Плетива от памучна прежда – как да се грижим за тях

За да запазим за по-дълго време нашите плетива трябва да спазваме няколко прости правила, за да бъдат те и след години също толкова красиви, както когато сме си ги изплели или закупили.

В предишната статия ви запознах с основните насоки как трябва да се грижим за всички видове плетива, но ако сте я пропуснали, може да я прочетете от тук:

Плетива от акрилна прежда – как да се грижим за тях?

Днес ще ви разкажа как да се грижите за плетивата от памучна прежда. Памукът е една от най- използваните прежди, подходяща за всеки сезон.

От нея може да си изплетете рокля, чанта или шал, използва се също за детски и бебешки играчки и дрешки, защото е хипоалергенна, а ще получите и чудесна декорация за дома като подложки за чаши или салфетки за студено сервиране, тъй като може да се пере често и в пералня. Приложенията й са безброй, тъй като с нея се плете лесно, приятна е на допир, естествена суровина, не изисква специално внимание за пране и поддръжка и не на последно място е сравнително евтина. Можете да намерите висококачествена българска памучна прежда за около 35 лв. на килограм.

Памукът е растително влакно, което се добива от растението памук. Много популярна тъкан, памукът е мек, лек и лесен за поддръжка. В допълнение е и приятен на допир и има висока абсорбираща способност.  Пуловерите от памучни прежди са не само супер удобни за носене, но са подходящи за всеки сезон в годината.

Пране на плетивата от памук:

Памукът може да издържи на машинно пране. Подходящ е цикъл на пране на „памук“  или ръчно пране при максимална температура от 40°. Течен или гранулиран прах за пране можете да използвате в зависимост от цвета.

Памукът не изисква специални измиващи препарати. За по фини плетки и изделия може да поставите плетивото в торбичка за пране, за да избегнете опасността да се закачи на цип или копче от други дрехи.

И все пак много по-щадящо е ръчното пране, като изискванията за температурата на водата са същите – максимум 40 С. Изпирайте и изплаквайте плетивото с еднаква температура на водата и използвайте кърпа, с която да попиете водата, а не усуквайте плетивото.

Химическо чистене на плетивата от памук:

В някои случаи може да се наложи химическо чистене (за устойчиви петна, бродерии, деликатни шарки). В тези случаи се обърнете към професионална услуга. Памукът може да издържи на всякакъв вид разтворител.

Избелване на плетивата от памук:

Памукът може лесно да се изпира с помощта на избелващите агенти, предлагани в търговската мрежа. Използване на белина не се препоръчва, тъй като може да повреди тъканта. Хлорът е напълно забранен, тъй като той бавно изгаря памучното влакно.

Сушене плетивата от памук:

Машинното сушене (в сушилня) е много подходящо за памучни облекла (до 80°). Въпреки това, за деликатни дрехи (фини габарити или детайли за бродерия, перли и др.) се препоръчва нежен цикъл на сушене или сушене на открито.

Това често отнема доста време, защото памукът поема много вода и става по-тежък, а оттам и трудно съхне. Никога не сушете вашите памучни плетива на пряка слънчева светлина, защото UV лъчите увреждат памучните нишки. Винаги сушете памука на хоризонтална повърхност, без да го провисвате, за да не развалите формата и размера на плетивото.

Гладене плетивата от памук:

Памукът може да се глади при температура до 200°. Парна ютия може да се използва спокойно за премахване на гънки. Въпреки това, за предпочитане е гладене при средна температура, за да се предотврати пожълтяването на памука. Гладете дрехите си от вътрешната страна и използвайте парче плат, което да поставите между плетивото и ютията.

Съхранение плетивата от памук::

Не забравяйте – от това, как съхранявате памучните си дрехи, зависи продължителността на живота им. Прибирайте ги в гардероба само след като са напълно изсъхнали. Те трябва да се съхраняват сгънати на сухо и хладно място, за да запазят формата си. Това е много важно, защото памукът не е еластичен, т.е. не се връща в първоначалната си форма, както вълната. Ако не се грижите за правилното му съхнене и съхранение, той се разтяга. Висококачественият памук обаче обикновено се прибира отново след пране.

ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Основни бримки на една кука – инструкции и видео уроци

Основни бримки на една кука – инструкции и видео уроци

Как се плетат основните бримки при плетене на една кука   В плетенето на една кука има няколко основни бримки, с които могат да се изплетат различни и красиви плетки. Има и голям набор от вариации на тези основни бримки, които правят техниката на плетене много...

повече информация
Модел за плетене на зайче и жилетка с мохер на една кука – Онлайн курс по плетене Април

Модел за плетене на зайче и жилетка с мохер на една кука – Онлайн курс по плетене Април

Как се плете заек амигуруми и жилетка с мохер на една кука   Плетените зайчета са едни от най-популярните модели за плетене на амигуруми и нямаше как да пропусна да ви покажа лесен модел за плетено зайче, което всеки да може да си направи, да е различно от...

повече информация
Как да се грижим за плетивата от акрилна прежда

Как да се грижим за плетивата от акрилна прежда

  Пране и сушене на плетива от акрилна прежда   Плетивата от акрилна прежда са по-лесни за поддръжка от плетива, които са от естествени суровини като памук, вълна, лен… Затова често този вид прежда е предпочитана от хора, които нямат време или желание да отделят...

повече информация
Шал с ажурна плетка и плетено пончо на една кука – Курс по плетене на една кука Март 2024 г.

Шал с ажурна плетка и плетено пончо на една кука – Курс по плетене на една кука Март 2024 г.

Как да си изплетете на една кука триъгълен шал с ажурна плетка и плетено пончо с поло яка и ръкави   Шал с ажурна плетка и лесно пончо с поло яка и ръкави са новите видео уроци в курса по плетене на една кука за месец Март. Добавих и едно бонус видео, в което ще...

повече информация
Акрилна прежда за плетене на една кука – всичко, което трябва да знаете

Акрилна прежда за плетене на една кука – всичко, което трябва да знаете

  Акрилна прежда – за и против   Акрилната прежда не ми е от най-любимите, но има своите предимства, за които ще ви разкажа днес. Разбира се, има най-различни видове и не може да слагаме всички под общ знаменател, затова ще се постарая в тази статия подробно да...

повече информация
Плетена шапка на една кука и пуловер с Пуфи – Онлайн курс по плетене Февруари 2024 г.

Плетена шапка на една кука и пуловер с Пуфи – Онлайн курс по плетене Февруари 2024 г.

  Как да си изплетете двуцветна шапка на една кука и пуловер с Пуфи - видео уроци  Февруари 2024 г.   Плетена шапка или шал? Много се чудех кои да са първите видео уроци, които да включа в онлайн курса по плетене на една кука и плетене с пръсти в YouTube канала...

повече информация
Деница Парижкова - майстор Художествено плетиво

Деница Парижкова - майстор Художествено плетиво

Всички модели и схеми, представени в този блог dennysbeauties.com, са мои авторски и са защитени от Закона за авторското право и сродните му права.

Нямате право да копирате, разпространявате, превеждате, продавате или използвате съдържанието на този блог с търговски цели.

Разрешавам използването на схемите и моделите ми за плетене за продажба на готови плетени изделия, при условие че изрично посочите моето авторство при публикуване на снимки на изделия, изработени по мои модели.

Благодаря за разбирането!

Е- БЮЛЕТИН
Контакти

Pin It on Pinterest

Share This