Грижа за ръчно плетени изделия ,вълнена прежда за плетене на една кука, грижи за плетивата от памук

Памучна прежда и за какви плетива е подходящ памукът?

Памучна прежда – какво представлява

Днес ще си поговорим за любимата ми прежда, а именно памучната. И ми е любима поради безброй причини, които ще ви споделя по-нататък. Но да започнем с малко факти.

Памучната прежда се добива от растението памук. Тя е естествена прежда от растителен произход. Влакната на памука израстват по семената на памуковото растение.

Ето и малко информация за строежа на памуковото влакно. То се състои от три слоя или стени, всеки с различни особености. Първичната или първата стена на памуковото влакно се състои от рядко разположени прекръстосващи се и под определен ъгъл целулозни  фибрили, които образуват мрежа. Вторичната стена се състои от фибрилни снопчета, които са разположени във винтова линия под ъгъл 20 – 45 градуса спрямо оста на влакното, при това винтовата линия променя посоката си наляво и надясно. Градивното вещество е целулоза която представлява 95% от състава на влакното.Третата стена е изградена също от фибрили, пространството  между които е запълнено с белтъчни вещества. Дължината на памучното влакно е най-важната му характеристика.

Колкото по-узрели са влакната, толкова по голямо е целулозното им съдържание, по-дебели са стените, по-голяма е здравината, но и влакната  са по-груби. Това е причина прежда, предена от напълно зрели памучни влакна да е по-слаба от прежда предена от не напълно зрели такива.

Сред памучните  влакна се срещат освен неузрели и мъртви влакна. Те се получават вследствие на измръзване и нарушаване на храненето на памуковото растение и се отстраняват при производството на качествената памучна прежда. Как – ще разберете малко по-късно.

ръчно плетиво модел за плетена жилетка на една кука dennys beauties, жилетка с памучна прежда

Здравината и разтегливостта на памука зависят от сорта, условията, при които е отгледан и от степента на зрелост. Памучното влакно е сравнително здраво, но е с малка еластичност. В мокро състояние здравината му се увеличава с около 15%, нараства и разтегливостта. Цветът се дължи на натрупаните в третата стена багрилни вещества на памука. Познати са различни видове цветен памук- кремав, розов, червен, сив.

Влакната се оцветяват в последния стадий на растежа. Памучните влакна са матови. Ако прегреят, лъскавината им намалява и придобиват синкав оттенък при застудяване преди и по време на беритба памучните влакна пожълтяват или се покриват с неотстраними ръждиви петна. Памучното влакно е хигроскопично може да поеме 24 -27% влага без да се чувства. Памукът не е термопластичен, има добра топлопроводимост и лоша електропроводимост.

Във влажно състояние  електроизолационната му способност намалява, а топлопроводимостта се увеличава.

плетене на една кука, прежди, памучни прежди, прежди за плетене на една кука

Памучни прежди – предимства и недостатъци

А сега да си дойдем на думата какви са предимствата и недостатъците на памучната прежда, като тук искам да вметна само, че говорим за прежда, която е 100% памук, без примеси.

На първо място това е неговата издръжливост. Опитвали ли сте се да скъсате памучен конец с ръце? Мога да ви гарантирам, че няма да успеете.

Каренца, тишлайфери и покривки плетени от нашите баби и прабаби изглеждат по същия начин все едно са изплетени вчера. Това е благодарение на неговата здравина, издръжливост и неслучайно е сред естествените влакна, които са чудесни за направата на декорация за дома като килимчета, възглавнички и всякакви други красотички, освен тези, които вече споменах.

Като малък недостатък отчитам факта, че ултравиолетовите лъчи на слънцето разрушават памучните влакна, но за този процес са необходими много, много години. Така че няма за какво да се притесняваме.

Второто му много важно качество е, че е мек и приятен на допир, идеален за хора с чувствителна кожа, бебета и малки деца. Памучната прежда е хипоалергенна, а днес на пазара има дори био памучна прежда за отглеждането, на която не са били използвани химикали. Може да намерите естествено обагрен памук без оцветяване или оцветен с естествени багрила.

