жилетка на една кука с бабини квадрати и копчета плетени слънчогледи

Съвети за плетене илици на една кука

 

 • Винаги избирайте копчетата преди да започнете да плетете вашия проект. Така ще можете по-добре да прецените какви и колко големи да бъдат илиците, а също и на какви разстояния ще трябва да ги добавите.
 • За да измерите разстоянието между копчетата мерете в бримки и редове, а не в сантиметри.
 • На всеки етап от плетенето на илика тествайте илика си, за да се уверите, че е правилният размер за избраните от вас копчета. Когато аз плета илици за моите жилетки винаги проверявам няколко пъти – първо още докато добавям синджир бримките за хоризонталния илик, а после на всеки ред. Ако плетете много стегнато или заради самата плетка, понякога може на първия ред копчето да пасва на размера на илика, но в последствие иликът да се стесни или разшири и да е неподходящ за размера на копчето. Не преценявайте на око, пробвайте! Уверете се, че отворът за копчето е достатъчно голям, за да пасне върху копчето ви, но не толкова голям, че да може случайно да се разкопчае.
38
 • Лесно е да регулирате размера на отворите за копчета. Просто коригирайте броя на верижките за илика и пропуснете подходящия брой шевове. Ако коригирате илиците или размера на копчетата, имайте предвид, че може да се наложи да промените и броя на копчетата, които използвате.
 • Не забравяйте, че някои прежди се разтягат с времето. Ако правите вашата лента за копчета от 100% памук, лен или друго влакно, което ще се разтяга с времето, дупката ви за копчета може да стане достатъчно голяма, за да може случайно да се разкопчае. Може да запазите малко количество от преждата, за да добавите няколко шева, за да направите отвора на копчето по-малък, ако е нужно след време.

В следващата статия: Как да зашиете копчета към плетиво на една кука – ще ви дам идеи, съвети и трикове за шиене и избор на копчета за плетиво, които ще ви спестят време, неудобство и ще направят плетивата ви на една кука по-красиви и уникални!

  Ще ти бъда благодарна да споделиш тази статия, за да достигне до повече хора, на които да бъде полезна!

ОТ СЪЩАТА КАТЕГОРИЯ:

Основни бримки на една кука – инструкции и видео уроци

Как се плетат основните бримки при плетене на една кука   В плетенето на една кука има няколко основни бримки, с които могат да се изплетат различни и красиви плетки. Има и голям набор от вариации на тези основни бримки, които правят техниката на плетене много...

Как да замените преждата в моделите за плетене на една кука

Съвети за замяна на прежда в моделите за плетене на една кука   “С каква прежда мога да заменя тази, която е посочена в схемата, защото не я откривам в магазините за прежди?” Това е въпрос, който често получавам и реших да напиша статия по въпроса, тъй като...

Как да увеличаваме или намаляваме размера на плетивото при плетене

Как да увеличаваме и намаляваме размера на плетивото на една кука - съвети и триковеНа всяка от нас се е случвало да си хареса схема на дадено плетиво, но да няма инструкции как да я направим в по-голям или по-малък размер. Това е въпрос с повишена трудност за всички...

Плетене на една кука – ръководство за начинаещи. Полезни съвети и необходими материали

    Плетене на една кука - ръководство за начинаещи. Полезни съвети и необходими материалиПлетенето на една кука е забавно, релаксиращо и полезно хоби, което всеки може да прави! Да, знам, че за някои изглежда сложно като ядрена физика – и за мен в началото е било...

ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Основни бримки на една кука – инструкции и видео уроци

Основни бримки на една кука – инструкции и видео уроци

Как се плетат основните бримки при плетене на една кука   В плетенето на една кука има няколко основни бримки, с които могат да се изплетат различни и красиви плетки. Има и голям набор от вариации на тези основни бримки, които правят техниката на плетене много...

повече информация
Модел за плетене на зайче и жилетка с мохер на една кука – Онлайн курс по плетене Април

Модел за плетене на зайче и жилетка с мохер на една кука – Онлайн курс по плетене Април

Как се плете заек амигуруми и жилетка с мохер на една кука   Плетените зайчета са едни от най-популярните модели за плетене на амигуруми и нямаше как да пропусна да ви покажа лесен модел за плетено зайче, което всеки да може да си направи, да е различно от...

повече информация
Как да се грижим за плетивата от акрилна прежда

Как да се грижим за плетивата от акрилна прежда

  Пране и сушене на плетива от акрилна прежда   Плетивата от акрилна прежда са по-лесни за поддръжка от плетива, които са от естествени суровини като памук, вълна, лен… Затова често този вид прежда е предпочитана от хора, които нямат време или желание да отделят...

повече информация
Шал с ажурна плетка и плетено пончо на една кука – Курс по плетене на една кука Март 2024 г.

Шал с ажурна плетка и плетено пончо на една кука – Курс по плетене на една кука Март 2024 г.

Как да си изплетете на една кука триъгълен шал с ажурна плетка и плетено пончо с поло яка и ръкави   Шал с ажурна плетка и лесно пончо с поло яка и ръкави са новите видео уроци в курса по плетене на една кука за месец Март. Добавих и едно бонус видео, в което ще...

повече информация
Акрилна прежда за плетене на една кука – всичко, което трябва да знаете

Акрилна прежда за плетене на една кука – всичко, което трябва да знаете

  Акрилна прежда – за и против   Акрилната прежда не ми е от най-любимите, но има своите предимства, за които ще ви разкажа днес. Разбира се, има най-различни видове и не може да слагаме всички под общ знаменател, затова ще се постарая в тази статия подробно да...

повече информация
Плетена шапка на една кука и пуловер с Пуфи – Онлайн курс по плетене Февруари 2024 г.

Плетена шапка на една кука и пуловер с Пуфи – Онлайн курс по плетене Февруари 2024 г.

  Как да си изплетете двуцветна шапка на една кука и пуловер с Пуфи - видео уроци  Февруари 2024 г.   Плетена шапка или шал? Много се чудех кои да са първите видео уроци, които да включа в онлайн курса по плетене на една кука и плетене с пръсти в YouTube канала...

повече информация
Деница Парижкова - майстор Художествено плетиво

Деница Парижкова - майстор Художествено плетиво

Всички модели и схеми, представени в този блог dennysbeauties.com, са мои авторски и са защитени от Закона за авторското право и сродните му права.

Нямате право да копирате, разпространявате, превеждате, продавате или използвате съдържанието на този блог с търговски цели.

Разрешавам използването на схемите и моделите ми за плетене за продажба на готови плетени изделия, при условие че изрично посочите моето авторство при публикуване на снимки на изделия, изработени по мои модели.

Благодаря за разбирането!

Е- БЮЛЕТИН
Контакти

Pin It on Pinterest

Share This