Наскоро една дама ми писа каква прежда да избере за бебешки плетива и разбира се я посъветвах да избере памук. За хора с чувствителна кожа и алергии също това е идеалното решение. Една от причините да използвам памучната прежда най-много в моите плетива е, че той е подходящ за всеки сезон, за каквото и плетиво да изберете памукът няма да сбъркате – за лятна или зимна жилетка, блуза с къс или дълъг ръкав, че дори зимна шапка.Не винаги е най-доброто решение, ако температурите паднат под -10 градуса, но е решение.

Разбира се, няма свойството да задържа телесната температура, като различните видове вълна, но е мек, осигурява въздухопроводимост на тялото и е хигроскопичен. Поради тази причина е идеалната прежда за кърпи, бельо (като бански например) и плетива, с които кожата ви ще диша или трябва да поемат голямо количество влага.

Имайте предвид, че тъй като е много хигроскопичен и поема много вода съответно съхне бавно, така че не е много подходящ за изплитането на големи проекти като одеяла, дебели пуловери или жилетки. Или поне в чистия му вариант.

Затова пък на пазара има много памучни смеси. В повечето случаи с вълна и/или акрил, с които тези недостатъци могат да се избегнат и да си изработите чудесно одеяло, което хем ще ви топли, защото има вълна, хем ще е меко, защото има и памук. Но сега ще си говорим само за чистия памук без примеси.

Ето и по-подробно за качествата на памука според това дали е мерсеризиран, пениран или пък и двете.

Видове прежди по състав и предназначение

В днешно време за да се превърне памукът в прежда преминава през допълнителна обработка, за да запази здравината си  максимално дълго.

Ако сте срещали думи като пениран или мерсеризиран памук на етикета на преждата, която сте закупили, сега ще разберете какво означават.

Пениран памук това е тъкан, изработена от памук, която преминава през допълнителна обработка, която повишава качествата му.

Когато памукът се използва за направа на прежда или текстил, за производството му се използват фини четки, които извеждат всякакви примеси или прекалено къси памучни влакна като краен резултат остават само дълги прави нишки, които са подравнени.

И тъй като обработен по този начин генерираният памук загубва около 15% от количеството си е една идея по-скъп от обикновеният памук.

Ето и някои от предимствата на пенирания памук:

 • мек и нежен на допир;
 • подходящ за новородени, бебета, малки деца и хора с чувствителна кожа;
 • по-здрав от обикновения памук; След като са отстранени късите власинки, които са слабото звено за целостта на памука, останалите дълги и подравнени влакна са усукани заедно, за да образуват дълга и стегната нишка, която има по-голяма устойчивост;
 • без степване и изнищване;
 • идеален за всеки сезон;
 • лесен за поддържане;
 • добро съчетание с други влакна;
 • биоразградим като обикновеният памук;

 

Мерсеризацията е вид обработка на най-висококачественият памук. Името на процеса, чрез който се получава мерсеризираната прежда идва от името на британския химик Джон Мърсър, който го открива и патентова през 1851 година.

Той открил, че ако добавя сода каустик или сярна киселина към памука, нишките набъбват и се изправят. Но никой не се впечатлил особено от това докато през 1890 година Хорас Лоу създал процес, при който содата каустик била добавена към преждата под голямо налягане, което добавило лъскавината, заради която мерсеризиранят памук е известен и до днес.

След тази обработка памучното влакно става по-здраво и по-лъскаво в сравнение с обикновения памук. Цветовете са по-наситени, защото нишките поемат багрилата по-добре. Облеклата от тази прежда не се свиват и не губят формата си. Те запазват своя добър вид дори след дълго носене и многократно изпиране. Мерсеризацията дава на памука много от свойствата на коприната.

Преждата е гладка, мека, хладна е дори много тънката нишка става издръжлива и се къса по-трудно в сравнение с тази на немерсеризирания памук.

Мерсеризацията на памука изисква суровина с най-високо качество, защото ако не се използват само най-добрите памучни влакна при самият процес се получава голямо количество брак, а фабриките нямат интерес това да се случва.

Най-често се използва сорт египетски памук, известен със своята здравина и издържливост. Именно поради тази причина мерсеризираният памук има по-висока цена на пазара, тъй като и цената на суровината е по-висока, а и минава през допълнителна обработка, за да се получи нишка подобна на коприна, но с естествен произход и по-евтина от истинската прежда от естествена коприна.

Предимства на мерсеризирания памук:

 • по-здрав и траен продукт;
 • преждата не се свива;
 • по-добър и по-дълготраен цвят;
 • гладка и копринена повърхност;
 • по-хигроскопичен;
 • не се мачка;
 • анти пилинг ефект;

Памучна прежда – подходящи плетива 

За какви плетива е подходящо памукът: за дрехи, декорация за дома, детски играчки, шалове, шапки, ръкавици, дантели, пердета, покривки, чанти, обувки, панери килими, плетива за бебета и хора с чувствителна кожа.

Памучната прежда винаги е чудесен избор когато желаете да изплетете и притежавате плетиво, което ще ви служи дълги години. На пазара има огромно разнообразие от марки и разновидности, но за мен най-добрата прежда е българската, така че ако изберете нея, няма да сбъркате.

А как да се грижите за вече готовите плетива от памук може да прочетете тук: Грижа и поддръжка на плетивата от памук

  Ще ти бъда благодарна да споделиш тази статия, за да достигне до повече хора, на които да бъде полезна!

ОТ СЪЩАТА КАТЕГОРИЯ:

Зимни пуловери на една кука – схеми и видео уроци

Зимни пуловери на една кука: Топло и стилно плетиво за студените дни Зимните пуловери на една кука са чудесен начин да се стоплите и да изразите своята креативност. Те могат да бъдат едноцветни, шарени или с различни орнаменти. Можете да ги плетете с дебела или тънка...

Плетени зимни жилетки на една кука – схеми и видео уроци

Плетени зимни жилетки на една кука: Топло и стилно решение за студените дни Плетени зимни жилетки -  стил и комфорт в студените дни Зимата е чудесно време да се насладите на топлината на плетена жилетка. Плетените жилетки са не само практични, но и красиви и стилни....

Плетени зимни шалове на една кука – модели с видео уроци

Плетени зимни шалове на една кука - модели и видео уроци   Зимата е чудесно време да се насладите на топлината на плетен шал. Плетените шалове са не само практични, но и красиви и стилни. Те могат да бъдат изработени в различни модели и цветове, за да отговарят...

Плетени шапки на една кука – схеми и видео уроци

Модели за плетени зимни шапки на една кука   Плетените зимни шапки са не само задължителен аксесоар за студеното време, но и чудесен начин да изразите своята индивидуалност и стил. Плетените шапки на една кука са особено популярни, тъй като са топли, меки и...

Пуловер с плетка бобчета на една кука – схема и видео урок

  Как да си изплетем пуловер с плетка на бобчета във всички размери на една кука   Пуловер с плетка на бобчета е лесен модел за плетене на една кука с приятна текстура и красив релеф. Плетката бобчета е много подходяща, когато искате да придадете оригинален и...

Плетена жилетка с качулка и плетка на вълни на една кука – схема и видео урок

  Плетена жилетка с качулка и плетка на вълни - как да си я изплетете на една кука Плетената жилетка с качулка и плетка на вълни на една кука е идеална за по-студените дни. Тя е топла и удобна, а плетката ѝ на вълни придава стилен и модерен вид. Тази жилетка е лесна...

Плетено пончо на една кука – схема и видео урок

  Лесен модел за плетене на пончо на една кука   Плетеното пончо отново се завръща на модните подиуми, а това означава, че всеки който вече си има може да го извади от нафталина и да си го носи с най-голямо удоволствие… А за тези, които все още нямат създадох...

Плетена жилетка с реглан ръкав на една кука – схема и видео

Плетена жилетка с реглан ръкав - лесен модел на една кука Плетенето на жилетка с реглан ръкав е чудесен начин да се създаде уютно и стилно облекло. Тази жилетка е плетена на една кука с еластична плетка, която я прави мека и удобна. Ръкавите са плетени с реглан...

Как се плете цвете на една кука – схеми и видео инструкции

Плетени цветя на една кука - схеми и видео инструкции Плетените цветя на една кука са красив и изискан начин да добавите цвят и чар към дома или облеклото си. Те могат да се използват за създаване на букети, венци, декорации за дома, дрехи и аксесоари или подаръци. В...

Плетени тикви на една кука в три размера – схема на плетене и видеоурок

Плетени тикви на една кука за декорацияВсяка година по това време можете да видите рафтовете на магазините, пълни с различни есенни декорации предимно от тикви. Тиквата е един от най-популярните предмети, които ни навяват мисълта за есен, богата реколта и наслада от...

ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Основни бримки на една кука – инструкции и видео уроци

Основни бримки на една кука – инструкции и видео уроци

Как се плетат основните бримки при плетене на една кука   В плетенето на една кука има няколко основни бримки, с които могат да се изплетат различни и красиви плетки. Има и голям набор от вариации на тези основни бримки, които правят техниката на плетене много...

повече информация
Модел за плетене на зайче и жилетка с мохер на една кука – Онлайн курс по плетене Април

Модел за плетене на зайче и жилетка с мохер на една кука – Онлайн курс по плетене Април

Как се плете заек амигуруми и жилетка с мохер на една кука   Плетените зайчета са едни от най-популярните модели за плетене на амигуруми и нямаше как да пропусна да ви покажа лесен модел за плетено зайче, което всеки да може да си направи, да е различно от...

повече информация
Как да се грижим за плетивата от акрилна прежда

Как да се грижим за плетивата от акрилна прежда

  Пране и сушене на плетива от акрилна прежда   Плетивата от акрилна прежда са по-лесни за поддръжка от плетива, които са от естествени суровини като памук, вълна, лен… Затова често този вид прежда е предпочитана от хора, които нямат време или желание да отделят...

повече информация
Шал с ажурна плетка и плетено пончо на една кука – Курс по плетене на една кука Март 2024 г.

Шал с ажурна плетка и плетено пончо на една кука – Курс по плетене на една кука Март 2024 г.

Как да си изплетете на една кука триъгълен шал с ажурна плетка и плетено пончо с поло яка и ръкави   Шал с ажурна плетка и лесно пончо с поло яка и ръкави са новите видео уроци в курса по плетене на една кука за месец Март. Добавих и едно бонус видео, в което ще...

повече информация
Акрилна прежда за плетене на една кука – всичко, което трябва да знаете

Акрилна прежда за плетене на една кука – всичко, което трябва да знаете

  Акрилна прежда – за и против   Акрилната прежда не ми е от най-любимите, но има своите предимства, за които ще ви разкажа днес. Разбира се, има най-различни видове и не може да слагаме всички под общ знаменател, затова ще се постарая в тази статия подробно да...

повече информация
Плетена шапка на една кука и пуловер с Пуфи – Онлайн курс по плетене Февруари 2024 г.

Плетена шапка на една кука и пуловер с Пуфи – Онлайн курс по плетене Февруари 2024 г.

  Как да си изплетете двуцветна шапка на една кука и пуловер с Пуфи - видео уроци  Февруари 2024 г.   Плетена шапка или шал? Много се чудех кои да са първите видео уроци, които да включа в онлайн курса по плетене на една кука и плетене с пръсти в YouTube канала...

повече информация
Деница Парижкова - майстор Художествено плетиво

Деница Парижкова - майстор Художествено плетиво

Всички модели и схеми, представени в този блог dennysbeauties.com, са мои авторски и са защитени от Закона за авторското право и сродните му права.

Нямате право да копирате, разпространявате, превеждате, продавате или използвате съдържанието на този блог с търговски цели.

Разрешавам използването на схемите и моделите ми за плетене за продажба на готови плетени изделия, при условие че изрично посочите моето авторство при публикуване на снимки на изделия, изработени по мои модели.

Благодаря за разбирането!

Е- БЮЛЕТИН
Контакти

Pin It on Pinterest

Share This